El llibre més venut a Itàlia el 2024 és un relat laic inspirat en el text sagrat. L'escriptor i periodista de 'Corriere della Sera' Aldo Cazzullo, fotografiat a Roma Leonardo Cendamo / Getty - Francesco Olivo a lavanguardia.com
Encara que la Bíblia es llegeixi cada cop menys, un llibre sobre ella ha liderat les vendes a Itàlia el 2024. No és la versió original, sinó la narració d'Aldo Cazzullo, periodista de Corriere della Sera , que en els darrers anys s'ha convertit en un gran divulgador tant a la televisió com a les llibreries. El Déu dels nostres pares , que aviat estarà disponible també a llibreries espanyoles (HarperCollins), és el fenomen literari de l'any passat (i les vendes continuen en aquest inici del 2025), un resultat que ni tan sols esperava un autor ja acostumat a grans xifres . Un èxit que prossegueix també als teatres, on Cazzullo parla de la Bíblia amb l'actor Moni Ovadia.
I llavors torna la pregunta: per què, en una societat tan secularitzada, encapçala les llistes de vendes un llibre sobre la Bíblia? “És cert, pocs la coneixen i gairebé ningú no la llegeix”, respon Cazzullo. “No se'n va a missa, i les nostres societats, l'espanyola fins i tot més que la italiana, ja són gairebé completament laiques. Tanmateix, quan entres en aquest món, t'adones que aquí hi ha les nostres arrels, i aquestes històries que no recordem, en el fons, ens diuen alguna cosa, una trucada ancestral. ' De et fabula narratur ', deien els antics, aquesta història parla de tu”.
Cazzullo, al seu llibre, es compromet a explicar al lector l'encant, encara que dur, del “llibre dels llibres”. Ho fa amb una narrativa que transmet tota la fascinació que ell mateix ha experimentat. “La meva és una recerca constant de la identitat italiana, que en el fons és també europea. He escrit molt sobre la història del meu país i he arribat als seus orígens”, a Espanya n'ha sortit el llibre Roma. L'imperi infinit (HarperCollins). El viatge de Cazzullo no el va portar cap a la fe. “Això és un do, però alguna cosa ha canviat en mi, m'he acostat al meu pare”. Aquest llibre, de fet, neix d'una experiència personal: “Vaig tornar a llegir la Bíblia a la capçalera del meu pare”.
El projecte literari no estava exempt de riscs. “Perquè sobre la Bíblia s'han publicat milers de llibres. Com passa amb tota gran obra, hi ha una qüestió bíblica: qui la va escriure i quan, qui la va traduir, quina interpretació donar-li. Però no sóc biblista, i el que volia fer era simplement un gran relat: la Bíblia és òbviament un text sagrat, però a mi m'interessava sobretot la novel·la, que parla d'amor, però té parts dures, despietades: esclavatge, poligàmia, massacres, fins i tot incestos”.
El llibre de Cazzullo ha generat un debat com feia temps que no es veia a Itàlia. El cardenal Gianfranco Ravasi, que va ser president del Pontifici Consell de la Cultura del 2007 al 2022, va intervenir al canal de la Conferència Episcopal, TV 2000, i ho va reconèixer: “Amb El Déu dels nostres pares , la Bíblia ha entrat en un espai laic. Els lectors han descobert que tenen a la vostra disposició aquest gran vocabulari d'imatges, de trobades, capaç de generar inquietud, però també de deixar empremta a la societat”.
El tema ha tornat a ser d'actualitat els últims dies, quan el ministre d'Educació, Giuseppe Valditara (elegit per Matteo Salvini), va proposar incloure la Bíblia als programes de l'escola primària. La idea ha provocat un intens debat entre conservadors i progressistes. Hi ha, però, una manera d'escapar-se d'aquesta polarització: llegir un bon llibre.
Los católicos leemos el Nuevo Testamento, los cristianos no católicos leen el Viejo Testamento. En misa católica, se lee un Evangelio, por lo tanto, los que asisten si que lo leen. Hay misas que están llenas de feligreses, otras no. Para un católico, la Biblia no tiene interés, pero si para las diferentes Iglesias protestantes. Mientras que me he leído los Evangelios, sacando consecuencias, he intentado leer la Biblia y he perdido el interés, demasiado fuerte, catatosfrista.
ResponEliminaSaludos
Me acuerdo que cuando el régimen franquista permitió las diferentes Iglesias Protestantes, había grupos que regalaban Biblias por la calle
EliminaLa BIBLIA tiene sexo, drogas y rock'n roll, en cambio el Coran es aburridísimo.
EliminaSaludos
Ahora regalan folletos explicativos del fin del mundo y todo eso. Van de dos en dos y montan un caballete el martes que hay mercadillo. Son testigos de Jehová, aunque también tenemos en SBD la Iglesia de Jesucristo de los últimos días.
ResponElimina