La distància de l'aire entre Aleppo-Districte de Ciutat Vella a Barcelona, ​​és de 3064.9 km. La distància per carretera és de 4154.7 km, temps: 1 dia 17 hores, i unes tres hores si s'hi va en avió. Tan a prop i tan lluny. A la castigada ciutat d'Aleppo és millor viure sense vidres, els vidres maten .....

A la ciutat siriana d'Aleppo, devastada per la guerra, els bombardejos han destrossat les finestres de les cases i els seus habitants ja no estan a resguard de la intempèrie o de les mirades indiscretes. A la segona ciutat de Síria, gairebé cap finestra ha quedat fora de perill. Reemplaçar els vidres trencats, amb lones o plàstic, s'ha convertit en una càrrega massa pesada tant per als habitants com per als comerciants d'ambdós costats d'aquesta metròpoli dividida des de 2012 entre barris rebels i progovernamentals.

"Tots els vidres de casa nostra van saltar pels aires amb els bombardejos", explica Ammar Wattar, un professor d'anglès que viu a Midane, barri controlat pel règim del president Bashar Al-Assad. "Les reemplaçarem una primera vegada, després una segona i una tercera. Al final ja vam renunciar".
La treva implantada el 27 de febrer ha estat violada diverses vegades per tots dos bàndols. El règim va llançar mortífers barrils explosius als barris rebels de l'est d'Aleppo, i els insurgents van contestar amb violents llançaments de coets sobre el sector oest.

No obstant això, els que tenen sort d'escapar a la mort, segueixen amenaçats pels esclats dels vidres trencats. "La meva filla va patir ferides a la cama pels fragments de vidre durant un llançament de coets", va explicar Asra al-Masri, mestra en un barri controlat pel govern.

Del costat rebel, Ali Makansi, de 32 anys, estava assegut un dia a la seva botiga del barri de Chaar quan un morter va rebentar el sostre d'un edifici proper. "L'explosió va ser tan forta que tot el marc de la meva finestra es va enfonsar. Vaig tenir una ferida molt profunda a la mà dreta que va trigar un any a curar-se", explica Ali.

Pel ritme dels bombardejos sobre la ciutat, "totes les cases i els negocis d'Aleppo substitueixen els vidres per lones de niló", va afirmar. "El niló no fereix a ningú en cas d'explosió ia més, és barat", ha destacat.

Però l'absència de finestres comporta altres conseqüències. "Els insectes, la pols, el sutge i l'olor agre dels generadors, afecten no només a la nostra salut sinó que molesten també els nostres fills quan fan els seus deures", es va lamentar Asra.

"Hi ha goteres i hi ha molt soroll. Tinc la sensació de viure al carrer", es va queixar Mohammad Jokdar, professor d'àrab de 29 anys del barri rebel de Bustan al Qasr. Per Oum Mohamad, mare de família, l'absència de veritables finestres significa la pèrdua de privacitat en la vida dels habitants d'Alep. Les seves filles ja no es canvien a les seves habitacions sinó "als passadissos a resguard de la mirada dels veïns", va assegurar aquesta dona de 52 anys.
Per Abu Omar, que viu al barri rebel de Tariq al Bab, els gats de carrer són el principal problema. "Esquincen el niló i es fiquen dins de casa buscant menjar". FONT AFP.