Cadascú té el seu propi Francisco Caja, i a Palma els hi ha tocat Jaume Bonet. Quan de mal i poc de bé ha fet aquest pancatalanisme intervencionista incloent a València i Mallorca. Una Mallorca que mai ha xerrat català,  més aviat un castellà ple de catalanismes, bastant desagradable a l'oïda, llevat de si sona en boca musical de Maria del Mar Bonet. 
Possiblement no he estat just en comparar Jaume Bonet amb Francisco Caja, tot i que ambdós coincideixen en no voler acceptar l'evidència encara que des de diferents angles. El català o mallorquí està a les illes tocat i enfonsat, tantmateix com ho està a València el Valencià, on hi tenim l'Eliseu Climent que a més a més ens costa la 'torta un pan'. 
A Catalunya la desaparició del català es questió de temps encara que hi haurà un xic més de resistencia. Jo, moriré parlant català, però em fa mandra lluitar per una causa que sé perduda.  No m'agrada perdre el temps lluitant per aquest tipus de causes on no hi ha res a fer i he arxivat les ínfules demagógiques i les exaltacions patriòtiques que no duen enlloc a banda de crear desànim més tard, quan els esdeveniments es produeixen  i inexorablement pasa el que ha de pasar. Ningu vessarà cap llàgrima pel català quan  aquest desaparegui, perquè pocs, molt pocs el parlaran.