Explica Laia Sanz, a ran de la seva participació al Rally Paris Dakar, que anant amb la moto en plena competició, es passa per molts paisatges pero no es veu res, concentrats com estan, en el seu cas els morotistes, en la cursa. No són l'unic cas, enguany es viu tan de pressa que no s'ès capaç´de contemplar el paisatge, emmig d'una desenfrenada carrera cap el no res. S'ha perdut l'art de badar, de tafanejar el paissatge, d'olorar-lo. Tot és en certa manera apressat i fals, com aquest Rally que transcorre a uns quants milers de quilòmetres de Dakar.
A tall d'exemple, un parell d'històries:
"En una serie, Louis CK del canal plus, una nena d'uns deu anys durant un viatge per carretera amb el seu pare no para de dir que s'avorreix: "m'avorreixo" insisteix la nena fins l'esgotament, i el seu pare ni tan sols li contesta. Finalment el pare li diu. que no ho veus que el sol fet d'estar viva és ja un miracle, com pots dir-me que t'avorreixes amb el que hi ha per veure, amb tot el que desconeixes. Com no pots contemplar el teu entorn i sentir-te viva. I en aquest moment, la càmara enfoca un llac envoltat d'arbres a la dreta del conductor."
"Aquest comentari m'ha recordat una anécdota que em varen explicar fa molts anys de Goethe: Aquest va fer un viatge amb un cotxe de cavalls de Colonia a Berlin acompanyat d'un jove deixeble que durant tot el trajecte no va parar de xerrar per lloar a Goethe i parlar tambè d'ell mateix. En arribar a Berlin, el deixeble li va preguntar a Goethe que n'opinava d'ell i dels seus coneixements. Aquest, qual un Espriu qualsevol, desagradablement li va contestar: jove, vosté s'ha passat el viatge xerrant sense parar i no ha contemplat ni per un moment el paisatge, vol dir doncs que vostè, jove, no ha entés res de res."
Vivim molt de pressa, tot plegat sovint per arribar enlloc, i en aquesta comtesa se'ns passa la vida sense que ens n'adonem ni siguem capaços de fruir-la.
Com costa d'entendre que l'important és el camí i, sobretot, asseure's, per contemplar el panorama. Alguns ho entenen quan ja no els queda camí.
ResponEliminaAyer a la tarde (serían las 5 y media), volví a pisar el museo Geológico del Seminario. Ya sabes que es desconocido en Barcelona, porque no interesa las altas esferas, siendo el primero de Europa, el primero en piezas e investigación. Bueno, a lo que voy, el motivo era escuchar a Sebastian (Calzada Mn).
ResponEliminaNo entiendo nada de fósiles, pero cuando con sus 81 años nos cogió de la mano (venía mi mujer) y nos paseó por un fósil de la era secundaria (230 millones de años) y trató de revelarlos la inconsistencia de la creación del humano versus la maravilla de aquellos animales tan lejanos en el tiempo, era, te digo, como para estar callado y escuchar, y escuchar y escuchar....Hora y media larga con nosotros dos solos...Hacía un par de años que no le veía...y tengo ganas de volverle a escuchar, y eso que no se un pepino de fósiles, pero da igual...
salut
Conozco a dos pilotos de camiones del Dakar y conozco al responsable tecnico de un de los camiones oficiales. Van tan deprisa, que no paran ni para mear, llevan pañales, es rigurosamentr cierto.
ResponEliminaY asi pasamos la vida, mirando mucho, sin ver nada.
Un saludo.
miquel, aixó podria ser de Gandhi, em son que és d'ell?
ResponEliminaMiquel: molta gent et diria que aixó noées són fossils o pedres, sense adonar-se de la seva importància. Si no aprecies i coneixes el teu passat no tens futur...
ResponEliminaTemujin, eso de los pañales lo usan tambièn trabajadoras chinas y japonesas para no perder tiempo yendo al lavabo.
ResponEliminaAprendre a badar hauria de ser un propòsit pel nou any, més que anar al gimnàs. Llàstima que no n'acostumem a complir n'hi un ni l'altre
ResponEliminaLoreto, badar és molt important, s'aprèn molt.
ResponEliminasalut