No sembla que la cultura occidental sigui capaç de viure sense l’amenaça d’un apocalipsi, és més, sembla que la necessiti., amb aquesta obsessió de tenir sempre un enemic exterior, potser per no veure que el tenim dins nostre. Mentrestant arriba, imaginem paradisos. Llocs on arribar, o dels quals partir, i que hem de recuperar perquè ens salven, busquem refugis insòlits, sense pensar en què en cas que realment es produís l'apocalipsi el millor seria sucumbir els primers. Però per salvar-se ha d’existir l’amenaça.
El final del món és la condició de possibilitat de la salvació. Vàrem viure angoixats per l’apocalipsi nuclear als 60,s, pel final del petroli que s'havia d'acabar el 2000, que anticipava un món primitiu i ingovernable. La capa d'ozó. El final del món sempre ha estat present en les nostres vides. Recordeu l'efecte 2000, o els bàrbars de Kavafis. I de totes aquestes desgràcies, ens n'hem sortit sans i estalvis. No ens hem salvat mai dels meteorits, segurament perquè hi són, però encara no ens han caigut al damunt.
Malgrat que això que hem considerat superstició religiosa potser´és la causa d’aquesta propensió a imaginar cataclismes definitius, no sembla que la nostra tendència a racionalitzar l’existència i a abandonar l’explicació divina hagi tranquil·litzat els nostres terrors, enquistats en el més profund del nostre cervell. Quan més racionals pensàvem que ens haviem tornar, més ha augmentat l'abundancia d’apocalipsis. Gairebé tot el que passa i té una certa gravetat pot constituir el germen d’un final definitiu. La pandèmia, una més de les moltes que la humanitat ha suportat, va atiar la nostra imaginació. El progrés tecnològic, avui protagonitzat per la intel·ligència artificial, és l’amenaça més gran a la humanitat que han conegut els temps. El canvi climàtic, on la nostra arrogància ens fa pensar que ens podem carregar el planeta, quan el que ens carregarem si som capaços, és la nostra vida, el nostre hàbitat, però el planeta passa olímpicament de les nostres malvestats, ell gira que giraràs fins que un ens superior decideixi que ha de deixar de fer-ho.
Gairebé tot el que passa i té una certa gravetat pot constituir el germen d’un final definitiu. Llegeixo en una crònica de Miquel Molina a la vanguardia que una dona preocupada li pregunta a Michael Ignatieff quins motius pot tenir avui algú per portar un fill al món. Ignatieff ho entén, però se sorprèn, pensa quins motius va poder tenir algú per procrear el 1918, el 1939, o a la postguerra. Jo vaig néixer al 1945, no era possiblement el millor moment, però si no hagués nascut ni jo ni molts altres, encara hauria estat pitjor.
Puc entendre que revolucions com la irrupció d’internet han transparentat novament la complexitat del món, que havíem aconseguit ordenar una mica en aparença. La llibertat i el desordre espanten. Molta gent es refugia en aquells que prometen tornar a la simplificació tribal. Respirem un aire viciat fet de pessimisme. Avui davant hi ha una voluntat gegantina de destruir l’alegria l'optimisme és una decisió, potser ingènua. Exigeix determinació, una mica d’innocència també. Penso que, fora quina fos la meva condició hauria triat viure ara i aquí. Fins ara la humanitat sempre ha anat endavant, amb algun pas enrere, cert. Potser tot és més senzill del que sembla. Potser només es tracta que tinguem por i, per tant, entrem dins un estat de consciència, i sobretot, no ens limitem a ser mers espectadors que es queixen per mer vici, i actuem en conseqüència. Com deia el poeta: Tot està per fer i tot és possible.
Estimado: Nada nuevo bajo el Sol. Cuando hablas del miedo inculcado, ¿acaso olvidas que las religiones llevan aplicando esa técnica desde un buen numero de milenios? ¿De verdad tenemos que pensar que el planeta sigue girando porque hay una voluntad divina o un ente superior? Creo que no (y me limito a decirlo). Creo que el miedo es solo hijo de la ignorancia y haríamos muy bien en temer a esa madre. De los cataclismos y las catástrofes globales o mas o menos globales, lo único que hay que temer realmente es la pobreza de la condición humana, incapaz como es de afrontar las cosas con solidaridad, orden y eficacia. Si son evitables, solo de esa forma se podrían evitar y si no lo son, entonces para qué preocuparse. Hay causas y causas; fenómenos y fenómenos.
ResponEliminaComo me dijo un Testimonio de Jehová: El día después del Fin del Mundo, podrás ver con toda claridad que teníamos razón. (risas)
Bona l'anècdota dels testimonis de Jehová. Acabes de difondre una máxima oriental: Si les coses es poden evitar, no et preocupis, i si no es pot, tampoc, no hi ha res a fer. Salut
EliminaNo ben bé, estimat company: La conec, però la meva dita difereix una mica, perquè diu que allò que es pot solucionar, t'ha de preocupar i treballar per solucionar-ho, amb solidaritat. ordre i eficàcia (no, despreocupant-se)
EliminaOK, dispenseu senyor Okanuh.
EliminaDispensat, però amb penitència: Hauràs d'esmolar-me la katana durant 15 dies (Ah! i no va amb segones de canvi)
EliminaEn mi humilde opinión creo que se confunden dos cosas, una, suponer que vamos a ser fulminados por un rayo aniquilador en forma de lo que se quiera pensar ( meteorito, cataclismo nuclear, que llegó el día D y la hora H de la condición humana, que efectivamente en los últimos tiempos parece está más cerca a la vista de lo convulso del frágil equilibrio geopolítico mundial pero que esperemos como en el pasado no pase de conatos ...) y otra, que podamos controlar en realidad nuestra vida y su devenir, que ni ahora, ni nunca ha estado en nuestra mano, viviendo siempre en la incertidumbre constante de lo que sea que nos vaya a ocurrir…esto es una realidad y debemos aprender, a pesar de ella, a pensar con ilusión en disfrutar de una vida que se nos ha dado y mientras exista, hay que disfrutarla, apreciarla y valorarla. La vida ahora y siempre ha sido un regalo, solo que lo olvidamos perdidos en los problemas diarios que son consustanciales a ella… para que haya momentos felices, también tiene que haberlos amargos, sabes conciliar ambos y a pesar de ello vivir por el hecho de hacerlo cada día con ilusión y ganas, creo que es en lo que consiste el arte de vivir.
ResponEliminaAbrazo fuerte!
El meteorito és una manera de definir la catástrofe planetaria total. Hay quien dice que el meteorito somos nosotros y no anda desencaminado. Ay la vida, de vez en cuando se nos pone en cueros, decía Serrat.
ResponEliminaUn abrazo.
Oh i tant que som nosaltres. Fa una mica més de 4000 milions d'anys, va xocar amb aquest planeta un cos de la mida de Mart. El resultat va ser el posterior naixement de la Lluna sense la qual la vida no seria possible aquí. Si aquest planeta té algun perill es diu Okanuh. jajaja!
EliminaLa lluna, quina?, la primera suposo. Okanuh no es un perill, és una referència que ens informa de les nostres negligències. Salut.
EliminaQuina Lluna? Cordills! la lunera, cascabelera! La mateixa que mirabas mentre li foties ma a la cuixa a la catalaneta de torn.
EliminaAquesta que diuen que té un toro enamorat (ves quina collonada). ( ͡ᵔ ͜ʖ ͡ᵔ )
Me lo has puesto a "huevo", para decirte que ese ser del que echas mano, es Dios que nos pueda salvar. Pero como soy de Ciencias, te diré que se trata de un problema de estadística y de mínimo común múltiplo ,que se estudia en la ESO. La probabilidad que una serie de hechos coincidan, para que se de una catástrofe última ,apocalipsis final, es ínfima. Se pueden dar dos, tres cada un número de años, pero que se den todos a la vez, ínfimo. Mientras vamos viviendo.
ResponEliminaNacimos en un año muy difícil, el 1945,mucha hambre, hacía poco que había acabado la guerra civil, boicot a España de los vencedores de la segunda guerra mundial, pero bueno aquí seguimos.
Saludos.
Me olvidaba, aunque sea de Ciencias, cada noche antes de dormir, me rezo un padrenuestro, ejjeje, no sea que....
Eliminaeso se podría definir como una acción preventiva. Yo ya tengo a mi tía monja que reza por mí cada día.
EliminaCRA RES es como era mi padre, un rojo de derechas, un hombre de ciencias creyente y además un tipo genial! sí, lo tenía todo...y se puede, por raro que pueda pareceros.. ah! y además vivió un amor de peli total ¿ alguien da más? ; )
EliminaUn abrazo María
EliminaY el hambre, al menos por aquí, nos perseguía. Recuerdo a mi madre llorar porque no tenía dinero (no le habían pagado lo que había cosido) para poner un plato en la mesa un mediodía , eso en el 69.
ResponEliminaY recuerdo ir a por unas patatas "prestadas"...
En fin...
Un abrazo
En això, jo vaig tenir sort, a casa mai va faltar res de menjar, el pare treballava en un magatzem d'olis, i amb la cosa de l'estraperlo i que tenia la família al poble, sempre teníem de tot de menjar. A banda que tenia amb la mare una botiga de "comestibles" que es deia antes.
EliminaSalut.
Yo no he dicho que Dios nos pueda salvar. Recuerda que soy ateo gracias a Dios. Un 'ens superior' no es Dios, es algo indefinido, o una manera de decir que nosotros no podemos hacer nada por evitar la catástrofe.
ResponEliminaSaludos.
Ateo y además atao; atao a la obsesiva idea de que lo más parecido a un dios es una mujer y se llama Julia Roberts.
EliminaClaro Francesc, ya te entiendo, pero por lo que pueda pasar.....Si hay alguien que pueda echar una mano, se agradece.
Eliminajo jo jo...menuda hipérbole que t'has montao. Creo que Spielberg lo llama ET.
Elimina( ͡~ ͜ʖ ͡°)
Ah no" el meu déu és australià, millor dit, australiana, i és Cate Blanchett. De fet, de les sis actrius de Hollywood que més m'agraden, totes son australianes.
Eliminabé, hi ha una excepció, Scarlett Johansson.
EliminaBé. Scarlett Johansson seria, diguéssim, el meu deu de caps de setmana
Elimina