Caminem aquí a mitges tintes amb les bosses de plàstic, de fet no s'han prohibit, simplement cal pagar entre 2 i 5 cts d'euro per elles al super o en qualsevol establiment, o sigui que la mesura encara que hagi baixat el consum de bosses un 20% (diuen) no serveixi per eliminar aquest plàstic indestructible que ho contamina tot, o crea aquestes enormes illes flotants en els oceans.


La prohibició més dura contra l'ús de bosses de plàstic es va imposar a Kenya i està funcionant. Utilitza bosses plàstiques està prohibit i les multes són bastant dures: fins a 30.000 euros i fins i tot penes de presó de quatre anys. Les vies fluvials estan més netes, la cadena alimentària està menys contaminada i hi ha menys "excusats volants" (bosses de plàstic que utilitzen els residents per fer les seves necessitats).
Ha passat un any des que Kenya va anunciar la prohibició més dura del món pel que fa al consum de bosses de plàstic i vuit mesos des que entri en vigor, i les autoritats asseguren que ha estat un èxit de tal envergadura que altres països del continent africà, com Uganda, Tanzània, Burundi i Sudan del Sud, s'estan plantejant mesures semblants.
També és evident que el fet d'eliminar un producte omnipresent en el dia a dia dels kenyans ha afectat negocis, consumidors i fins i tot alguns treballs. "Els carrers, en general, estan més netes i això ha generat una sensació de benestar", indica David Ong'are, el responsable d'implementar aquesta mesura de l'Autoritat Nacional de Gestió Ambiental: "Quan bufa el vent, ja no veus bosses que volen. Les vies fluvials estan menys obstruïdes. Els pescadors del litoral i del Llac Victòria troben menys bosses de plàstic a les seves xarxes ".
Ong'are explica que els treballadors dels escorxadors solien trobar bosses de plàstic als budells de prop de tres de cada deu animals que sacrificaven. Aquesta proporció s'ha reduït. El Govern va dur a terme un estudi exhaustiu per mesurar l'impacte d'aquesta rigorosa mesura, que va començar a aplicar-se el 28 d'agost de 2017. Contempla penes de fins a quatre anys de presó i multes de més de 30.000 euros per a tot aquell que produeixi , vengui o simplement transport una bossa de plàstic.
Als barris de barraques de Nairobi, una de les pràctiques que es va veure més directament afectada per la mesura va ser la de defecar en bosses de plàstic, fer un nus i llançar-les a les teulades de llauna, coneguda com "excusats volants". "No sé quan va començar el costum dels vàters volants però no és una bona idea", indica Johnson Kaunange, un home en cadira de rodes: "Mai saps on van a aterrar o on cauran quan plogui. La cadira de rodes aixafa aquest tipus de bosses bastant sovint, les trenca i després els meus rodes desprenen una pudor insuportable ".
A la comunitat de Mathare la prohibició ha tingut un impacte positiu. Des de la seva entrada en vigor, són molts més els que utilitzen els lavabos públics, que costen cinc xílings kenyans (0,04 cèntims d'euro) si s'utilitzen una vegada o 100 si es paga una quota mensual familiar (80 cèntims d'euro). - eldiario.es