L'economista Santiago Niño Becerra no deixa passar l'oportunitat de donar la seva opinió sobre els grans desafiaments econòmics a què s'enfronta la societat contemporània. Posa en dubte els criteris acceptats habitualment sobre creixement econòmic, la desocupació, els efectes de la guerra d'Ucraïna... Ara s'ha pronunciat clarament sobre un dels problemes actuals d'Espanya: l'envelliment.
Diumenge passat, el diari 'El País' publicava un article titulat: 'Més immigrants i jubilacions tardanes, els salvavides per a l'Espanya dels 200.000 centenaris'. Aquell mateix matí Niño Becerra va saltar a les xarxes socials per deixar anar la seva opinió, amb un inici demolidor: "Ja saben: penso que ni la solució és aquesta ni vindrà per aquí...", arrenca el tuit. Tot seguit, l'economista desenvolupa un fil en què explica la seva línia argumental: la solució a l'envelliment vindrà per "un augment exponencial de la productivitat obtingut per la implementació de tecnologies cada cop més sofisticades desenvolupades per un capital creixentment concentrat".
Niño Becerra continua: "I serà al revés: la demanda de treball anirà caient perquè cada cop més tasques seran automatitzades. En aquest escenari -afegeix- la població passiva augmentarà i els recursos públics i privats seran cada vegada més insuficients per atendre-la: s'ha arribat a l'actual esperança de vida gràcies a una sanitat pública que no és sostenible i no és substituïble per una privada perquè les decreixents rendes mitjanes no podran pagar-la".
"L'esperança de vida -continua Niño Becerra- decrecerà excepte per a una elit". I ho il·lustra amb un exemple: "Ens trobem en un moment semblant al que va passar amb el transport terrestre a finals del S. XVIII: van millorar els paviments i es van dissenyar carros majors alhora que es van desenvolupar els canals. Però la solució va arribar amb el ferrocarril. En termes econòmics ni cal més població ni és sostenible, cal més inversió, més investigació, més innovació i més productivitat."
"Els recursos, ni són infinits ni són gratuïts ni tots podem tenir un Ferrari; per creure això i actuar en conseqüència som on som: en un planeta que s'abrasa i ocupat per 8.000 milions de persones de les quals el 90% i malviuen. Se segueix augmentant la mida dels carros, però aquest no és el camí", relata l'economista, que acaba el fil amb una advertència: "Desgraciadament la realitat arribarà d'improvís (com sol passar)"·.
Esperem que aquesta vegada l'economista tampoc encerti en les seves previsions. Aquest home em recorda a un cap que tenia que cada vegada que feia un client nou deia. Aquest ja pagarà? i clar, quan algún no pagaba em deia, ho veus, ja t'ho vaig dir. Niño Becerra és un catastrofista ben informat que poc encerta, encara que a base de prediccions i prediccions catastrofistEs de tan en tant alguna cau i l'encerta. En realitat ningú sap que passarà d'ací a deu o vint anys. Fins ara totes les previsions a futur han estat fallides i aixó sense comptar amb pandemies ni guerres inesperades. Davant aquest desori, tinc l'avantatja de fer-me gran, - o desventatja -, i puc dir allò tan d'avi: Jo això ja no ho veure.
Doncs mira que aquest senyor ha fet prediccions que no s'han complert de cap manera, tan sols cal mirar hemeroteques. No entenc que encara li donin audiència.
ResponEliminaPer aixó dic el que dic al final.
EliminaEstoy leyendo un libro suyo de la biblio. Se titula : "Capitalismo 1679 /2065", y realmente no lo pone bonito.
ResponEliminaConque una sola de sus predicciones sea acertada la cosa pinta bastos.
De todas formas, mira un detalle, En Florida se han dado siempre, siempre, los adelantos trascendentes que después , al cabo de un par de años inundaron la escena americana, en realidad son los más proclives a los cambios. Me explico. El movimiento hippie nació en Florida. El haz el amor y no la guerra, nació en Florida. El movimiento Gay nació ne Florida. El no a la guerra de Vietnam y la quema de bandera americana, nació en Florida. El moiviento de las Panteras negras y el Black Power, nació en Florida...Un par de años después se traslada a la costa este e invade la capital. Pero es que ahora no, ahora han habido las elecciones intermedias, las de dos años y han ganado los republicanos, dejando de lado a Carter, a Obama, a Clinton...ahora los Busch, los Nixon y los Trump...eso es un cambio radical en la forma de pensar en una de las regiones más liberales de EEUU, y no es bueno.
Algo está cambiando muy rapidamente.
Un abrazo
En Florida hay mucho jubilado y la verdad es que Biden tampoco es que haya hecho muchos méritos. Y el candidato republicano es muy potente.
ResponEliminaNi gens ni mica de cas. El "Nen Vedell" encerta menys que el traspassat Teixidor astròleg. A mi sempre m'ha semblat que simplement serveix per a omplir hores de plató i vendre llibres que competeixen a les editorials amb els d'autoajuda.
ResponEliminaNomés li falta sortir al programet d'Iker Jimenez.
ResponEliminaTremendista es un rato largo, pero coincido en que la Tecnología, la investigación continua,como siempre es la solución.Lo que no dice,es que el sector servicios,como ya ocurre,seguirá creciendo y es donde acaparará la ocupación.Más medicos,más enfermeras,más profes,más psicólogos,en fin más servicios.Ya pasa ahora.
ResponEliminaEjemplo:los viejos de antes(como los de ahora),se entretenían en ver un ejercito de obreros,para cualquier construcción,todo a pico y pala.Hoy día esos obreros han sido sustituidos,por máquinas especificas,pero(aquí entra el aumento del sector servicios),detrás hay más ingenieros de diseño,arquitectos,sanidad,enseñanaza....
Lo que está claro,es que hay que preparar a estos futuros trabajadores,buenos coles, idiomas, practicas...Se quiera o no,el mundo será más igualatorio y social.
Cierto y más viejos mirando; muchos más.
ResponEliminaEste es uno de los problemas de este país, falta mucha mano de obra cualificada.
ResponEliminaCurioso, hoy en tv3, faltan en la construcción, un capataz que no encuentra con sueldos de 2000 al mes. Le preguntan a un chico joven, que dice que sus amigos no entienden que trabaje de paleta. Está contento
ResponEliminaHay muchos marroquíes en la construcción. Faltan también camareros.... Recuerda lo que dijo el 'anciano' Biden: Pagadles más.
ResponElimina