El cap de setmana del 19 d'octubre van esclatar a Xile les protestes per la pujada dels preus del metre (que sumen ja 18 morts). Els transports, amb l'habitatge, absorbeixen una part important dels baixos sous xilens. I les protestes reflecteixen el malestar dels sectors més desfavorits, però també de les classes mitjanes angoixades per la pèrdua de poder adquisitiu en una societat molt jerarquitzada i en la qual els serveis públics, com la salut, són dolents. Dimecres, Sebastián Piñera, el president, admetia que "els problemes s'acumulen des de fa dècades i els diferents governs no van ser ni vam ser capaços de reconèixer-ho".
GILETS JAUNES
El “milagro chileno” de Friedman, que tant va entusiasmar a la dreta de l'últim quart del segle XX, està esgotat. El que no vol dir que l'aprimament de la classe mitjana sigui privatiu del país andí. El comparteix amb altres democràcies en què el fenomen és font de malestar polític des de fa una dècada. Qui millor ho ha descrit és Branko Milanovic, ex economista en cap del Banc Mundial, que ha advertit que les polítiques públiques que fins ara corregien la concentració de riquesa ja no funcionen. Com també que les classes mitjanes són avui massa febles per influir en els governs.
HONG KONG
La novetat de les últimes setmanes és la successió de protestes relacionades amb aquest malestar. Hi ha explosions socials en els països andins (a més de Xile, protestes pels preus a Equador, barricades a Bolívia després de les eleccions, tancament del Congrés al Perú), que denoten una seriosa crisi de representació política a la regió. Hi ha també un cicle de protestes que forma un extens cinturó geogràfic que va de França al Líban, de Hong Kong fins a Barcelona. En totes elles hi ha classes mitjanes en marxa cap a algun lloc i per diferents raons: la pujada de preus del metro, un impost als WhatsApp, més democràcia, una sentència judicial... En totes elles, també, el comú denominador és la tecnologia internet, la xarxa a través de la qual s'organitzen i amplifiquen les protestes i es fan més difícils de prevenir per part dels Estats (com ho demostren les apps del moviment democràtic de Hong Kong o la del Tsunami democràtic a Catalunya).
CHILE
En una imatge que sembla literatura futurista, però que en realitat era un informe sobre infraestructures, Vladímir Ilitx Uliànov, Lenin, va escriure el 1922 que el comunisme era l'electrificació més els soviets. Avui tenim internet i tenim aquest malestar. Però desconeixem quina serà la incògnita final d'aquesta equació. - EL MALESTAR QUE RECORRE EL MUNDO - Ramón Aymerich - lavanguardia.com