"Hi fenòmens específicament socials (fets socials), que constitueixen unitats d'estudi que no poden ser abordades amb tècniques que no siguin les específicament sociològiques. Així mateix Durkheim va redefinir la sociologia com la ciència que té com a objecte l'estudi d'aquests fets, que va definir els fets socials en les regles del mètode sociològic com: «... maneres d'actuar, pensar i sentir externes a l'individu, i que posseeixen un poder de coerció en virtut del qual s'imposen a ell ... »
Aquests "fets socials" existeixen amb anterioritat al naixement d'un individu en determinada societat i per tant, són exteriors a ell. Són col·lectius perquè són part de la cultura de la societat, i són coercitius perquè els individus s'eduquen conforme a les normes i regles de la societat només pel fet de néixer en ella. Durkheim va afirmar: «si existien abans és que existeixen fora de nosaltres» i esmenta com a exemples la llengua natal, l'escriptura i el sistema monetari.
Durkheim també va afirmar que la societat era una cosa que està fora i dins de l'individu al mateix temps, gràcies a que aquest adopta i interioritza els seus valors i la seva moral. El "fet social" té una forta capacitat de coerció i de subjecció respecte de l'individu. Per tant el fet social no pot reduir-se a simples dades psicològiques, i la consciència col·lectiva prima sempre sobre el pensament individual, sent llavors la societat, i no l'individu, la unitat d'anàlisi primordial de la sociologia.
"Estimar la societat és estimar una mica més enllà de nosaltres mateixos i alguna cosa en nosaltres mateixos". Aquesta curiosa frase d'Émile Durkheim expressa la influència que pot tenir la societat en les persones. Reconeixent que la societat hi ha més enllà de nosaltres mateixos, ella és molt més que els individus que la componen; la societat té una vida pròpia que s'estén més enllà de les nostres experiències personals. La societat té el poder de determinar els nostres pensaments i accions."
Aquest tast del pensament del filòsof francés Emile Durkheim, està extret de la Wikipedia, que recentment ha estat guardonada amb el premi Princesa d'Asturies de cooperació. i la culpa que n'hagi parlat, és d'aquest altre filòsof.
Aquest tast del pensament del filòsof francés Emile Durkheim, està extret de la Wikipedia, que recentment ha estat guardonada amb el premi Princesa d'Asturies de cooperació. i la culpa que n'hagi parlat, és d'aquest altre filòsof.
LLeva mucha razón
ResponEliminaSalut