La justícia italiana ha declarat il·legal la deportació de migrants a Albània i n'ordena el retorn. Cap dels 16 migrants que fa dos dies van arribar al port albanès de Shengjin es podrà quedar a Albània. El pla de la primera ministra italiana, la ultradretana Giorgia Meloni, que pretenia retenir migrants en centres d'internament al país balcànic, s'ha emportat un cop de la justícia italiana. El tribunal de Roma ha dictaminat que els dotze migrants traslladats a Albània no poden ser internats en el centre de Gjader i que han de ser retornats a Itàlia immediatament, tot i que les seves peticions d'asil hagin estat rebutjades per les comissions territorials. Ara.cat
El programa, que costarà a Itàlia 800 milions d'euros en cinc anys, ja va posar-se en marxa amb mal peu, ja que mateix dia del trasllat, el govern italià va haver de retornar en vaixell a Itàlia dos dels migrants perquè eren menors, i dos més perquè es trobaven en condicions d'extrema vulnerabilitat. El tribunal ha justificat la decisió aferrant-se en "la impossibilitat de reconèixer els estats d'origen de les persones detingudes com a «països segurs»". "Les detencions no han estat validades en adopció dels principis vinculants per als jutges nacionals i la mateixa Administració, enunciats per la fallada recent del TJUE", han afegit els jutges. Segons mitjans locals, els migrants seran tornats demà a territori italià.
El pla és el resultat d'un pacte entre Roma i Tirana que externalitza la gestió migratòria d'Itàlia i preveu que els migrants i sol·licitants d'asil que la guarda costanera italiana rescata al Mediterrani siguin retinguts en centres d'internament en sol albanès. La primera ministra italiana, Giorgia Meloni, va signar aquest acord el novembre del 2023 amb el seu homòleg albanès, el socialista Edi Rama, defensant-lo com un possible "model" per a Europa i com "una via nova i valenta" en el control migratori. Tant l'oposició italiana com les organitzacions en defensa dels drets humans han alertat que aquest procediment "ràpid" de gestió fronterera suposa una vulneració de drets per als sol·licitants d'asil que, a més, té un cost molt elevat per als contribuents i cap garantia d'èxit.
La notícia arriba l'endemà que Meloni sortís victoriosa de la cimera de líders europeus en què es va discutir l'enduriment de política migratòria. "Hi ha molts països que estan observant les polítiques que implementa Itàlia en matèria d'immigració", es va congratular la dirigent italiana, celebrant que les seves receptes contra els nouvinguts guanyin adeptes dins del bloc. Espanya, en canvi, es va quedar sola oposant-se als centres de retenció d'immigrants fora del territori comunitari. "Nosaltres no estem a favor d'aquest tipus de fórmules perquè no solucionen cap dels problemes i en creen de nous", va declarar Pedro Sánchez. La solució que proposa Sánchez, té a veure amb el seu recent viatge a Mauritània i Senegal, rau en atacar el problema en origen, no en deportar als immigrants.
Doncs jo crec que el que diu Sánchez és encertat. El problema s'ha d'aturar a l'origen. Sembla raonable pensar que si aquests països d'on procedeixen majoritàriament els emigrants (especialment, però no sols, subsaharians) no estiguessin mal governats per corruptes, corrupteles i corruptors i encoratjats per màfies, un altre gall cantaria. Però ¿que fem? -Xiular i mirar a una altra banda.
ResponEliminaLa proposta de Sánchez és la correcta, però és molt complexa de dut a terme, el fàcil és el sistema Meloni, deportar i a tomar pal saco.
EliminaTambién pienso en que Sánchez hace, en este caso, lo correcto. No me agrada lo de Ciudad Real, pero tampoco está claro que se haga lo que dice Page, así que mejor me quedo callado.
ResponEliminaSalut
Page no és de fiar, és del PP i no ho sap. Si t'hi fixes, dins d'aquest desastre de polítics que patim, el menys mentider de tot és Sánchez, i el que té les idees més clares.
EliminaSalut.