José Díaz 'Fiti'  anirà a la presó perquè va robar dièsel fa sis anys per poder treballar. Fiti, un conegut activista antidesnonaments a Vallecas de 48 anys, ingressarà a la presó aquest dimecres durant vuit mesos. El gasoil que va robar era per la seva furgoneta. Treballava de transportista després de ser desnonat de la seva vivenda amb la seva dona, malalta de càncer, i dos fills adolescents. Els seus amics comparen indignats la seva situació amb la de Rodrigo Rato "i els seus companys". "Ells segueixen al carrer després d'haver estafat a milers de preferentistas i d'haver-se gastat els diners dels estalviadors en festes de luxe. Una vegada més denunciem que hi ha dos règims jurídics, un per als rics i un altre per als pobres", conclouen . A Espanya la justícia no és igual per a tothom.

A Fiti la vida li torna a donar l'esquena, just quan amb prou feines havia aconseguit refer-la gràcies al suport i la solidaritat dels seus amics i veïns del barri madrileny de Vallecas. Fiti és un conegut activista de la Plataforma d'Afectats per la Hipetca (PAH) de Madrid i un dels fundadors del Rebost Solidari, un banc d'aliments que dóna de menjar a moltes persones sense recursos de la zona.

"Em van tractar com a un perillós delinqüent", recorda, dolgut, Fiti. El sobrenom l'hi van posar els seus amics per la seva gran semblança amb el personatge de la sèrie de televisió Els Serrano. El seu nom real és José Díaz i ara té 48 anys. Des que es va quedar sense el seu pis ha viscut a salt de mata, d'okupa en cases abandonades i treballant en el que podia, amb el suport de molta gent que forma part de moviments socials com la PAH, en què ell ha acabat integrant-se, totalment conscienciat.

A finals de l'any passat Fiti va aconseguir, al costat d'altres famílies de Vallecas, un habitatge de lloguer social a un preu assequible. Llavors va pensar que el pitjor ja havia passat i que la vida li començava a somriure. No obstant això, li acaben de notificar que aquesta setmana ha d'entrar a la presó pels petits delictes comesos fa gairebé set anys i que pràcticament tenia oblidats.

La seva història, sent singular, és semblant a la de moltes altres famílies que es veuen desallotjades de les seves cases per no poder fer front a la hipoteca. "L'any 2000 vaig comprar un pis per una mica més de 40 milions (de pessetes) a la immobiliària Agisa, amb un crèdit del Banc Pastor i una hipoteca a 20 anys. Quan portava set anys pagats, vaig començar a tenir dificultats per afrontar els rebuts ", relata Fiti, que en aquells dies treballava com a autònom. "Era conductor de camions per a transports especials de mercaderia de gran tonatge. Anava on em deien", explica a eldiario.es.

Poc temps després, just l'any en què la crisi començava a donar la cara a Espanya, el del treball també se li va començar a torçar. Es va quedar a l'atur, encara que per llavors els autònoms no tenien dret a cobrar la desocupació i, per tant, tampoc a la Seguretat Social. L'home es va veure al carrer amb la seva dona i els seus dos fills, sense saber bé què fer. L'únic que li quedava era la seva furgoneta, un Transit amb la qual feia alguns ports. "Vaig passar una època molt xunga. No tenia diners. Tot eren problemes", recorda Fiti. La necessitat el va portar a robar en dues ocasions diversos litres de gasolina dièsel (20 litres) per poder moure la furgoneta. El van denunciar els guardes jurats de la nau on va entrar "a agafar" el combustible d'uns camions. En trencar el tap del dipòsit, el van acusar de robatori amb danys. Com era reincident, el fiscal va demanar 18 mesos de presó, que finalment es van quedar en vuit.

A Fiti tot allò "gairebé" se li havia oblidat. Des de fa anys la seva vida és una altra gràcies a la solidaritat dels veïns del seu barri, que el van ajudar també a rescatar del dipòsit la seva furgoneta, embargada per ordre del jutge. A més de formar part de la PAH de Vallekas, una de les més actives contra els desnonaments, Fiti és un dels fundadors del Rebost Solidari de la Vilana, un banc d'aliments autogestionat per més de 60 famílies. També participa en la campanya estatal Obra Social de la PAH, amb la que van recuperar a l'abril de l'any passat un edifici propietat d'un banc rescatat amb diners públics.

Des que li va arribar la notificació d'entrada a la presó, els amics de Fiti s'estan bolcant en la seva causa. Han posat en marxa una campanya de suport econòmic per ajudar a Maria, la seva dona, que únicament cobra la renda mínima d'inserció, i per pagar les despeses que tindrà Fiti a la presó. El primer va ser organitzar un sopar solidari, que va ser tot un èxit. L'objectiu és que Fiti i la seva família no perdin el lloguer social que amb tant esforç han aconseguit.

També han impulsat una recollida de signatures "que li pugui servir per recolzar els informes favorables amb els que esperem que pugui tornar a fer la seva vida normal el més aviat possible". La seva advocada lluita perquè Fiti estigui el menor temps possible a la presó, en la qual està previst que entre dimecres que ve.