¿Queda encara en vosaltres molt de ximpanzé?

- En alguns sí, sens dubte... Passeu només una hora amb ells, us donareu compte ràpidament. En altres és menys evident. En aquest terreny, els homes acusen diferències i desigualtats considerables. de la monstruositat al geni hi ha molts graus. On som, on esteu vosaltres entre aquests dos extrems? ¿Més pròxims de la bèstia o del individu genial? Difícil de respondre. Tant com que les parts animals i humanes semblen difícils de separar clarament. On és el ximpanzé? On l'home? En ocasions, les dues figures semblen conèixer una estranya imbricació....
No obstant això, distingim el que és comú al babuí i l'humà -al mico i al Papa-. Per fer-ho, podem recórrer a les lliçons que dóna la fisiologia (les raons del cos) i l'etologia (la lògica dels comportaments humans aclarits pels dels animals). Aquestes dues disciplines informen sobre el que, en cada un de nosaltres, procedeix i es deriva encara de la bèstia, tot i segles d'hominització (el fet per l'home de fer-se cada vegada més humà) i de civilització.

Quan és un mico el vostre professor?

La fisiologia ens mostra l'existència de necessitats naturals comuns al ximpanzé i al professor de filosofia. Beure, menjar i dormir es presenten com a inevitables obligacions imposades per la natura. Impossible sostreure-hi sense posar en perill la nostra supervivència. la necessitat de restablir forces per l'aliment, la beguda i el somni assenyala la identitat entre el cos animal i el cos humà. Els dos funcionen a partir dels mateixos principis, com una màquina en combustió que exigeix proveir regularment les seves forces per poder continuar existint.
De la mateixa manera, la psicologia mostra una necessitat sexual activa tant en el primat com en l'home. No obstant això, aquesta necessitat natural no és indispensable per a la supervivència individual, sinó per la de l'espècie.
Deixar de beure, de menjar i de dormir posa en perill la salut física d'un cos. No tenir sexualitat no minva en res la salut física -no direm el mateix de la psíquica-. Si l'individu no tem res de l'abstinència sexual, la humanitat arrisca amb ella la seva supervivència. La copulació dels animals assegura la transmissió de l'espècie, la dels homes, per altres vies (el matrimoni, la família monògama, la fidelitat presentada com una virtut), persegueix exactament els mateixos fins.
Per la seva banda, l'etologia ensenya que hi hi ha comportaments naturals comuns als animals i als humans. Moltes vegades creiem que és la
consciència, la voluntat, la lliure elecció el que ens posa en moviment.
Quan, en realitat, gairebé sempre obeïm a moviments naturals. així passa en les relacions violentes i agressives que podem tenir amb els altres. A la natura, els animals es maten els uns als altres per tal de dividir el grup en dominants i dominats, adopten postures físiques de dominació o de submissió, combaten per governar territoris. els homes fan el mateix... La maldat, l'agressivitat, les guerres, les relacions violentes s'alimenten de les parts animals que hi ha en cada un de nosaltres. 
De la mateixa manera, el ximpanzé i el seductor, en el fons, es comporten de manera idèntica en les relacions sexuals. Només la forma canvia. Així, el mico recorre a l'exhibició, mostra les seves parts més saludables, les seves dents, crida, dansa, es consumeix en demostracions que ressalten el seu valor, posa els ulls com plats, desprèn un rotund olor, es baralla amb els mascles desitjosos de posseir la mateixa femella que ell, els dissuadeix a través d'una mímica agressiva apropiada, etc. Què fa el donjoan que es vesteix, es perfuma, s'engalana? Utilitza les seves indiscutibles encants (lència, cotxe descapotable, vestits d'etiqueta, targeta de crèdit i, en conseqüència, compta bancària), mira de dalt a baix o menysprea amb la mirada als homes que podrien passar pels seus rivals, fa regals (rams de flors, invitacions a sopar, joies, caps de setmana amorosos, vacances al sol, etc.). Al cap i a la fi, donar una forma cultural a les pulsions naturals destinades a assegurar la possessió de la femella per part del mascle....
Vam comprovar que el ximpanzé i l'home es distingeixen en la manera de respondre a les necessitats naturals. El mico roman presoner del seu bestialitat, mentre que l'home pot desfer-se de ella, parcialment, totalment o bé diferir, resistir-se, superar-la donant-li una forma específica. D'aquí la cultura. Davant de les necessitats, als instints, a les pulsions que dominen l'animal totalment i el determinen, l'home pot triar exercir la seva voluntat, la seva llibertat, el seu poder de decisió.
Allà on el ximpanzé pateix la llei de les seves glàndules genitals, l'home pot lluitar contra la necessitat, reduir-la, i inventar la seva llibertat. En matèria de sexualitat inventa l'amor i l'erotisme, el sentiment i els jocs amorosos, la carícia i el petó, la contracepció i el control de la natalitat, la pornografia i el llibertinatge, i altres tantes variacions sobre el tema de la cultura sexual. Així mateix, pel que fa a la set i la fam: els homes superen les necessitats naturals a l'inventar formes específiques de respondre-hi (tècniques de cocció, de salaó, de fumat, de curat, de fermentació), utilitzen espècies, inventen la cuina i la gastronomia. De manera que l'erotisme és a la sexualitat el que la gastronomia és a l'alimentació: un suplement d'ànima, de valor intel·lectual i espiritual afegit a l'estricta necessitat, això del que els animals són incapaços. I el vostre mico, per què no serà professor de filosofia ...? L'home i el ximpanzé se separen radicalment quan es tracta de necessitats espirituals, les úniques que són pròpies dels homes i de les que cap empremta, fins i tot ínfima, es troba en els animals. El mico i el filòsof difícilment es distingeixen per les seves necessitats i comportaments naturals, tot i que se separen parcialment quan l'home respon a les necessitats per mitjà d'artificis culturals; en canvi, es distingeixen radicalment per l'existència, en els humans, d'una sèrie d'activitats específicament intel·lectuals....

ANTIMANUAL DE FILOSOFÍA
MICHEL ONFRAY - PDF -