💭El 1953, Guy Debord va pintar la frase 'Ne travaillez jamais' (mai treballis) en una façana de París, un lema que 15 anys després recollirien els joves de maig del 68. Debord, una de les cares més conegudes de el moviment intel·lectual i artístic de la Internacional Situacionista, parlava molt seriosament: "tot i la forta repulsió que desperti una cosa imposada des del control més demolidor, la majoria de la gent treballa, per això el lema 'mai treballis' no és de cap manera un suggeriment supèrflu", va escriure. Ho demostra el 'remake' pandèmic de la frase que ha aparegut recentment en un pas subterrani de Tolosa: 'Ne télétravaillez jamais' (Mai teletreballis).
Ni Debord ni el graffiter anònim estan sols. Des de l'antiga Grècia fins als anarquistes, passant pels filòsofs xinesos, s'ha plantejat la necessitat de deixar de fer coses per viure millor. Fins i tot el gendre de Marx, Paul Lafargue, va qualificar de "bogeria" l'amor a la feina a 'El dret a la mandra' (1848). "El treball constant embruta, embruteix i ens converteix en éssers impersonals", va escriure l'humanista romanès Emil Cioran. Només Serrat deia que hom recordi, que el treball dignifica.
Hi ha una postal dissenyada pel creador de postals francès Louis Buffier amb una fotografia acolorida del famós grafit "Ne travaillez jamais" (Mai treballis), del qual Debord reclama la propietat. El lema va ser guixat en una paret a la Rue de Seine a París, probablement el 1952. El jove Debord possiblement va ser influenciat per Rimbaud, qui va escriure en el seu poema Vierge Folle: "Jamais, jamais je ne travaillerai" (Mai, mai treballaré). A la cantonada inferior esquerra, Buffier va afegir el text "Les Conseils Superflus".
Debord reimprimiría una fotografia del grafitit al número 8 de L'Internationale Situationniste al gener de 1963. Uns mesos més tard, va rebre una carta del Cercle de la Librairie exigint un pagament per infracció de drets d'autor. En la seva resposta, Debord va aclarir que ell era l'autor del grafitti i va tractar d'entendre per què l'editor li havia robat la seva obra. No va rebre resposta a la seva carta.
Qui millor ho va definir sens dubte, no va ser Debord, ni Cioran, ni Lafargue, ni Serrat. Ho cantava Luis Aguilé: 'És una lata el treballar, todos los días te tenes de levantar'. És clar que Luís Aguilé treballava a la tele, o sigui que 'teletreballava'.
Aquí vamos a los cuatro dias por semana.
ResponEliminaNadie cuenta que se cotiza por horas, así el colectivo sanitario necesita 38 años y medio de base y 67 años cumplidos. Esos 38 años y medio a razón de 42 horas semanales.
Si haces 4 dias sin doblar, porque doblando es imposible, te salen 7 por 4: 28 horas a la semana, luego te faltará 14 horas semanales, multiplicadas por 54 semanas serán 756 anuales...
Nadie podrá jubilarse al 100% de la cotización porque aunque lleves 20 años trabajando si se reduce la jornada no da para las 116.000 horas y pico que al final se exigen.
Por cierto, si se trabaja cuatro dias se cobra por cuatro dias, no por siete.
Un abrazo
Aqui el que passarà és que nomès hi haurà treball per sectors com serveis, bancaris o per natius digitals, no industrials, car aviat ja no hi hauran industries, és el que té viure en un país que és un Balneari
ResponEliminadecadent, que ha perdut competitivitat industrial, i aixó ja va ser abans de la pandèmia, que encara ha accelerat més la caiguda del PIB en desaparèixer de moment i ja veurem, el turisme.
Trabajar en el concepto divino de cuando se perdió el paraíso, es desde luego una lata, pero si haces lo que te gusta y estás cómodo es muy sano.
ResponEliminaHacer números con los datos de ahora para el futuro, es como los que hacían los patronos en el XIX para negar la jornada de 8 horas y la jubilación pagada. No se daban cuenta, que sus métodos de producción iban a cambiar con las cadenas continuas que darían lugar a mayor cantidad de bienes producidos por hora y persona.
Ahora son los robots, los que hacen aumentar el valor de bienes producidos ,mañana será...
De eso se trata, de trabajar de otra manera, pero no se yo si la patronal está por la labor.
Eliminaespero que eso de no trabajar más no se lo apliquen los médicos, los carniceros, los pescadores, los panaderos, los que hacen ropa, los que fabrican medicinas, los agricultores, sin estos no podemos "funcionar", sin Guy Debord si.
ResponEliminaUn saludo.
Yo tenia un gerente que presumía de no trabajar nada, para eso ya os tengo a vosotros, decia. A eso se refería Debord.
EliminaAl gerente de la empresa para la cual trabajaba, decía siempre esta frase :
ResponEliminaNO SE LO QUE ME PRODUCE MÁS SATISFACCIÓN, NO TRABAJAR, O SABER QUE OTROS LO ESTÁN HACIENDO PARA MI.