HOSTALRIC, A LA BATALLA D'UCRAÏNA



Comentava fa uns dies el projecte fallit del Midcat, el gasoducte que va veure interrompuda la seva realització pel desinterès del Govern Frances. N'havia parlat fa deu anys quan el projecte estava en marxa i havia arribat al Vallès. Potser vaig considerar en el seu moment que no era important, però resulta que ara si que ho és. El projecte tenia - com no - els seus detractors que s'oposavewn al projecte per què destruia el paisatge, altres parlaven de fracás del Govern, bla bla bla, són els mateixos del #No a la Guerra o #Jo també sóc Ucraïna, personal esquerranos de postureig fàcil i acomodatici de cap de setmana. Ja ho va comentar a primers de Gener i hi torna avui Enric Juliana a la vanguardia a propòsit del Midcat, parla d'allò local i global. El nom d'Hostalric, una localitat catalana d'uns quatre mil habitants, figura en aquests moments subratllat en informes remesos a la Comissió Europea i al quarter general de l'OTAN sobre la capacitat de resposta europea davant d'una invasió russa d'Ucraïna. Què passa a Hostalric? Quins poders amaga Hostalric? En aquest municipi de la comarca de la Selva, a uns cent quilòmetres de la línia de frontera amb França, ubicat molt a prop de l'antiga Via Augusta romana, mor el gasoducte que avui podria transportar una quantitat apreciable de gas al centre d'Europa modificant un poc la relació de forces existent. Aquest gasoducte va ser cancel·lat fa tres anys. Havia de dir-se Midcat, acrònim de Midi-Catalunya, ja que creuava la frontera per Le Pertus (de nou, la Via Augusta), porta pirinenca que comunica Catalunya amb el Midi francès.

Amb el Midcat en marxa, Espanya podria injectar avui a la xarxa europea uns 17 bcm de gas anuals (un bcm equival a mil milions de metres cúbics de gas). Per situar-nos, una quantitat lleugerament superior als 16 bcm que Rússia ven anualment a la Xina a través del gasoducte que adopta el nom de Siberian Power (el Poder de Sibèria). Aquesta transferència de gas des de la península Ibèrica (gas procedent d'Algèria o de les plantes de regasificació de gas liquat) no eliminaria la forta dependència europea de Rússia, però modificaria les proporcions actuals. Seria un pas endavant cap a l'establiment d'un equilibri més gran i per tant tindria una importància estratègica rellevant. Per a Espanya seria una notable basa geopolítica. Aquest projecte, arrumbat fa tres anys, podria ser reactivat en funció dels esdeveniments d'aquests dies a Ucraïna. De ser aixi, no crec que ningú cometés la sans fason d'oposar-s'hi

Publica un comentari a l'entrada

6 Comentaris

  1. No se que decir. Lo bonito, lo progre, es decir no al gasoducto porque afecta a las plantas autóctonas de la zona y a los nidos de las cornejas.
    Pero gas si que se quiere para uso doméstico, eso sí.
    Aqui, ya he escuchado lo de fuera la OTAN, cuando la misma se creó después del influjo sovieto con su unión de repúblicas y por el mismo tema.
    No hay nada que hacer, el postureo de las pseudo izquierdas y el enfrentamiento entre nosotros es más poderoso que la unión.
    Sin ir más lejos, ya he leído una comparación entre Ucrania y Cataluña versus Rusia y España por boca de un tipo al que creia más inteligente, el Sr Junqueras.
    Este señor no se ha enterado de que desnazificar Ucrania significa matar a su presidente, por cierto, de origen judío.
    Salut

    ResponElimina
  2. Junqueras ha pixat fora de test, i segur que ara mateix es penedeix del que va dir. Per cert que seria bo recordar-li que: EUROPA NO ENS MIRA, com no mira UCRAÏNA.
    Volodímir Oleksándrovich Zelenski​ es jueu, pero per Putin es un drogoaddicte nazi. Els ucrainesos estan sent atacats oficialment per aquests peregrins motius adduits per Putin.

    Salut.

    ResponElimina
  3. Uno acaba hasta los bemoles de tanto "No a Todo" sin razones válidas.

    Por ejemplo : "No a la ganadería intensiva". ¿ Estamos dispuestos a pagara las carnes al triple o al cuádruple de su precio actual?.

    Porque según sus postulados, los filetes de su mundo ideal solo los podrían pagar los ricos.

    Y como este ejemplo, podría citar media docena de "gansadas" pseudo-izquierdistas.

    ResponElimina
  4. És la cultura del NO. Sobretot, no a la meva ciutat o al meu territori. Que ho posin a un altre lloc.

    ResponElimina
  5. No tiene mucho sentido ese conducto,para servir a Europa,porque parte de la idea de que es para suministro desde Algeciras,con traspaso desde barcos.Es más rentable y ecológico,el suministro directo desde Rusia,pero visto lo visto,lo mismo se pone en valor la idea.Ya veremos.

    ResponElimina
  6. Por eso se intenta reconducir el gaseoducto, por lo de Ucrania y Rusia. De hecho era la idea inicial en 2010, construir el gaseoducto para consumir menos gas de Rusia.

    ResponElimina