Si la nostra classe política tingués alguna sensibilitat davant la destrucció que provoquen els incendis, algú els hagués citat, almenys esmentat, en el recent debat sobre l'estat de la nació, encara que només fos per dir: “Estat de la nació, en flames ”. I no val al·legar que en aquelles dates no havien començat els focs, perquè ja s'havien produït diversos paorosos. Entre ells, el de la serra de la Culebra, el més gran de la història coneguda.
Si els partits tinguessin consciència dels riscos de la geografia després de diversos estius de muntanyes calcinades (74.000 hectàrees l'any passat) i després de tot el que s'ha dit de l'escalfament global, algun hauria inclòs la lluita contra el foc al programa electoral. No he llegit tots els programes, però només recordo referències genèriques a la seva inquietud ecologista, en faltaria més.
Si algun president autonòmic tingués una gran preocupació per la conservació de la seva riquesa natural, hauria presentat algun projecte en el discurs d'investidura, i sobren dits d'una mà per explicar els que ho van fer. Els altres es van expressar de manera tan vaga com ho podria fer un col·legial en un exercici de redacció. Si la lluita contra el foc fos una prioritat dels governs (i no només d'Espanya), se li dedicarien recursos humans, econòmics i tècnics. Les forces polítiques més sensibles (Els Verds) exigirien dotació pressupostària suficient. Els que es queixen tant de l'augment del pressupost de defensa, segurament farien una excepció amb la UME, la Unitat Militar d'Emergències, la millor creació de Rodríguez Zapatero.
I si, com demanava ahir aquest diari, hi hagués una autèntica política forestal, no tindríem el caos administratiu que tenim, perquè mirin la quantitat de ministeris que, almenys en teoria, tenen alguna competència, a més de les administracions autonòmiques: Agricultura, Transició Ecològica , Interior, Defensa, les tres vicepresidències i el superministeri del senyor Bolaños, encarregat de coordinar-los a tots.
Com que aquest és el panorama, no tinguin gaires dubtes: aquest país se seguirà cremant. Això sí: el Rei i el president del Govern tindran un motiu per acostar-se a l'Espanya que pateix i crema. Perdó: una petita part de l'Espanya que pateix i crema. Com deia avui un tertulià, hem passat de l'Espanya buidada a l'Espanya cremada.- Fernando Ónega.
Onega es gallego. Te diré a quien se retrotrae, aunque por aquí saltará el avatar de siempre cargado de adrenalina. Se retrotrae a Fraga, que fue el primero en poner firmes a los ganaderos y agricultores gallegos que quemaban los bosques para tener mejores pastos al año siguiente.
ResponEliminaFraga, si haces memoria y sino tendíamos que acudir a los anuarios, dictó una ley (en aquel entonces unilateral) en donde por decreto Ley siendo ministro de turismo, en 1968, que paró drásticamente y por completo los incendios provocados en su tierra.
Ahora los chistes de rigor y decir lo "de la calle es mía" y el campo también. Pero si nos ponemos en la piel de quien lo ha perdido todo, incluso la vida por la dejación, que no tiene otro nombre, del campo, nos dirá lo que piensa de aquella ley y si la encuentran o no a faltar.
Ahhh y en aquella época al parado se le obligaba a fichar cada tres días y cuando había un trabajo, sea el que fuere, se le enviaba para allí y sino lo cogía le cortaban el paro en el INEM.
Sigan todos subvencionados cobrando el paro y el poco bosque que nos queda criando rastrojo.
Salut
Recordo lo de Fraga, i com cremaven els boscos tambè per poder-hi edificar, ja que en estar protegits si no estàven cremats no s'hi podia edificar.
EliminaGobernantes que desconocen el entorno rural y forestal, leyes contradictorias dictadas por ecologistas "de salón" que no han salido jamás del asfalto, despoblación rural que hace que no se aprovechen los bosques para leña y ganadería como antaño. . . .manteniéndolos limpios de paso
ResponEliminaY si a todo este desastre "humano" le sumamos el cambio climático, tenemos el desastre perfecto.
Dentro de no mucho tiempo, todo el paisaje del país será idéntico al de Los Monegros.
No et preocupis en aquest sentit. Ara ho arreglaran tot, ja ho han dit els nostres governants. Quan a la massa arbrada en sobra ben bé un 30% de la que hi ha, per aquí no hi ha problema. Quan dic que ho arreglaran tot, vull dir que no faran res, que tot serà nomès - mai millor dit - foc d'encenalls i bons propòsits. Així d'ací a un any, algun tertulià podrà tornar a dir que el foc s'apaga a l'hivern. Winter is coming.
EliminaAhora que se cumplen años del hombre en la Luna (20 de julio del 69), creo que el pensamiento de Armstrong al mirar la Tierra sería simple.
EliminaVería a esta como conjunto. Ni EEUU, ni Rusia, ni China, ni España, ni Cataluña. Creo, y se me da por lo que he leído de su libro, que vio al ser humano simplemente terráqueo.
Somos simples, tan simples que tenemos pensamientos iguales. Deseo de poder, sexo y dinero alternativamente dominan el cerebro, hay quien puede dominarse, pero para eso se ha de estar libre de equipaje, sin carga alguna.
La Tierra es lo único que tenemos y ya nos la hemos cargado. No hay agua, al menos potable, apenas llueve y la estamos convirtiendo en secano. En Brasil nos cargamos cada día 800 campos de futbol y aquí nos hemos deforestado 50.000 Hectáreas de un plumazo en un par de días.
Somos igual de idiotas que el resto de los congéneres y tenemos un final similar, nada que nos pueda hacer pensar que nosaltres sóm millors que la resta dels espanyols.
La misma cuerda para la misma bestia.
Salut
Ja et vaig dir una vegada que la diferencia entre un català i un español és que no hi cap diferencia. Ambdós són igual d'idiotes,
EliminaYa me gustaría que fuese "winter is coming", lo que se acerca más bien es "Dune", gusanos incluidos, esos ya los tenemos en política.
EliminaPor tv3,esta mañana:"grupos de cazadores traen una cuba de agua,para que beban los animales de caza, por la sequía, de esta manera evitan que destruyan cultivos, buscando agua"....La intervención particular o de asociaciones, es decisiva,en estas fechas cuando se sabe el peligro de incendio.Urbanizaciones obligadas a limpiar los jardines y no lo hacen, agricultores que no limpian sus campos,hacen trabajos con tractores en horas no apropiadas.....Siempre la culpa la tiene el político,el estado ya pone los medios contra incendios.El particular tiene que preocuparse y responsabilizarse del medio que le rodea y luego exigir
ResponEliminaAhi está la solución, la implicación de todos los sectores. Pero es más fàcil quejarse i culpar al Gobierno. Es aquello de piove porco governo, non piove porco governo.
Elimina