Saps Pare, i si no ho saps t'ho explico: CiU, el PSC, ICV i ERC exigeixen una rectificació al ministre d'Educació per comparar la situació actual del castellà a Catalunya amb la del català durant el franquisme, expliquen a ARA.CAT. Rebuig frontal de CiU, ERC, PSC i ICV a les declaracions del ministre d'Educació, José Ignacio Wert, que ha comparat la situació actual del castellà a Catalunya amb la del català durant el franquisme. Tant Joan Tardà, d'Esquerra, com el diputat del PSC al Congrés Germán Rodríguez demanen la dimissió del ministre, mentre que la resta de partits exigeixen també una rectificació. El líder de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha publicat una sèrie de tuits sobre el tema: "Durant el franquisme anaves a la presó per defensar català, ara per atacar-lo et fan ministre".

Les declaracions de Wert han enxampat Tardà a l'hemicicle durant un debat sobre els drets televisius del futbol. El diputat d'Esquerra ha respost directament al ministre i la vicepresidenta primera del Congrés, Celia Villalobos, gairebé l'expulsa per tractar un tema aliè al que s'estava debatent i "insultar" Wert.  El diputat d'ICV Joan Coscubiela s'ha aixecat i unit en solidaritat a Tardà, que s'ha vist forçat a abandonar la tribuna després d'haver parlat només uns segons amb el micròfon obert.

Tardà ha titllat Wert d'"ignorant" i "fanàtic", Villalobos li ha tret el micròfon i el diputat ha replicat que "no estan disposats a aguantar aquest tractes". Finalment, la vicepresidenta del Congrés li ha retret "ofenses personals" al ministre i li ha demanat que retirés aquestes paraules, que no constaran en acte. Villalobos ha volgut tancar la qüestió recordant que tant Tardà com Coscubiela es troben "al parlament nacional" i ha cridat a l'ordre el diputat d'ERC fins a dues vegades.

continuació teniu la reacció dels partits catalans a les declaracions de Wert.

Josep Antoni Duran i Lleida, portaveu de CiU al Congrés: "Wert equipara la situació del castellà ara amb la del cataà durant el franquisme. Més llenya al foc! I de la que crema! Durant el franquisme, el català estva prohibit. Avui qui vol parla el castellà. Per molt que s'entestin el PP i Ciutadans, no hi ha problemes de convivència a Catalunya. Durant el franquisme anaves a la presó per defensar el català. Ara per atacar-lo et fan ministre. Amb això s'assembla a temps passats. Avui a escola, pati carrer, TV-ràdios-diaris, el castellà té presència. A l'administració de justícia i als mitjans, fins i tot superior. Wert hauria de corregir immediatament les seves paraules. Conec Wert de l'època antifranquista i la seva trajectòria no es mereix el conjunt d'actuacions i de declaracions que ara manté".

Joan Tardà, diputat d'ERC: "Senyor Wert, s'ha de ser molt mala persona, molt fanàtic, per ofendre a milers de persones que van ser apallissades per parlar en català durant el franquisme. És vostè un ignorant".

Germán Rodríguez, diputat del PSC: "Des del PSC considerem que les declaracions del ministre Wert són una ofensa a la veritat, un atac al català i a la convivència lingüística a Catalunya i sobretot un insult a les persones que van lluitar, que van patir la repressió, per defensar les llibertat i defensar la nostra llengua. L'últim que li queda per fer si vol marxar amb un mínim de dignitat és retractar-se de les declaracions, demanar disculpes i presentar immediatament la seva dimissió. No hi ha paraules per definir tanta indignitat".

Joan Coscubiela, diputat d'ICV: "Com tots sabem que el que vol és pescar vots en l'extrema dreta el millor que cal fer és no caure en la provocació i la millor resposta és mantenir cohesionada la societat catalana en la defensa del model educatiu. Si nosaltres resistim i no defallim i no ens trenquem, segur que mai el Wert podrà guanyar".

Martí Barberà, diputat de CiU: "Pot ser un altre exemple de la seva obsessió contra el català i contra el model d'immersió lingüística o bé una mala interpretació". El diputat ha reclamat que Wert "rectifiqui" les seves "falses afirmacions" o que comparegui en comissió per explicar els arguments amb què es basa. "Pot ser un altre exemple de la seva obsessió contra del català i contra el model d'immersió lingüística", ha subratllat Barberà, o bé "una mala interpretació".



Hi ha coses, situacions, actituds que no es poden tolerar, estem perdent el temps amb aquests ignorants fanàtics feixistoides que se'ns estan pixant a la boca xulejant-nos i això s'ha d'acabar. Fotem el camp d'una punyetera vegada, no podem seguir junts amb aquesta mena de bestiar antidemocràtic i xulesc, estem perdent miserablement el temps, ha arribat l'hora dels adèus. O ara,o mai. 

Ja ho veus pare: El sinistre Wert ens ha declarat la guerra.....