José Maria Gironella va escriure una novel·la sobre la guerra civil espanyola sota el títol de 'un milión de muertos', i Bartolomé Soler en va escriure una altra rebatent-lo amb el títol de 'los muertos no se cuentan'. No sé, ni crec que arribem a saber mai els morts exactes causats per la Covid-19, deixem-ho en 30.000 més o menys, porquè el Govern no s'aclareix en aquest assumpte, ni crec s'arribi a aclarir.

Durant el començament del confinament, quan encara crèiem en la unió de tots a una davant d'un enemic comú, varem centrar els nostres esforços en donar-nos ànims. En aquell moment era necessari. Ens enfrontàvem a una cosa sense precedents, a un canvi en les nostres vides tan radical que no podíem permetre'ns perdre el temps en lamentacions. Aplaudíem als sanitaris cada dia a les vuit i vam descobrir el món dels balcons comunitaris on cantar i dur a terme tot tipus d'activitats. Potser per això, com en un pacte no escrit, amb prou feines s'ha parlat de morts. No hem vist imatges de taüts, d'enterraments ni de persones malaltes, molt raonable per ètica i dret a la intimitat. Ja va passar el mateix amb els atemptats de l'11-S a Nova York, on les imatges no mostraven en cap moment a les víctimes.

Potser sigui millor així, perquè la gent no s'alarmi, però la pregunta és ¿On han quedat les històries humanes? On les referències a aquestes vides trencades? En el passat, cada vegada que hi ha hagut un atemptat, una catàstrofe, un accident o qualsevol altre esdeveniment amb moltes víctimes, s'han explicat les històries de totes o d'algunes d'elles, s'ha parlat dels seus èxits i dels somnis que ja no podran complir. Ara, però, no s'ha fet, nomès hem vist gent anònima aplaudida en ser donada d'alta als hospitals i poc més. Tot just n'hem sabut dels qui ja tenien alguna notorietat per altres raons, però poc més. Potser perquè la víctima ha estat tota una societat que no entén ni accepta la magnitud de la tragèdia, el que ha fet que no arribem a assumir el terrible cost real d'aquesta pandèmia.
¿Es tracta de desinformar a la ciutadania?, de no espantar-la en excés? O es deu al fet que l'edat de la majoria de les víctimes resta importància a la seva mort?, no crec sigui l'últim, però el que si han aconseguit és que la gent no tingui consciència clara de la gravetat de la situació, com si tot aixó no anès amb ells.

Pensem en tots els avis que no arribaran a conèixer als seus néts, o als nens i  nenes que han perdut als avis que els cuidaven, que els ensenyaven coses de la vida amb la seva experiència, o els portaven al parc i els explicaven contes antics que així no es perden en l'oblit. Pensem també en aquells que no podran salvar més vides amb la seva feina perquè aquesta feina s'ha emportat les seves. Si aconseguíssim arribar a aquest punt, de tenir plena consciència i responsabilitat, salvaríem moltes vides i faríem que el sacrifici d'uns i l'esforç d'altres no hagi estat del tot inútil. Però molt em temo que anem en la direcció contrària i que sortirem d'aquesta pandèmia sense haver après la lliçó de cara a la següent.