Ara bé: certament, la decadència de l’economia catalana és un fenomen associat al que anomenem l’Espanya buida . En efecte, la força del Gran Madrid, on convergeixen tots els avantatges (capitalitat, empreses públiques, multinacionals, trens, carreteres, aeroports), actua com un xuclador de diner, energies i talent. Buida les zones centrals de la Península. Però també subordina les grans ciutats costaneres. Fins i tot Lisboa veu perillar el seu eix econòmic. Durant els anys en què això es començava a discutir (“Madrid se va”, de Pasqual Maragall), havia triomfat l’aznarisme. Que no va significar només la ruptura amb el consens de la transició. Va ser sobretot un gran projecte per a les elits de Madrid. Aznar els proposa liderar Espanya a l’estil de París per tal d’intentar el gran salt històric: reconquerir Amèrica Llatina amb l’economia. Madrid seria el París d’Espanya i el Londres de Llatinoamèrica.
Això explica tant l’opció d’Aznar en la guerra d’Iraq com la fórmula russa de les privatitzacions de les grans empreses públiques. El pacte constitucional s’estava vulnerant per via dels fets. No per via legal. Per això l’intel·ligent Alejandro Fernández (PP) pot acusar l’esquerra i l’independentisme de trencar el pacte constitucional i fins d’abandonar els valors catalans de l’emprenedoria. Oblida expressament (prou que ho sap) que la via aznariana dels fets va ser invisible legalment, però determinant en la problematització de la política catalana: creixement d’ERC, reforma estatutària, crisi de l’Estatut, procés, laberint actual. Del relat de la confrontació s’han de llegir tots els capítols: el primer el va escriure Aznar.
La crisi econòmica del 2008 va frenar aquest gran projecte unitarista, sens dubte suggestiu (encara és socialment hegemònic), però que no va tenir en compte la psicologia col·lectiva d’una imprecisa, però no petita, part de catalans que se senten part d’una nació. Certament: la reacció catalana no va ser racional. Un grup de periodistes ho assenyalàvem en un llibre l’any 2006: la reforma de l’Estatut era una resposta autodestructiva al desafiament aznarista: el sentiment contra la força muda de l’Estat. Però l’independentisme no va rectificar, sinó que va posar encara més llenya sentimental al foc. El resultat de tot plegat és aquest bloqueig que no va enlloc. Ni avança ni retrocedeix, però afavoreix la decadència. - Antoni Puigverd - lavanguardia.cat
Te daría envidia ver el norte de Italia, FRANCESC, el Veneto...es demasie, de verdad todo son industrias de primera linea desde zapatos, hasta extrisión de plástico, gráficas (muy buenas) y I+D)..es apabullante, de verdad
ResponEliminaMira, hablo del Venetto que es lo que conozco Bassano, Venecia, VIcenza, Maróstica...) los bares que hay, están contados, la Comuna no deja poner uno más. A las 11 de la noche todos cierran, aquello es un desierto, incluso las gasolineras están cerradas los domingos...
Dicen si al turismo, pero un café ristretto se va a los dos euros. Y lo tienen claro, la industria prima a todo lo demás, es por ello que no notan tanto el problema de la pandemia.
ho sé, i aqui fins al 2008 tampoc anàvem tan malament, tot es va complicar quan l'estatut retallat, i a Pujol se li va ocórrer fer-se independentista.
EliminaCompletamente de acuerdo con Miquel. De la decadencia económica de Cataluña no podemos acusar solamente a Aznar y su visión jacobina del estado español.
ResponEliminaAlgo en ello tienen que ver los años de los convergentes en el poder, y su desprecio y falta de apoyo al sector industrial, y por otra parte, su fomento de la Cataluña rural y bucólica de pesebre.
Algo en eso tuvo que ver que el sesenta por ciento de la industria catalana estuviese concentrada en el "cinturon rojo" de Barcelona, lugares donde el voto a Convergencia era algo residual. Los jodidos obreros metalúrgicos eran de izquierdas.
Y así hemos llegado a ser lo que somos, un país de camareros que están infrapagados, dependientes que a duras penas cobran ochocientos euros mensuales por sesenta horas semanales de trabajo, un economía sumergida galopante que ha mostrado su rostro con la pandemia : no hay trabajo, no hay dinero y ponte en la cola de Cáritas para poder comer algo.
Lo peor, el talento y la experiencia desaprovechados y perdidos definitivamente. Cualquiera puede servir una cerveza, pero producir productos indústriales precisa mucha experiencia y formación.
Y mientras tanto, Torra y sus secuaces, a lo suyo : "qui dia passa, any empeny".
oh! i avui canvi de Govern. De totes maneres tot es va complicar quan la CUP va fer donar un pas al costat a Mas, i aquest va nomenar a Puigdemont, va ser el principi de la fi. A partir d'aqui ha estat un caos total.
ResponEliminaEs poden dir moltes coses de Pujol però, que jo sàpiga, no es va fer independentista.
ResponEliminacap el final si, a contracor, pero se'n va fer: Espanya ens roba.
Elimina