La ciutat de Nova York va presentar aquest dimecres una denúncia formal contra cinc de les xarxes socials més importants -TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat i YouTube- per "encoratjar una crisi de salut mental entre els menors a tota la nació". La denúncia -formalitzada davant el Tribunal Suprem de Califòrnia, estat on tenen la seu la majoria d'empreses tecnològiques- ha estat presentada avui per l'alcalde Eric Adams i ha estat plantejada conjuntament per l'Alcaldia, el Departament d'Educació i el Departament de Salut. Nova York -va dir l'alcalde- gasta 100 milions de dòlars a l'any en programes de tractament de salut mental de la joventut: “La nostra ciutat es va construir sobre la innovació i la tecnologia, però moltes xarxes socials posen en perill la salut mental dels nens , promouen addiccions i animen comportaments insans", va explicar.

"Avui estem actuant en nom de milions de novaiorquesos perquè aquestes companyies rendeixin comptes pel seu paper en aquesta crisi (...) La denúncia i el pla d'acció són part d'una acció més vasta que afectarà les vides dels nostres joves, la nostra ciutat i la nostra societat en els propers anys", va expressar l'alcalde.

"No ens podem quedar mirant i deixar que les grans tecnològiques monetitzin la intimitat dels nostres fills", va subratllar llavors l'alcalde, que es va recolzar en un informe del Departament de Salut Mental que deia que un 77 % dels alumnes de secundària passen tres hores o més al dia davant duna pantalla en el seu temps de lleure.

La denúncia plantejada descriu alguna de les tàctiques de les xarxes socials, com "l'ús d'algorismes per mantenir els usuaris connectats i animar una utilització compulsiva", el disseny de mecanismes similars als jocs en el disseny d'aplicacions i l'abús de la "reciprocitat" o fer sentir a l'usuari la necessitat d'interactuar amb l'aplicació.

Nova York és la primera gran ciutat a plantejar una denúncia contra cinc grans tecnològiques -algunes compten entre les reines de Wall Street-, però a Nova York la van precedir 41 estats que van denunciar Meta (propietària de Facebook i Instagram) per les mateixes raons el mes d'octubre passat. Des de Catalunya la iniciativa ha estat aplaudida per Jaume Padrós, president del Col·legi de Metges de Barcelona: "Celebro la iniciativa i espero que es generalitzi", ha afirmat a les xarxes socials. Però mentre Nova York no dorm ni s'adorm, la resta de capitals mundials estan als llimbs com si la cosa no anés amb ells.