Hi hagué un temps de pares d’escasses paraules. Èpoques en les quals la paternitat no era una “experiència” per exhibir compulsivament a Instagram o Twitter. Anys en què els fills no eren prínceps ni reis, només nens. Abundava llavors el pare auster que donava per fet que els fills no necessitaven més atencions que la nevera plena, la roba –no molta– neta i la motxilla escolar ben carregada per acabar convertits en adults de profit. - JOSEP MARTÍ BLANCH.
A aquells pares no se’ls va veure mai als parcs infantils jugant amb els seus fills, ni acompanyant-los els dissabtes als partits d’alevins, ni exigint tutories per examinar minut a minut el seu progrés escolar. Tampoc eren gaire proclius a les moixaines. Esperaven el petó a la galta quan tornaven a casa, però prodigaven poc el seu. No llegien llibres per aprendre a ser pares perquè confiaven en allò que havien vist fer als seus i amb això en tenien prou. Simplificaven la paternitat. A fi de comptes no podia ser tan difícil ni merèixer tants manuals una cosa que, com ser pare, està a l’abast de qualsevol des que el món va començar a rodar.
Se n’haurien burlat de qui els hagués plantejat que necessitaven temps de qualitat per gaudir dels seus fills. Per aquests pares el gaudi de les criatures era que cresquessin sanes, fortes, educades i amb més tirada per l’obligació que no pas pel caprici. Eren pares que amb la mirada d’avui serien titllats d’absents i, en canvi, la seva presència era d’allò més tangible. Representaven quelcom que estava sempre present i ho ocupaven absolutament tot.
Aquells pares no perdien el temps avaluant les conseqüències de cada petita frustració per al futur dels seus fills. És més, les incentivaven com una lliçó de vida de la qual se n’acabaria traient profit. Sabien, tot i exercir amb senzillesa la paternitat, que un fill haurà tingut un bon pare si pot intuir de nen i saber amb certesa després que tot el que li va veure fer tenia com a objectiu eixamplar el paraigua amb què resguardar-lo del temporal. No hi ha grans obituaris per a aquests pares que han estat legió. I avui, què volen que els digui, tocava.
Nomès per la part que em toca, com a pare dels d'antes, vull donar les gràcies a Josep Martí per el seu article.
Comparar l'abans i l'ara en qualsevol tema és absurd perquè tot ha canviat molt, ni millor ni pitjor sinó diferent, la situacio dels nostres pares era difícil econòmicament i no tenien temps per a segons què, crec que ja els hauria agradat fer-nos més cas i xerrar més amb nosaltres, i la situació de la dona ha canviat com un mitja i es tenen més fills, per això l'article em sembla massa 'pressentista' que diuen ara. La mentalitat no es pot traspassar generacionalment, cadascú és fill -i pare- del seu temps i es fa el que es pot en cada moment.
ResponEliminaL'article no és presentista, és un acte d'amor al seu pare, un homenatge a aquests pares d'antes, i un avis per a navegants de com de malament estan pujant en general els pares i educadors als seus fills en l'actualitat.
Eliminavolia dir 'es tenien més fills'
ResponEliminaTal como está la calle, los padres, tíos y abuelos, tienen que participar en el trato con los niños, en familia, al menos ese es mi caso. Los nietos mayores, ya se van apartando, pero bueno ha de ser así. En cuanto a las tutorías y el trato con profesores, igual, han de participar. Mis hijas siguen muy de cerca los estudios, hablan con el profesorado, comentan y siguen los consejos que el equipo docente les indica. No van a echar bronca, eso es de brutos, pero claro es lo que sacan los periódicos, como siempre, cuando ocurre.
ResponEliminaUna de mis nietas, es tímida, callada, le aconsejaron sesiones con el sicólogo. Vale,las hizo, sin problema, el informe salió que no le pasaba nada, que esa es su personalidad .
Hoy hace calor, hay que estar cerca del agua y con una cervecita .
Eran otros tiempos, pero eso de llevar a una niña al psicólogo, demuestra que Martí acierta cuando habla de los padres de ahora, estos sobreprotegedores de niños, que son incapaces de pervertirlos para que lleguen a adultos en plenas condiciones de sobrevivir en el mundo real.
ResponEliminaHace calor, cierto, en agosto suele pasar, pero hace menos calor que ayer.
Salut.
Si las personas, que mañana y tarden, están con tu hija tratando de enseñarle, educarla, observan un comportamiento que hay que estudiar, debes hacerles caso, no es proteccionismo, es obligación. Con la actuación de la sicologa y su informe, mi hija se queda más tranquila. Un dinero bien aplicado.
Eliminaes proteccionismo excesivo, a los niños hay que dejarles a su libre albedrio, solo asa aprenden de verdad, y eso antes era así, sobre todo porque se vivía casi siempre en la calle. Yo de pequeño los sábados y domingos solo paraba en casa para comer, andaba todo el dia por ahí suelto a pedrada limpia con los chavales de otros barrios.
EliminaYa nosotros los de k generación empezamos con eso de estar con los niños, ser sus amigos, etc etrc, aunque nosotros al menos no criticábamos a los maestros sistemáticamente y dábamos la razón a los niños como sucede ahora, aunque no la tengan, así ha quedado el respeto a los docentes.
Yo nunca tuve padre, tuve progenitor.
ResponEliminaSalut
Bueno, tu madre haría las dos funciones, porque educado, se te nota.
EliminaJo mai vaig tenir mare, passava per allí, però no recordo que mai em fes ni un senzill petó o una caricia.
EliminaYa, Francesc, eran otros tiempos, ahora hay droga, pedastras, acosadores, navajas, pistolas de verdad y no piedras para hacer batallitas,.. No es lo mismo.
ResponElimina
ResponEliminaYo creo que esto depende los barrios, el mio, piedras aparte porque las calles están asfaltadas. era y es de lo mas seguro. Anna (mi hija pequeña que ya tiene 36) creció aqui, y se pasaba el santo dia en la calle, claro que casi todos sus amiguetes era cordobeses o gitanos, y no es broma, incluso se casó con un cordobés.
También ha cambiado, desde cuando tú hija o la mía, ahora es mucho peor.No pueden ir solos los niños de ahora, si los llevo al parque no le pierdo de vista ni un momento. Mi nieto pequeño es un diablo. disfruta escondiéndose
ResponEliminaPues algo en conjunto como sociedad no hemos hecho bien, si los niños ven cercenadas sus libertades. Habría que revisar los protocolos.
ResponElimina