El periodista Sam Biddle ha publicat aquests dies que el Comandament d’Operacions Especials Conjuntes (JSOC) del Departament de Defensa dels Estats Units ha reconegut estar interessat en poder crear perfils d’usuaris a xarxes socials que “semblin un individu reconeixible com a humà, però que no existeixi al món real”, i que “la solució hauria d’incloure imatges i vídeos de cares (...) que els algoritmes no puguin detectar com a virtuals”. El Pentàgon ja ha estat descobert altres vegades fent servir perfils falsos a les xarxes socials.
El 2022, Meta i Twitter van eliminar una xarxa que feia servir comptes falsos operats per l’exèrcit nord-americà, i el 2024, Reuters va revelar una campanya del mateix JSOC que feia servir perfils falsos per a minar la confiança de la població en la vacuna xinesa contra la covid.
Els serveis d’intel·ligència nord-americans estan avisant de manera constant del greu risc que suposa per a la seguretat nacional que altres potències contaminin l’opinió pública mitjançant l’ús de perfils falsos, però ells mateixos fan servir aquesta mala pràctica de manera sistemàtica. Amb una ma ens adverteixen del risc de ser enganyats, mentre que amb l’altra miren d’enganyar-nos. De bojos, i una vergonya.
Passa el mateix a tot arreu. El setembre del 2019, Twitter va tancar a tot el món més de 10.000 comptes relacionats amb partits polítics. Més de 4.000 a la Xina relacionats amb l’esforç del Govern contra les protestes a Hong Kong; més de mil a Equador vinculats a interessos d’Alianza País; 300 en una operació de desinformació contra Qatar; més de 300 a Espanya al servei d’interessos del PP, i més de 100 a Catalunya associats a ERC.
El novembre del 2021, Twitter va tancar una xarxa de comptes operats per bots que havien emès 200.000 missatges de suport al PSOE i de càstig als seus rivals polítics. L’octubre del 2022, es va fer famós un compte fals sota el nom fictici de Joana Masdeu que va sacsejar l’entorn de Junts i que molta gent va atribuir a algú del propi partit afí a Laura Borràs. I aquests dies, el PP de Galícia denuncia un “entramat de manipulació” a les xarxes socials per atacar la Xunta i el president Alfonso Rueda.
Es parla molt de fins a quin punt internet, i les xarxes socials en concret, són un problema perquè contenen massa informació dubtosa, però es parla poc que aquest problema no l’està causant la ciutadania sinó precisament aquells que tenen l’encàrrec de tenir cura de l’espai públic. Des dels partits polítics fins a les forces i cossos de seguretat de l’Estat, sense oblidar alguns grans grups empresarials. Ja ho estem veient aquests dies amb la crisi interna d’ERC: ells s’ho tallen i ells s’ho cusen, però el resultat és que et pots refiar de ningú.
El diumenge 13, al programa Via Lliure de RAC1, Xavi Bundó va entrevistar Yuval Noah Harari, i l’historiador va reclamar que és urgent un estricte marc legal que prohibeixi crear falsos humans a l’entorn digital. Li va faltar dir que calen aquestes lleis perquè necessitem protegir-nos dels que haurien d’estar vigilant. - Genís Roca és especialista en estratègies digitals i noves tecnologies, col·laborador a mitjans líders. Expert en IA i transformació digital
X es del Musss o como se llame; este tipo es de la serie de Trump; Trump es amiguísimo de Putin; Putin se casa con su verdugo con tal de desestabilizar y mantenerse en el poder, y al final X es un poder fáctico.
ResponEliminaLo poco que hay de libertad en las redes lo tienes en los blocs, que son personales, en todo caso de grupo, pero donde puedes debatir y rebatir con argumentos, dado que te deja espacio y te permite tener una serie en la argumentación, todo lo demás Facebook incluido, es de consumo inmediato y rapidez , que es lo que quiere el sistema para que no pienses, y te impide, por espacio tan siquiera argumentar.
Fíjate lo que logra el sistema que ya nos hemos olvidado de que las niñas de Afganistan no pueden juntarse, ir al colegio, salir a la calle, hablar entre ellas, y reír, mientras, nosotros debatimos quienes son los buenos y quienes los malos, en una película ideológica que están fabricando desde hace tiempo, poniendo imágenes que en muchos casos no son verdad, y en otros casos repitiéndolas como sucesos recién acontecidos.
El sistema, como decía Ignatius, nos ha ganado la partida y ya no hay nada que hacer, nada.
Salut
Tot es a 1984, les noticias falses, la manipulació de noticies al Ministeri de la Veritat, la neollengua. Pero no ens han guanyat del tot, encara hi som a temps.
EliminaSalut.
Sí..cert..tot hi és en 1984..cert
EliminaAra no et pots refiar de res i tot s'ha massificat però estem errats si creiem que abans era millor, jo llegia revistes com Triunfo i els tenia molta fe, en tinc algun any enquadernat i de vegades les fullejo i veig que ens enredaven que donava gust i, el pitjor, ara qüestionem aleshores no es feia tant, hi havia una esquerra 'sacralitzada' Aquests dies m'he mirat un documental de Filmin sobre Camus i Sartre, aquella gent tan prestigiosa, Sartre en concret, enredaven les masses obreres amagant informacions sobre el blog comunista, no cal dir que a l'inrevés també passava però afecta molt més quan t'adones que t'han enredat 'els teus'. Avui també hi ha personatges als quals se'ls atribueix una honestedat que es pot posar molt en dubte, el Moran es, per a mi, un d'aquests, per posar el primer exemple que em ve al cap, en podria posar molts d'altres. I per no parlar de passats més antics, els llibres suposadament seriosos d'història son plens d'aquest tipus de coses.
ResponEliminaHarari parla d'una altra cosa, Júlia, aixó que dius es mes vell que l'anar a peu, ja ho sabem tots. Pero ara s'ha sofisticat i l'engany es més difícil de detectar. Pero gtam,bé estem més amatents, encara que aixó no ho sé. Parlen ara a Rac1 d'una estafa amb criptomonedes de 3.000 milions que ha enxampat a molts famosos, i tot bé d'una falsa entrevista de Pablo Motos a Amancio Ortega. A veure, Amancio Ortega no dona entrevistes i menys a Pablo Motos, i sobretot duros a quatre peles no n'hi ha ni n'hi ha hagut, a banda que sembla que l'anècdota és falsa. De fet, qui inverteixi en criptomonedes no pot dir que l'han estafat, sinó que l'han enredat per beneit.
EliminaSalut.
Qui vigila els vigilants, qui avalua els avaluadors, qui qüestiona els qüestionadors, preguntes sense resposta
ResponEliminaVaguetat per vaguetat, les respostes estan al vent, i no al vent de Grop.
EliminaMuy interesante lo que dice Julia,pero bueno hoy no he terminado la lectura de tu escrito,en el momento que lo aplicas a tu manía persecutoria,el PP,el Mal.
ResponEliminaUn pobre Sevilla,contra un colosal Barcelona,ya era hora
Saludos
Carlos, el artículo es íntegro de Genis Roca, lo pone al final, (ya se que quieres que lo ponga al principio, pero a veces se me olvida), i del PP solo dice que hay una campaña difamatoria contra ellos en Galicia a través de la IA. ¡Ah! no tengo ninguna manía persecutoria contra el PP, ni la banda criminal según algunos jueces, es el Mal, me limito a informar de las negligencias de unos cuantos estúlticos de bajo nivel ético, moral e intelectual.
ResponEliminaSaludos cordiales.
Yo diría un frágil Barça, cierto que juega sin portero, pero con su sistema de juego tan arriesgado, Bayern o Madrid le pueden hacer un siete. El Madrid quizás no, no tiene sistema de juego ni sabe a que juega.
ResponEliminaNihil novum sub sole que diría alguien con estudios,
ResponElimina“Con pueriles pretextos se organizaron matanzas de personas pertenecientes a la derecha. Así, el 5 de mayo se hizo correr el rumor de que señoras católicas y sacerdotes asesinaban niños regalándoles caramelos envenenados. Un ataque de locura colectiva se apoderó de los barrios populares y se incendiaron iglesias, se mataron sacerdotes y hasta vendedoras de caramelos en las calles. En el barrio de Cuatro Caminos fue horriblemente asesinada una joven francesa profesora de una escuela”
Esto ya ha existido y existirá, solo hay un atenuante que puede amortiguar su impacto, es una mente critica. A mi me metieron el otro dia "un gol", pero eso no significa que este dispuesto a que me los metan continuamente. Te lo han metido, lo reconoces y ya esta, no te empecinas en defender lo indefendible. Normalmente tengo buen olfato para ellos. Pero no siempre se acierta.
Respecto a quién vigila al vigilante, pues nadie, solo podemos ser críticos y beber de diferentes fuentes.
Un saludo.
La cita es de Clara Campoamor, una mente muy lúcida, inteligente y brillante.Se me habia olvidado,
EliminaUn saludo.
¿Qué tiene que ver todo esto con mi artículo? Tú estás obcecado con un monotema y no te mueves de ahí. Esto es nuevo, porque antes no había los medios adecuados. Y si ya lo sé, vale, lo reconozco, no hay nada que no haya sucedido antes, solo que lo hemos olvidado, pero ya estás tú aquí para recordárnoslo.
EliminaSaudos.