ÚLTIMS ESCRITS

AIXÒ ÉS EL QUE PASSA A BARCELONA A LES 21.03 H

Als periodistes també ens toca portar a les primeres pàgines de les seccions les històries fotudes. Històries electroshock. Observeu la fotografia que acompanya aquest article. A la imatge no hi apareix ningú del Banc d'Espanya. D'això hi ha unes pàgines (o pantalles) més endavant. Aquest Banc ens acaba de servir un bon plat d'aquest optimisme que agrada als mercats i al Govern: el PIB creixerà un 2,7% aquest any. Al·leluia. 

Aquestes dècimes de més sobre el que preveuen els analistes de la macroeconomia, que és justament el contrari de l'economia domèstica, és clar que no arriben a tothom. Per descomptat, no arriben a aquells ciutadans que es veuen en la necessitat de menjar de les sobres, literalment, a punt de fer-se malbé o podrir-se. A molts barris de Barcelona –aquí parlem de l'Eixample–, quan toquen les 21.03 hores, ni un minut més ni un menys, de sobtat grups de gent desesperada s'arremolinen al voltant dels contenidors que alguns supermercats deixen davant de les portes de l'establiment. Qualsevol pot retratar aquest moment perquè no s'amaguen, seria impossible, i el resultat llança aquesta foto de tint crepuscular: no és nit tancada (a penes no es veuria res), ni és de dia (perquè avergonyiria). A les 21.03 hores, cada dia, en un carrer proper al centre de Barcelona, ​​com en tantes altres, hi ha dones i homes amb la gana dels pobres. Arribada l'hora, buiden els contenidors i es reparteixen en silenci allò que és a dins. No hi ha baralles i potser més civilitat que enlloc on es produeixen cues. Tres minuts després, desapareixen amb sigil arrossegant els carrets. 

En el cas de la imatge de La Vanguardia, són dues dones i tres homes. Aquesta circumstància, allò de la fam de pobre, no és deduïble pel seu aspecte. Però ja m'explicarà el lector què has de tenir si no molta gana per anar a furgar en un contenidor les restes que altres amb més sort ens podem permetre rebutjar perquè l'endemà es posaran lletjos o es podriran. 

Es tracta d'excedents mal gestionats pel súper, sobres de fruita, verdura o restes de preparats que escapen del canal de donació reglada que porta, per exemple, al Banc dels Aliments. Per què passa això no té cap explicació sanitària ni ambiental. Ni tan sols humanitària, perquè afavoreix una mena d'indigència que confirma que la xarxa assistencial falla. Pensarem que són deixalles que al final acaben a l'estómac d'algú, però convindrem que aquesta no és la manera. 

Susana Quadrado a la vanguardia.

Comparteix:  

Comentaris

  1. No ho entenc gaire ja que sobren aliments a tot arreu i hi ha llocs on anar-ne a cercar, sense recórrer als contenidors. M'agradaria que s'entrés més a fons en el tema. Fa anys al menjador de l'escola sempre sobrava menjar, és podia venir a buscar el que quedava però després ho van prohibir, voldria saber la burocràcia que hi ha al darrera de tot plegat. L'article és tan sols descriptiu, caldria saber més de la gent que cerca menjar i de les seves motivacions i situació, és habitual llegir articles poc explicats a fons. Al capdavall fa afirmacions que son suposicions, sense conèixer el tema a fons.

    ResponElimina
  2. Susana Quadrado es fa la mateixa pregunta que tu al final de l'escrit, per tant crec que si s'explica, i clar que és descriptiu, és part de la tasca d'un periodista, descriure, informar i a vegades opinar. Si es fan preguntes els filòsofs, perquè no se'n poden fer els periodistes.

    ResponElimina
  3. El Bon Preu de la calle Tamarit decidió , al final, no desprenderse de lo caducado por la noche, se lo llevaba un camión que les descargaba los productos por la mañana. El porqué era bien sencillo a la voz de las/los trabajadores, la gente empezaba a arremolinarse a las 9 de la noche a la espera de lo que se iba a dejar en los containers, y eso daba mala fama a la empresa, porque al final lo que se les exigía (a la empresa) es que lo dieran en la mano antes de tirarlo al contenedor, y ya la cosa iba a más, tratando a la empresa de poco amiga de los necesitados, y lo que empezó a ser una cosa de buena fé, por parte de Bon Preu, acabó en contra de la misma empresa, que al final decidió que se lo llevara el camión al día siguiente para depositarlo dios sabe donde.
    Salut

    ResponElimina
  4. Ho sé, la Txell hi treballa i ja m'ho havia comentat. També hi ha això: La Fundació Ajuda i Esperança ha rebut 34.341€ gràcies a les aportacions dels clients de Bonpreu i Esclat.
    Salut

    ResponElimina
  5. Cierto q si de verdad lo q tiran algunas empresas es aprovechable , antes de hacerlo , lo donen a quienes lo necesitan, aunq es verdad q las normas sanitarias son tan extrictas q a veces incluso queriendo, legalmente no se lo permiten, precisamente por el riesgo sanitario . Aquí por ejemplo , inspección de sanidad decomisan miles de litros de vino , leche o huevos caseros , corderos sin sellar q se matan clandestinamente y q por ello no sé pueden comercializar pero están bien y sin embargo deben ser destruidos ...No sé, habiendo tanta necesidad en el mundo hay cosas q son difíciles de comprender. Un abrazo fuerte FRANCESC !

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada