M'estranya la poca repercussió que han tingut aquests dies unes recents declaracions de Nadia Calviño en què aposta sense mitges tintes per propinar-li un cop de destral de mort a l'estat del benestar al nostre país. "Cal explorar, va dir l'altre dia la ministra d'Economia i Empresa en un Fòrum organitzat pel Consell General d'Economistes d'Espanya, la possibilitat d'introduir un sistema com el de la motxilla austríaca". 
Què és la motxilla austríaca? Doncs una estafa de l'estampeta en tota regla que si tirés endavant acabaria triturant bona part dels drets laborals que encara queden vigents a Espanya.

Molt s'ha parlat de la motxilla austríaca i de la repercussió que ha tingut en el model laboral d'Àustria, un país en el qual no hi ha una indemnització d'acomiadament tal com es coneix a Espanya. A Àustria les empreses disposen de cost zero a l'hora de dur a terme l'acomiadament d'un empleat.

Què és la 'motxilla austríaca'?
- L'empleat, al llarg de la seva etapa laboral, rep per part de l'empresari una aportació anual en un fons de capitalització. D'aquesta manera, es redueix la indemnització quan es realitza un acomiadament. Aquest sistema individual d'indemnització per acomiadament és el que està funcionant a Àustria i es coneix amb el nom de motxilla austríaca.
Com funciona?
- L'empresari va omplint la motxilla amb el percentatge del salari brut de l'empleat i aquests diners no s'acumula sinó que és gestionat per una caixa, la qual ho inverteix per treure rendiment. A més, aquests diners pertany únicament al treballador i l'Estat li garanteix el 100% del capital, tant si és acomiadat com si opta per una altra ocupació o si decideix emprendre. Així mateix, si ho desitja, el treballador pot saber en tot moment a quant ascendeix el seu fons. Hi ha qui el compara amb el que podria ser un petit pla de pensions, i és que si el treballador es jubila pot complementar a la pensió.
Què pot suposar aquest model austríac?
- El més important que pot aportar la implementació de la motxilla austríaca és que, sobretot, afavoreix la contractació perquè s'eliminen els alts costos de la indemnització per acomiadament, el que suposa una dels majors handicap en el moment d'ampliar plantilla. A més, beneficia la contractació indefinida i s'eliminen els temporals. Això vol dir que, des del primer dia, l'ocupació és fixe, de manera que s'inverteix en productivitat i en una major remuneració. I això no és tot perquè tampoc s'aplica cap límit a la indemnització (amb la motxilla és més gran i va augmentant al llarg de l'etapa laboral del treballador) i a més es crea un mercat més flexible, ja que el treballador no veu cap obligació en preservar el seu lloc. No obstant això, aquest sistema de capitalització austríac no només aporta beneficis al sector laboral. I és que també resta la por a acomiadar perquè el cost es redueix considerablement. Així mateix, l'empresari es veu d'alguna manera obligat a augmentar els costos laborals de la seva empresa per poder aportar un percentatge al fons de capitalització del treballador.
Com podria implantar-se a Espanya?
- A Espanya s'ha parlat d'implantar un sistema com el de la motxilla, però no exactament l'austríac. La idea seria combinar aquest sistema de capitalització amb el sistema tradicional d'indemnitzacions actual. El motiu és que a Àustria l'acomiadament d'un treballador no suposa més que el presenti en el fons, sense abonar cap quantitat addicional. Pel que a Espanya es podria implantar aquest model mixt, a manera de transició cap a un nou sistema.

Sembla doncs si hem de fer cas a la  Ministra Calviño, que s'estan plantejant implantar el sistema a Espanya, de fet ja Zapatero en el seu dia s'ho va plantejar. Encara que en el millor dels casos fos una bona idea, no crec que arribi a aplicar-se en Espanya, no funcionària, més que res perquè el nostre índex de productivitat és massa baix i no encaixaria en la poca cultura del treball que hi ha aquí, encara que sembla que la ministra Calviño ja ha decidit aplicar-la, o potser només es tracta d'un globus sonda, i com de moment no ha causat cap alarma social, no hauríem de descartar que després de les eleccions posés mans a l'obra amb la fotuda motxilla. - Amb informació de 'el mundo' i 'el diario.es'