L’independentisme ha retrocedit més de cinc punts respecte al 2015 entre la joventut barcelonina, segons indica l’Enquesta a la Joventut 2020 de l’ajuntament. Només un 28,2% de la població de 30 a 34 anys recolza la secessió. Les dades reafirmen la tendència que ja va mostrar el Baròmetre de la UAB. Segons l’esmentat informe, un 52% dels joves d’entre 18 i 24 anys es mostren a favor de la continuïtat a Espanya. El 2017, el 56% preferien la independència, segons publiquen a elperiodico.
Són variades les raons que provoquen aquesta inflexió. Des del sentiment volàtil d’afegir-se a la tendència majoritària del moment fins a uns corrents més profunds d’acció i pensament, a un cansament i actituds que desestimen canviar el món des de les coordenades de la identitat nacional.
Potser aquest escrit del 2018 en seria la clau, el que ha retrocedit i més que retrocedirà és l'independentisme emocional.
"...La realitat és que en els últims mesos s'ha produït un augment de l'independentisme emocional, producte del català emprenyat, del català cansat, del català en crisi... Van mal dades, i en la nostra societat ha quallat la idea de separar-nos d'aquest llast feixuc, antiquat i oneròs dit Espanya. Però no per un sentiment de Pàtria, de País, simplement per esgotament, avorriment, per la constatació que ès un mal company de viatge amb el qui anem enlloc i amb la creença - dubtosa - que sense ella aniriem millor, segons expliquen els números que amb relativa bona fe presenten alguns erudits pro independentistes.
La meva postura sobre aquests conceptes de Pàtria, Nació, és clara. Visc al segle XXI, i sóc conscient que aquests conceptes són antiquats i no tenen cap raó de ser a dia d'avui, és més sembla s'haurien ja d'haver superat del tot. No es pot construir el futur amb conceptes del segle XIX, que és quan es varen formar les nacions. Sóc dels qui es creu (dels pocs) el concepte d'Europa i el fet de ser i considerar-me Europeu, tot i que el projecte és encara a les beceroles i avança lentament, molt lentament.
Es va en el camí, en l'intent de crear una Europa unida i forta i aqui anem a la fragmentació que és exactament a l'inrevés, i tot perquè n'estem farts d'aquest ens anquilosat que es Espanya, sense adonar-nos-en, que molts del defectes que li critiquem els compartim gairebé amb entusias-me. Compartim la patètica mediocritat de representants polítics, amb els que no es pot anar enlloc. No tenen ni full ni ruta, i per protegir-se del sol en comptes de posar el palmell de la mà com els indis en horizontal el posen en vertical, de manera que el més lluny que hi veuen és la seva panxa o les puntes de les sabates.
I en tot aquest assumpte, que hi diu Espanya? Res, saben de vell que som inofensius, que com un gos petener bordem pero no mosseguem i que en aquesta qüestió com en altres només ens quedem amb l'elegant e impùdic fet del gest, en un etern coitus interruptus. Hi ha un vell acudit de Woody Allen a Annie Hall que seria l'imaginari de com contemplem Espanya:
"Doctor, el meu germà és boig, es creu que és una gallina...
I perquè no l'ingresa en un manicomi? - li pregunta aquest
- Veurà, diu Allen....és que necessito els seus ous."
I és que, com Israelians i Palestins, estem condemnats a entendren's." pero mentrestant (ai el mentrestant....) ens les anem fotent i el sac de les hosties i els gemecs som nosaltres, i no els altres. I aixó és el que no han entés els del procés, només calia escoltar avui a Jordi Cuixart a Rac1, aquest home viu al món de Yupi cumbaià, totalment allunyat de la realitat, i aquesta absència de pragmatisme és el que el fa més perillós. En el fons el tant per cent d'independentistes està tornant lentament a la seva casella de sortida que és un 20%, la resta és l'independentisme emocional al que els del procés desde la seva óptica cumbaià titllen d'unionistes o botiflers, i servidor de pragmàtics i carregats de sentit comú.
¿De verdad se acuerda alguien de Anna Gabriel?...En cuanto se está tres meses sin hablar de una persona, por muy importante que fuere, empieza a caer en el olvido. Y así pasa con el independentismo, pues no lo es menos.
ResponEliminaAhora el problema ha pasado a secundario.
Salir de la crisis, acabar con la pandemia y encontrar un trabajo digno. Lo demás poca cosa más.
salut
La gent es preocupa per les coses importants i que els apressen, i ha aparcat la utopia - de moment - A més ja sabem que Ulysses va tardar 10 anys en arribar a Itaca, i aixó que no hi havia peatges en aquells temps.
EliminaSalut
Fins i tot els conceptes de llengua o cultura no tenen definicions clares, tot està instrumentalitzat segons la política de cada època històrica, tot és mentida però de tot en fem religions.
ResponEliminaD'acord, pero la religió indepe està fent aigues a marxes forçades, s'ha imposat el pragmatisme ateu.
ResponEliminaPero si los españoles y catalanes, todos somos católicos, ni en eso nos diferenciamos.
EliminaEp, jo no sóc catòlic, cert que em falta apostatar, pero no cal.
EliminaPues mira que bien. Un problema menos. No faltan , pero al menos este si desaparece seremos más felices.
ResponEliminaEsperemos que no sea como en Afganistán, que se marche el ejercito español y en una semana, todos independentistas por fuerza. Ja,ja..
Bueno, en cierto modo, los independentistas ya ocuparon el aeropuerto de Muntadas, o del Prat, o Tarradellas, los del, ai com és deien? a si... Tsunami democràtic.
ResponEliminaDe hecho católico quiere decir universal, etimológicament, así que soy catalanocatólica, jeje...
ResponEliminaDeu ser Católica, apostólica i romana, doncs...
Elimina"De tot en fem religions"
ResponEliminaI com en totes les religions, els qui ens deceben són els representants dels déus, no els déus mateixos.
El catalá emprenyat ha passat a ser el catalá decebut.
Cap rastre de la terra promesa, cap riu de mel i llet, i arribar a final de mes s'ha convertit en un calvari per a molts. Les factures s'acumulen, i la veu dels profetes s'ha tornat avorrida i repetitiva. I fins i tot els mateixos profetes es van esbatussar els uns als altres, buscant l'exclusivitat de la Paraula de Déu.
El poble escollit ha caigut en la idolatria i la divisió.
I no hi ha notícies de Gurb, ho sento, volia dir del Messies.
Com deia Tarradellas, a la política es pot fer cualsevol cosa, menys el ridícul.
I de l´epica al ridìcul, hi ha una distancia molt curta.
Amén! Per cert en Biel el meu net de 2 anys i mig no diu cotxe o camió, diu 'CAR' o 'TRUCK', déu ser un català anglòfil, que de gran ves tu a saber si serà independentista, unionista, o normal...
ResponEliminaI ni del Barça o l´Ëspanyol, fan del Manchester.
EliminaCity o United?
EliminaCity, tênen mes èpica.
EliminaAggggggggggggggggggggg...mientras aquí no se le ocurra circular con el "car" por la izquierda que sea lo que quiera ¡¡¡¡¡¡¡
ResponEliminaMira, saps que li vaig comprar el primer camió americà? doncs en un quart d'hora es va carregar, un retrovisor, el para xocs davanter, la xemeneia..., no són per la mainada aquests camions.
ResponEliminaSón peces per a col·leccionistes, ja la he vist al quiósc. So per posar-las als prestatges
Eliminaprou que ho vaig comprobar, no són per jugar-hi.
EliminaSento discrepar ... però les esquestes són només estats d'opinió en un moment concret. A més a més moltes vegades són intencionadament falses per crear un estat d'opinió. Les útimes eleccions van donar mes del 50% de vot independentista. Les coses canvien depresa i és difícil fer previsions. És veritat que el independentisme no és pas un bloc compacte, però l'espanyolisme tampoc ho es. L'actual govern espanyol és feble, el deute públic està disparat com mai. Podría guanyar la dreta. I aumentaria la inestabilitat. Espanya podria caure en una crisis important. Els moments de crisis greus poden convertir-se en moments revolucionaris. No se ... tot és molt incert ... i tot és posible.
ResponEliminaÉs posible que estigui somiant despert
Tot és molt incert i tot és posible. Pero el cert és que el souffle s'ha desmuntat, la gent té problemes de veritat i no està per aventures incertes, a més, molta gent, se sent traïda per aquests venedors de fum. Veurem a les properes eleccions... en dos anys poden passar moltes coses, pero si com dius Espanya podria caure en una crisi importamnt, nosaltres també. I pensa que el català emprenyat ja no vota.
ResponEliminaSalut.
"La amenaza de estanflación es real".Es del diario Expansión,pero no es solo de España,si viene será una crisis mundial,ya se va notando en China y en Usa.Las consecuencias sobre el independentismo son inciertas e incluso puede nacer otras ideas "revolucionarias",nunca se sabe.
ResponEliminaEstanflación=subida exagerada de los precios(IPC),pero bajada del empleo. Normalmente,cuando sube el IPC,es signo de que hay dinero para gastar,porque hay aumento de empleo.La situación de Estanflación,es anormal,es una situación de crisis.
Este més el IPC ha llegado al 3,3%. Pero la estanflación, caso de producirse, afecta por igual a España que a Catalunya.
ResponEliminaSí,pero Expansión,hace referencia a un fenómeno mundial,de aumento del IPC.Lo malo es que viene con aumento del paro y a eso se le llama estanflación. Imagínate más parados y precios más altos,en comida,luz...Un desastre.Todos los gobiernos tratan de poner soluciones,ya veremos,mejor que no ocurra,pero es una posibilidad.
Elimina