SPEAKERS 'CORNER I ELS INDIGNATS



L' Speakers 'Corner, a la cantonada nord-est de Hyde Park, al costat de Marble Arch, està bé com a curiositat turística, però res més. Està ple de xarlatans, que no fan més que repetir una o dues idees i semblen tenir necessitat de passar-se hores dalt d'un calaix o una escaleta, estimant-se a si mateixos com a herois de la llibertat d'expressió. En realitat, aquest racó té més de parc temàtic de passades oratòries o de reserva de rareses humanes que d'autèntic lloc de debat. Va ser útil en temps en què moltes idees no trobaven altres canals per a la seva manifestació, com quan va ser freqüentat per Karl Marx, Lenin o George Orwell. Avui l'Speakers 'Corner malviu del mite. És cert que en altres llocs dels parcs reals, que tenen una especial autoritat i legislació, no està permesa la assídua reunió política (hi ha també excepcions en Finsbury Park, Clapham Common, Kennington Park i Victoria Park), però igualment ho és que no tots els missatges estan tolerats. Així, la Policia ronda de tant en tant per comprovar que els discursos islamistes no criden a la guerra santa. En conjunt doncs és un lloc on el personal pot dir la seva i desbarrar dins d'un cert ordre. Dit d'una altra manera, en una democràcia, en llocs com Speakers 'Corner tothom pot dir el que vol i ningú li fa cas, o gairebé ningú, mentre que en una dictadura, no es pot dir res i tampoc en fan cas.
Dic aixó perqué la retrobada del moviment del15-M ha estat una mica aixó, la gent s'ha manifestat, ha acampat i han dit la seva, sempre dins d'un ordre, ordre, segons paraules de l'Alcalde Trías, que està satisfet de com s'han comportat i de la bondat que han fet seguint les instruccions imposades pel Conseller d'Interior. Ningú els hi ha fet cap cas i ara, fins l'any vinent. Alguna cosa ha fallat doncs, si l'administració està tan satisfeta. Val a dir que el moviment va fent i fa coses positives, però la percepció és que el poder el té neutralitzat i ells s'hi avenen, i aixó no és bo.

2 Comentaris

  1. Eastriver

    Jo penso que el que cal és l'acció profitosa. Mira la primavera àrab: cridaven, tenien acollonit el poder, però el més característic no era incendiar cafeteries. Jo penso que aquí ho tenim mal entès: o cremem l'starbucks o som excessivament bons nois. El que cal és la protesta activa i radical, la qual cosa no té res a veure amb cremar un contàiner.

    Reply Delete 17 de maig, 2012
  2. Francesc Puigcarbó

    potser és que s'hauria de cremar tot per tal de fer foc nou.

    Reply Delete 17 de maig, 2012
Més recent Anterior