ÚLTIMS ESCRITS

8/recent/ticker-posts

ANALFABETS POLÍTICS



💭El pitjor analfabet és l'analfabet polític. No escolta, no parla, ni participa en els esdeveniments polítics. No sap que el cost de la vida, el preu del pa, del peix, de la farina, del lloguer, de les sabates o les medicines depenen de les decisions polítiques. L'analfabet polític és tan ruc, que s'enorgulleix i infla el pit dient que odia la política. No sap, l'imbècil, que de la seva ignorància política neix la prostituta, el menor abandonat i el pitjor dels bandits que és el polític trapella, brètol, corrupte i servil de les empreses nacionals i multinacionals. - Bertold Bretch 


💬Arturo Martín Jauretche va ser un pensador, escriptor i polític argentí. Va popularitzar en la literatura política les paraules zoncera, cipayo, vende patria y oligarca, i com es pot llegir a continuació, no tenia massa bona opinió del periodisme i els periodistes argentins, tot i que la mateixa vara de mesurar es podria aplicar als periodistes espanyols, francesos, italians, portuguesos, etc.

"Ser un empleat d'un mitjà per explicar la veritat de l'amo en lloc de la teva, és una cosa terrible. Perquè aquests diaris tan gelosos de la censura oficial s'autocensuren quan es tracta de l'avisador; el columnista no ha de xocar amb l'administració. Les doctrines, els fets, els homes, es discriminen en funció de l'avís; així hi ha tabús tàcits i se sap que no s'ha d'esmentar, que camí no cal aconsellar, que són coses inconvenients.
Si el periodisme és encara una força cega, la culpa és del periodista. No hi ha cap sacerdoci més alt que el del periodista; però, pel mateix, no hi ha sacerdoci que imposi més deures, i pel mateix, no hi ha sacerdoci més exposat a ser pitjor exercit. D'aquí principalment la immoralitat del periodisme.
L'essència del periodisme és dramàtica. El periodista autèntic amaga lo seu i revela l'aliè; reuneix en si les vibracions disperses i les transmet; semblant al còmic, desapareix sota la realitat que ens transfereix.
Per què li vaig a donar una entrevista a un tipus poderós i se la vaig a negar a un petit reporter de províncies? Per què vaig a anar a una emissora líder cada vegada que em truqui i en canvi mai a una petita ràdio de l'interior? Quin és el criteri per fer una cosa així? ¿El meu propi interès? Això és avantatgisme."

No existeix la llibertat de premsa, tan sols és una màscara de la llibertat d'empresa. 

Publica un comentari a l'entrada

14 Comentaris

  1. Recuerdo a Lara padre.
    A él, lo único que le importaba era la cuenta de resultados:

    En 2004 logró el control del periódico independentista catalán Avui y al mismo tiempo era dueño del diario conservador de tirada nacional La Razón. Una situación que provocó el enfado y la salida de Luis María Ansón de La Razón y que duró hasta 2009, cuando Hermes Comunicacions -editora de El Punt- adquirió Avui.

    Actualmente Grupo Planeta La Razón Derechas (pro-PP)
    Grupo Planeta La Sexta Izquierdas (pro Izquierda Unida y Podemos hasta
    septiembre 2015, luego pro-PSOE y pro-Ciudadanos

    ResponElimina
  2. Conec la historia de Lara pare, era un quasi analfanbet, pero un gran empresari i un gran negociant. Que una cosa no treu l'altra.

    ResponElimina
  3. No era un casi analfabeto, se quedó en bachillerato, emigró a Barcelona y fundó con su mujer una academia típica de aquella época para preparar alumnos por libre

    ResponElimina
    Respostes
    1. Lo decia en el sentido que el mismo siempre se jactaba de no leer libros. Lo que era es muy listo, y con mucho ojo para los negocios. Quizás su único defecto es que era del Apañó. SI HUBIERA SIDO DEL BARÇA SEGURO QUE ACABA DE PRESIDENTE.

      Elimina
    2. Se presentó al Barca. Casaus argentino por mas señas, no lo quiso. Se fue al Español.
      Empezó vendiendo galletas Maria. Lo se muy seguro.

      Elimina
    3. Si le dejan presentar hubiera sido presidente del Barsa seguro.

      Elimina
  4. A mi la política me apasiona, pero me gusta leer cosas diferentes, personas diferentes y enfoques diferentes. Por eso me gusta que haya prensa de varias tendencias, pero un periódico, una radio o una TV son un negocio, están para ganar dinero, esa es su misión, ellos dan un servicio y lo cobran de una forma u otra. Excepto las TV publicas que no son negocio son una ruina, y si un juguete al capricho del cacique de turno pero que pagamos todos, lo queramos o no. Por eso yo las cerraba todas, y cuando digo todas es todas.
    Un saludo.

    ResponElimina
  5. La tendencia dependen de quien paga el salario del periodista. Y de quien financia el periódico.

    ResponElimina
  6. No os metáis con Lara padre, que fue alguien irrepetible.

    ¿Sabéis que acabada la guerra fue bailarín en los espectáculos de Celia Gámez ?.

    Desde que existe la prensa, la "prensa independiente" ha sido un mito prácticamente inexistente.

    Y precisamente, Lara conocía perfectamente al "bestiario" que existe en el periodismo, Días antes de la ceremonia de entrega del Premio Planeta, Lara padre ofrecía una cena bastante lujosa a los periodistas encargados de las secciones de cultura de diferentes diarios. A la hora del café, recorría personalmente las mesas repartiendo puros habanos, y conversando con todos los invitados.

    Cuando se entregaba el premio, NADIE se atrevía a hacer una reseña negativa de la obra o del autor premiado.

    Y eso en aquellos tiempos.... Ahora se venderían por una hamburguesa y una coca-cola, y se conformarían con que no los despidiesen.

    ResponElimina
  7. Ho havia sentit a dir aixó de que havia estat bailarín. No ens hi posem amb ell, nomès vaig dir que no era molt culte, pero si que era molt llest, espabilao que segurament diria ell, i amb bon ull pels negocis. Era un tipus d'empresari que abans sovintejava, amb més intuició i murrieria que estudis, pero que varen aixecar uns quants imperis.

    ResponElimina
  8. Tinc un gran respecte per Lara pare i emprenedor i s'escriuen molts tòpics sobre ell que no son veritat, de fet hi ha un llibre interessant sobre la família, i no era ni analfabet ni ignorant, hi ha molta gent que no llegeix gaire i els tenim per savis.

    ResponElimina
    Respostes
    1. era ell mateix que presumia de llegir molt poc, era més llest que la fam, que es sol dir, i amb una gran visió pels negocis, en certa manera Amancio Ortega estaria en la mateixa línia i ho dic amb coneixement de causa.

      Elimina
  9. La ressenya que vaig publicar sobre el llibre que menciono:
    https://www.llegirencasdincendi.cat/2019/12/los-lara-aproximacion-a-una-familia-y-su-tiempo-jose-marti-gomez/

    ResponElimina
  10. de fet, en l'escrit no es menciona Lara pare, es en Miquel que el cita en el seu comentari, però en cap moment se'l titlla d'analfabet o ignorant.

    ResponElimina