A Granollers, la creativitat dels organitzadors d’una de les activitats de la festa major ha provocat el típic escàndol efervescent que acaba tenint més repercussió fora de la ciutat que entre els granollerins. L’activitat, pensada per a nens, simulava un taller per aprendre “tècniques de guerrilla urbana per a una estratègia subversiva”. En la pràctica, se simulava el llançament de (falsos) còctels Molotov contra falsos mossos d’esquadra i la mobilitat de contenidors prèvia a una possible barricada o una d’aquestes muralles de foc que tant fascinen els encaputxats. Això ha provocat la repulsa dels sindicats policials i les autoritats, que ho han considerat una ofensa i un acte de foment de la violència, l’odi, el sectarisme i l’adoctrinament. Per aplacar el mullader, s’ha recorregut al clàssic intercanvi de tuits, donant per fet que un tuit ja té categoria de comunicació oficial.
Els programes de festes els carrega el diable: només cal recordar la processó, crema i afusellament d’un ninot del president Puigdemont a Coripe. En un dels vídeos que circulen, s’hi veu una participant (més que una nena, una adolescent ganàpia) que s’apunta a llançar còctels amb una destresa lànguida que els més petits observen amb sàvia indiferència. El ninot disfressat de mosso no serviria ni com a espantaocells ni com a element dissuasori per la propera vegada que el president Carles Puigdemont vulgui tornar i fugir per alimentar la set d’adrenalina que defineix la seva estratègia. Probablement, l’activitat hauria tingut més èxit si s’hagués completat amb la presència de (falsos) mossos, nens o ganàpies, que podrien respondre als atacs subversius, bé cenyint-se a la indispensable legalitat democràtica, bé cometent, com per desgràcia passa a tot el món, abusos desproporcionats en la contundència de la resposta. Això equilibraria les vocacions entre el radicalisme recreatiu, tan apreciat a casa nostra, i la passió, igualment celebrada, per l’autoritarisme de porra i uniforme. A l’hora de qualificar l’activitat festiva, ha abundat la grandiloqüència condemnatòria i s’ha parlat d’odi, de sectarisme i d’adoctrinament, i no –potser no ho he sabut veure, però m’ha sorprès– de pura i simple estupidesa. El més preocupant no ha estat l'acte en si, que és això una estupidesa de quatre capsigranys, sinó la desmesurada reacció de la majoria de mitjans i particulars que se l'han agafat amb paper de fumar, actitud, per cert, que es va relativitzar en els successos de Coripe, per a mi molt més greus, fins i tot amb criatures llançant còctels Molotov de veritat a la imatge de Puigdemont.
La sensació és que cada vegada com a societat en conjunt estem més apollardats preocupant-nos per nicieses, mentre ens empassem indiferents els gripaus de les autèntiques i reals malvestats del dia a dia.
Aquella frase de Tarradellas de què en la vida i sobretot en política, es pot fer tot menys el ridícul podria ser matèria de tallers per a Festes Majors futures.
Una catetada, una noticia de verano, sí, pero una llamada de atención a lo que no se debe hacer. La policía, la guardia civil, mossos, merecen respeto. Igual para los profesores, médicos y religiosos. Si hay que hacer un taller, que sea para resaltar los valores de estos colectivos. Me cabreaba mucho, en mi época de profe, las películas de gamberra das de alumnos
ResponEliminaSaludos
Antes en general se hacían muchas gamberradas, mi padre me contaba que por la Fiesta Mayor si una chica había rechazado a un muchacho, este y sus amigos le tapiaban la puerta de su vasa con ladrillos.
EliminaSaludos.
Los grados de subnormalidad de algunos individuos, los ocurrentes y sus seguidores, no tienen límite.
ResponEliminaEn esta época del lenguaje estúpidamente correcto, no se debe decir subnormal a nadie, aunque lo sea y mucho.
EliminaYa te comenté en tu respuesta de ayer que no tomaría el hecho como una cosa banal.
ResponEliminaNo lo es.
Todo el mundo merece respeto. Recuerda que han tenido que proteger a los maestros dándoles la categoría de "orden público" por las constantes amenazas de los padres de los alumnos y los mismos alumnos.
Si tomamos esto a guasa, a broma, a cachondeo de verano, nos equivocamos. Esto no es tirar a la diana a un bote de cocacola con un tirachinas, que bien podría ser ese el espectáculo, y bienvenido, esto es ENSEÑAR COMO SE FABRICA UN COCTEL MOLOTOV PARA DESPUÉS LANZARLO A UN UNIFORME, y lo pongo en mayúsculas para que se pueda leer con claridad que es lo que estamos enseñando y de que nos vamos a quejar el día de mañana.
Enseñar a preparar dentro de una botella de vidrio la mezcla de gasolina, ácido sulfúrico en sus proporciones, y su correspondiente mecha no es de recibo a niños de la edad de mi nieto, no o es.
Ahora se puede poner las excusas que se quieran y llamarme viejo carca y gilipollas, paso, pero no lo voy a admitir, por pura lógica y sentido común, nunca.
Hay muchos talleres para ghacer, y si no saben que se los lleven a los comedores sociales, allí aprenderán empatía y servicio comunitario.
Salut
Això de Granollers no està bé, però se n'ha fet un gra massa, clar que si veiessis els videojocs a què juga la mainada t'esgarrifaries de la violència que hi ha, per aquests nanos un còctel Molotov és com per a tu o jo un misto de pet.
EliminaEl tema de l'escola és que els pares ho han esguerrat tot, en treure l'autoritat als mestres, no cal tornar a "la letra con sangre entra", però sí tornar el respecte al senyor mestre, i això sense la cooperació de pares i mares no es possible.
Salut.
En los setenta,en la Verneda,daba clase en un colegio de monjas a 40-50 NENAS, por clase,ya te puedes imaginar la cara de seriedad y formas que tenía que mantener,ni la más mínima broma.Ahora,como dice Miquel,los profes tienen el estatuto de "orden público ",si un alumno se le ocurre ponerle una mano encima,puede ser un desastre para su vida futura,a esto no tendríamos que haber llegado.
ResponEliminaSaludos
Como se preguntaría Vargas Llosa, ¿CUÁNDO SE JODIÓ LA EDUCACIÓN?
EliminaSaludos.