Illa de "el Hierro". Piscines naturals de La Caleta, el nord-est. Desenes de famílies passen un dia d’estiu. Locals i turistes. El mar colpeja amb suavitat la costa. Vuit menors subsaharians accedeixen al complex. Tenen cap a 15 anys. No parlen castellà. Mirades. Cap problema. Algun sap nedar i es llança a l’aigua. D’altres s’estimen més no intentar-ho. Van arribar a terres canàries procedents de l’Àfrica. Amb cayuco, es van jugar la vida. Tenen sort. Els seus pares volien que trepitgessin Europa a la recerca d’un futur. No saben quin, però als seus llocs d’origen directament no en tenen ni en tindran. Viuen en un centre de menors gestionat per una oenagé. La premsa local recull que la majoria vol treballar. Veuen sortida de cambrers, lampistes, electricistes o paletes. Alguns diuen d’estudiar. Tota una vida al davant. Si s’encerta amb la integració, poden arribar a desenvolupar una tasca essencial. Fernando H. Valls a la vanguardia.
Les xarxes socials s’han omplert aquest estiu de tota mena de comentaris sobre la immigració irregular. N’hi ha hagut de fins, d’altres de més saberuts, però el to general ha estat d’oportunisme. Pel broc gros. Cap dia sense un post viral sobre l’assumpte com una pluja fina, de la que va calant. El país va donar un espectacle poc edificant després de l’assassinat del petit Mateo. Es va aprofitar un cruel infanticidi per discutir sobre raça i delinqüència, com si importés més el qui que a qui. El problema de la immigració irregular exigeix solucions urgents, i només poden venir amb grans acords estables en el temps que serveixin per frenar discursos de metxa fàcil i posicionaments utòpics. No, l’Armada no pot repel·lir embarcacions amb migrants. Si en troba una, els haurà d’ajudar.
Hi ha immigrants delinqüents? És clar. Alguns policies demanen més mitjans per combatre. Per frenar la immigració il·legal, la col·laboració amb els països d’origen és vital, d’aquí la gira africana de Sánchez. L'“estem col·lapsats” del president de les Canàries, Fernando Clavijo, necessita resposta urgent. I per descomptat la relació amb el Marroc ha de ser fluida en aquest terreny.
Espanya necessitarà l’arribada de milions d’immigrants els pròxims 25 anys per sufragar la despesa social. Les persones que cotitzaran el 2050 ja han nascut o estan a punt de néixer. A causa de les baixes taxes de natalitat, no queda altra opció que tirar de forans. És hora de pensar en solucions i en un acord de país que abordi aquest repte. Acollir i integrar, va dir Salvador Illa. Ordenar és un altre verb necessari. I, per descomptat, intentar posar fi a tot l’irregular. La immigració regulada és necessària, i cal actuar ara mateix.
Mentrestant, no es podia saber, en un context d'intenses crítiques per part de la dreta espanyola cap a les polítiques migratòries del Govern, especialment un tal Forrest Feijóo, una anàlisi del Financial Times firmada per Barney Jopson proporciona una perspectiva sobre el recent viatge del president Pedro Sánchez a Àfrica, en què busca abordar la crisi migratòria que afecta Espanya i la Unió Europea en comptes de caure en tòpics xenòfobs. D'aquesta manera, la publicació britànica ofereix una anàlisi exhaustiva que contrasta amb les crítiques de la dreta espanyola i explica de manera seriosa i contrastada les raons darrere la gira africana i les mesures que es pretenen implementar.
Però això al bo de Feijóo li és igual, ell a criticar, criticar i criticar sistemàticament a Sánchez, i és que l'home de les vaques, no dona per a més.
Ni estic a favor, ni hi estic en contra. Es parla molt, amb tota naturalitat (una naturalitat sospitosa) que "necessitarem milions d'immigrants". Doncs bé; això a mi em sembla un error. El més lògic és que no et suposin una necessitat i si ho és, també és un símptoma clar d'una malaltia social. De fet aquesta malaltia ja presenta símptomes quan veus, que ningú vol fer determinats treballs (es pensa, i fins i tot es diu amb desvergonyiment, que són treballs "per a negres").
ResponEliminaPer descomptat que regular (com en qualsevol àmbit de la vida) és millor que el "campi qui pugui", però seria bo no oblidar que allò "natural i desitjable" és que ningú hagi d'emigrar i que no es confongui la necessitat amb el desig.
No passa només aquí, passa arreu dels països suposadament civilitzats, les feines dures les fan els immigrants, no els forans.
EliminaLa situación es la siguiente: Los emigrantes no se quedan en España, y hasta ahora Marruecos hacía de frontera, pero esto ha cambiado, ahora la frontera a Europa son los Pirineos, o sea, nosotros.
ResponEliminaO Europa toma cartas en el asunto, o lo que pasa en Marruecos como muro de contención pasará dentro de nada en casa, y los veremos deambular por Girona, frontera; por Barcelona (capital para ganarse el pan del día hasta traspasar) cotidianamente y en cantidades bárbaras. Esto es así, independientemente de que los necesitemos.
Irá a mucho más.
Miquel això que dius de Girona és possible, en certa manera està començant a succeir, però hi ha un factor important diferencial en el mon laboral que pocs tenen en compte i pot influir molt en la necessària arribada d'immigrants. La generació dels baby boom del 1958 s'està començant a jubilar i en són molts que deixaran de cotitzar i començaran a cobrar la pensió.
EliminaVaya no suelo estar de acuerdo con Miquel, pero que podemos ser la nueva frontera, es una realidad. Por supuesto no se me abren las carnes, por el viaje de Sánchez, no disponemos de los medios, es un problema de Europa. Si el viaje ha servido para sensibilizar a los socios, vale
ResponEliminaSaludos
Tranquilo, Carlos, generalmente nunca estoy de acuerdo conmigo. Salut
EliminaPor lo menos ha sensibilizado a los británicos. Aunque yo de ti me quedaría con lo de los baby boomers que se jubilan ya, y son muchos, alguien tendrá de sustituirles.
EliminaPara no emigrar tiene que haber desarrollo autóctono y no tener guerras ni hambre ni enfermedad. Si no lo tienen, díganme ustedes. Y una observación. ¿Qué hicieron los españoles durante siglos, desde que las carabelas de Colón y cía procuraron aliviar las miserias patrias? Con deseos depaz y amor y bendiciones jamás se ha arreglado un problema endémico. Y otra cosa: ¿por qué ahora se obvia la despiadada responsabilidad colonialista de los occidentales que sigue existiendo bajo otras formas?
ResponEliminaLa memoria de occidente es flaca, tanto por los desmanes cometidos como por los emigrantes, en este caso españoles que campan por todo el orbe.
EliminaAyer,en el partido del Bilbao con el Valencia,había tres negritos(con cariño)vascos,porque es condición para jugar en ese equipo.No son nacidos,pero si educados,es un ejemplo de integración posible.No se discute,la posibilidad,sino la forma,los medios.No sea,que después de salvarlos del mar,los metan en una especie de campo de concentración, controlados.Por eso hace falta legislación, dinerito,personal adecuado.Porque el dinero sale de nuestros bolsillos,no viene volando.
ResponEliminaSaludos
En la selección de futbol de Francia, menos dos todos son negros, y no es que en Francia la integtración haya funcionado muy bien, solo hay que ver la Banlieue.
EliminaPor cierto Francesc el partido no me gustó nada,ha comenzado la liga con juego de choque,violento,sin jugadas bien definidas.Las averías en los jugadores aseguradas,el taller lleno ,pronto.
ResponEliminaSaludos
En Bilbao saben de qué va la violencia en el futbol, y eso que con Valverde se han civilizado un poco. Por cierto, Nico Williams ya está bien donde está, no es jugador para Barça o Madrid, aunque tampoco lo es Mbappé y lo han fichado los Florentinos.
EliminaSaludos,.