Metges sense Fronteres (MSF) i SOS Méditerranée han anunciat aquest dijous que posen punt i final a les operacions del vaixell de rescat Aquarius després de denunciar una "campanya de desprestigi" procedent de diversos estats europeus, amb Itàlia al capdavant. Així, les dues ONG renuncien a seguir noliejant l'Aquarius per realitzar rescats d'immigrants a la Mediterrània, davant els obstacles que han afrontat, i SOS Méditerranée busca ara un vaixell que pugui reemplaçar-lo. 
La noticia la dona 20 minutos i no en portada, és d'aquelles noticies que es publiquen d'ofici però sense cap mena d'interés en cridar l'atenció, sent com és un a noticia molt greu, demostra que el mal ha guanyat, que aqui no és com a les pel·lícules de Hollywood que acaben guanyant els bons. A la vida real, a la mar morta que és la mediterrània, el cementiri més gran de la Terra, l'Aquarius deixarà de salvar vides d'innocents. Salvini i la resta de connivents amb ell, Sánchez inclós, s'han sortit amb la seva.
 "El final de l'Aquarius' significa més vides perdudes al mar; més morts evitables que quedaran sense testimonis ni sense registre"... 

...en un comunicat, SOS Méditerranée va explicar que, "davant els atacs incessants que han estat objecte el vaixell i la seva tripulació", s'ha vist obligada a prendre aquesta decisió, que espera que almenys afavoreixi "la represa ràpida i duradora de la missió de recerca i de salvament a la Mediterrània central ". L'ONG francesa, que va recordar que en els 34 mesos de missió l'Aquarius ha prestat assistència a "prop de 30.000 persones", ha subratllat que segueix "plenament compromesa" per tornar a la mar "al començament de 2019". En concret, va afegir, explora "activament les opcions per a un nou vaixell i un nou pavelló i estudia amb serietat totes les propostes d'armadors que li permetin continuar la seva missió de salvament". Segons la directora general Sophie Beau, "des de la nostra primera missió al febrer de 2016, les nostres operacions no han estat possibles més que gràcies al suport increïble que rebem de la societat civil". "Avui més que mai -va afegir- necessitem el suport de tots els ciutadans que encara creuen en els nostres valors d'humanitat al mar i volen participar en els nostres esforços per trobar un nou vaixell i un nou pavelló". 
Amarrat a Marsella L'ONG va considerar que la culpa que l'Aquarius porti dos mesos amarrat al port de Marsella (sud-est de França) sense poder realitzar missions de rescat és "l'acarnissament d'una campanya política, judicial i administrativa". En aquests dos mesos, va recordar, i per "múltiples pressions polítiques" se li ha retirat primer la bandera de Gibraltar i després la de Panamà amb les que hi havia navegat, i ara ha de defensar-se de al·legacions d'haver-se dedicat a una activitat criminal," acusacions desproporcionades i sense fonament ". Tot això es produeix quan, en el que va d'any, "més de 2.100 persones" han mort a la Mediterrània i moltes han estat interceptades pels guardacostes de Líbia, "que estan recolzats per la Unió Europea", ha denunciat Beau. "Dia fosc" "Aquest és un dia fosc", ha declarat per la seva part la directora de MSF per Regne Unit, Vickie Hawkins. 
"Europa no només ha fracassat a l'hora de dedicar una força de recerca i rescat, sinó que també ha sabotejat activament els intents d'altres per salvar vides", ha lamentat. "Aquest és el resultat d'una campanya constant, encapçalada pel Govern italià i recolzada per altres estats europeus, per deslegitimar, calumniar i obstruir a les organitzacions d'ajuda que brinden assistència a les persones vulnerables", ha denunciat MSF en un comunicat. "El final de l'Aquarius' significa més vides perdudes al mar; més morts evitables que quedaran sense testimonis ni sense registre". "És un cas clar de 'ulls que no veuen, cor que no sent", ha lamentat. Al novembre, els magistrats italians van acusar a MSF de tirar il·legalment residus tòxics en ports del sud d'Itàlia, entre gener de 2017 i maig de 2018, i van ordenar la paralització del 'Aquarius'. L'ONG va negar qualsevol delicte i va acusar Itàlia d'intentar criminalitzar les missions de recerca i rescat humanitàries. El juny passat, el vaixell va atracar a València després de ser rebutjat per diversos ports europeus amb més de 600 immigrants a bord. Va ser una de les primeres i més sonades decisions de Pedro Sánchez com a president de Govern després de la moció de censura a Mariano Rajoy, la primera i alhora última decisió d'acollir.