Com que en general només sabem queixar-nos i ballestrejar contra els nostres respectius governs, acusant-los de no fer res contra el canvi climàtic i per la reducció de l'ús de combustibles fòssils, bo és saber i destacar que almenys alguns, i jo afegiria que uns quarts, s'estan movent en el camp de les energies renovables en la bona direcció. Potser els nostres representants d'aquí haurien de prendre nota del que s'està fent a Xile.
Al desert d'Atacama, el més àrid del món ubicat al nord de Xile, opera l'única torre termosolar d'Amèrica Llatina, símbol alhora d'una revolució energètica a les planes contra el canvi climàtic. La imponent construcció de 240 metres és un dels pilars de l'ambiciós programa xilè d'energia verda que va començar el 2019 i pretén substituir completament els combustibles fòssils cap a l'any 2040.
La torre de Cerro Dominador està envoltada de 10.600 miralls o heliòstats que formen una mena de gira-sol als peus. Les sals solars prometedores circulen per ductes semblants a artèries que connecten amb la punta de l'estructura, on els miralls que reflecteixen la llum solar les escalfen fins a 565 ºC. Després, baixen per aquestes mateixes canonades fins a uns contenidors d'aigua que generen el vapor que mou la turbina, que produeix l'electricitat.
Avui el 35,4% de l'energia generada a Xile és eòlica i solar, i el 37,2% prové de fonts hídriques al Sistema Elèctric Nacional (SEN), que cobreix la major part de la demanda. El petroli, el carbó i el gas representen el 26,9%.
Això és el que s'anomena treballar per a un futur millor i més net.