ÚLTIMS ESCRITS

8/recent/ticker-posts

AL SERVEI DEL POBLE



.
💭La democràcia implica una divisió, una col·lecció de desacords. No és un lloc de gent similar, sinó de gent diferent. El seu principi no és d'igualtat, sinó d'igualtat de drets. perquè cadascú sigui diferent, i no obstant les diferències i els punts de vista variats, sigui possible viure junts i sense violència. La democràcia és la història de la pluralitat i la tolerància, no la de la victòria i la imposició. Per això no hi ha victòries en la democràcia, hi ha país, i la pau és la veritable victòria de la vida política dels pobles - Simón Peres

Durant la transició a la democràcia i en les seves primeres eleccions. es va produir el fet de cridar a la participació electoral, fins a l'extrem de demanar: "Voteu encara que sigui per uns altres". Es tractava de construir, d'edificar una democracia després de 40 anys de dictadura. Els pares de la Pàtria, de la constitució, una constitució que només té pares, tenien molt clar aquest concepte, calia votar si o si, als teus o als altres, però votar era imprescindible per consolidar la democracia.

Però ara no es tracta de construir la democràcia, sinó de regenerar-la. Des d'aquesta perspectiva, el millor que es pot fer és abstenir-se si no es té clar el vot, oblidar-se de votar tapant-se el nas o mirant cap a l'altra banda. El sufragi ha deixat de ser, en les actuals condicions, una forma d'enfortir la democràcia, els drets i les llibertats, per esdevenir una coartada per el poder, que supedita aquests tres valors als seus particulars interesos. Recordar a la clase política que democracia vol dir, el govern del poble, un govern del que ells en son els representants designats per aquest poble.

El que cal, es començar de nou. Provocar en els partits una ànsia regeneradora, perquè ells per si sols no la faran. Ells viuen en el seu món distòpic, allunyats del nostre. Per aquesta raó les eleccions del 14-F són de transició, no canvien res a millor, només continuen l'agonia de la ineficiència dels partits, motiu que fa que l'abstenció sigui una actitud responsable i regeneradora, per als que no tinguin fe en els actuals partits, que som - crec - la gran majoria que ha de deixt de ser silenciosa per manifestar-se en les urnes. Per això, més que abstenir-se, potser seria millor encara emtre el vot en blanc, sempre que aquest deixés buits els escons que hauria d'ocupar al Parlament. El vot en blanc és un compromís que no té l'abstenció, més aviat displicent sense enfrontar-se al compromís adquirit per la ciutadania. I aquest és o hauria de ser l'objectiu, alliberar-nos de partitocràtica, per generar un moviment de regeneració democràtica que acabi tenint una presència forta en les institucions de representació política. Per això es va crear el seu dia el partit del vot en blanc, que no va quallar, cert, però que potser ara podria reeixir, encara que fos per despertar la consciència democràtica dels partits, que han oblidat el que és essencial, que estan al servei de poble i no a l'inrevés.

Publica un comentari a l'entrada

15 Comentaris

  1. Te puedes abstener, en este sistema que ningún político cuestiona tu abstención se va como apoyo fáctico al partido más votado.
    Un saludo.

    ResponElimina
  2. Por eso es mejor el voto en blanco, si contara como tal.

    ResponElimina
  3. No cuenta como tal, se suma de facto a la lista más votada y excluye a las menos votadas (las que tienen menos del 3% de votos, creo.
    Un saludo

    ResponElimina
  4. La idea del voto en blanco la saqué de aquí, aunque no llegó a fructificar...

    https://draft.blogger.com/blog/post/edit/preview/5656232036565357188/5254581718419441505

    ResponElimina
  5. Otro problema a añadir son las listas cerradas.
    Si miramos quienes se presentan en las listas, y a mi, por lo que sea, me gusta Junqueras (porque creo que tiene capacidad de síntesis, o por su sinceridad en decir las cosas sin necesidad de apologías, o por su capacidad de empatía, o por su idea trasversal de Catalunya, o por su teoría de largo plazo pero paso seguro, o por su pacifismo militante o porque me va su discurso teórico), NO tengo porque votar en esa lista a un tal Rufián sino lo deseo, pues es la antítesis de lo anterior.
    Y ese es el problema de las listas cerradas en común. A mi que me pongan listas abiertas de TODOS los partidos, incluso del socialista, porque al Iceta no lo voy a votar, eso también es seguro, pero hay uno que va en quinto lugar que me hace tilín.
    Salut

    ResponElimina
  6. En Daniel s'ha queixat manta vegades d'aixó de les llistes tancades. No hi ha res a fer, si els partits ho acceptaven seria la fi de la partitocracia.

    Salut

    ResponElimina
  7. Si uno se molesta en ir a votar, no se me ocurre hacerlo en blanco.Ya me va bien, como se vota ahora, lo hago al programa y no a personas. Me defrauda si no se cumple

    ResponElimina
  8. AH! ¿Eres tu el único español que se lee el programa de los partidos?, pero si apenas cumplen nada de lo que han puesto en el programa. Eso ya lo decia Tierno Galvan. que los programas electorales estaban confeccionados para ganar unas elecciones no para cumplirlos. Y eso que puede parecer muy cínico lo que era es de una enorme sinceridad.

    ResponElimina
  9. No votaría a Junqueras,ni a ERC, porque su programa es partir España, es de las pocas cosas que tengo claro. No me imagino una frontera entre Barcelona y Córdoba. Ahora me separan 4 horas y media para hacer de canguro

    ResponElimina
  10. En general, si que lo cumple. No voy a votar a Podemos, si su programa incluye la eliminación de la religión y de la concertada. Es sencillo, me da igual si su presidente es inteligente. Programa, no personas

    ResponElimina
  11. CAR RES, estos no quieren partir España, quieren separarse, los vascos ya lo han hecho y nadie se ha quejado, no se trata de poner fronteras tampoco. Simplemente de ser una nación independiente como ya lo es de facto el País Vasco. El problema es que el País vasco es el 7% del PIB y Catalunya el 19%, por eso nunca accederá Catalunya a la Independencia.

    ResponElimina
  12. La religión no hay que eliminarla, habría que abolirla, que seria lo justo, pero como esto no puede ser, lo que hay que hacer es enseñar todas las religiones, o mejor dicho explicarlas, quitando los privilegios de los que goza a la iglesia católica.

    ResponElimina
  13. Ya lo sé, Francesc, Cataluña es mucho España, pero mira la que han liado.. Era votante de Convergencia... La que liaron, no volveré a cometer ese error

    ResponElimina
  14. Yo también era votante de CIU hasta el pacto del Majestic. Ya hace tiempo que voto o en blanco o PSC, depende, aunque últimamente el PSC tampoco es que de muchas ganas de votarle.
    Fíjate que en Catalunya entre andaluces y extremeños representan más de 1 millón de personas, y de estos muchos votaban a Jordi Pujol, cuando era Jordi Pujol.

    ResponElimina
  15. CAR RES...de acuerdo, he puesto un ejemplo de un tipo que me cae bien, no puedo poner a don Julio porque ya no está, y ese si tenía programa, pero si le votaba tenía que comerme al Comín, un vividor de la historia de su padre, o al Garzón, personaje que está allí porque en el florero hay cardos junto al rosal. Y no.
    programa, si, y gente que sepa llevarlo, que hay y muy válidos. Ellos ponen el programa y yo elijo quien lo ejecuta.
    Eso es lo que he querido decir y no me he explicado bien
    Salutte

    ResponElimina