Per si no hi havia prous ansietats entre els habitants de les grans urbs, ara en tenim una de nova: La gentriansietat. Entre les persones que viuen de lloguer als barris de ciutats com Madrid i Barcelona s'ha detectat el temor a les millores urbanístiques que es puguin fer als carrers i places del seu entorn. És una cosa paradoxal, perquè el més normal és que s'alegressin. L'experiència ha demostrat, però, que els processos de renovació i reforma urbana provoquen un augment dels lloguers a les zones beneficiades per les inversions públiques. La por dels veïns, sobretot dels de rendes més baixes, és que els que no puguin fer front a aquest encariment de l'habitatge hagin d'abandonar el seu barri de tota la vida i seran substituïts per persones de classe mitjana o alta.
Aquest fenomen ja ha estat estudiat pels urbanistes i algun l'ha batejat amb el nom de gentriansietat. La millora de les zones verdes, l'ampliació dels carrers, la creació de zones de vianants, la millora de les comunicacions, sigui per metro, autobusos o fins i tot mitjançant el Bicing, són factors que poden contribuir a encarir l'habitatge a determinats barris de les ciutats. La millora de la qualitat dels barris també pot arribar per la instal·lació de nous equipaments públics, com ara biblioteques, la progressiva obertura d'establiments comercials de més categoria dels inicialment existents... La gentriansietat comença quan un pensa “que bonic estan deixant el meu barri”.
Un altre factor que genera la por de la gentrificació és la generalització dels pisos o apartaments turístics. Els lloguers més grans que paguen els turistes provoquen l'efecte d'encarir el lloguer dels altres habitatges de l'edifici i del barri, redueix l'oferta de pisos de lloguer tradicional i acaben per expulsar els veïns de tota la vida. Els pisos turístics, per tant, contribueixen que els veïns pateixin gentriansietat.
Els fenòmens d'expulsió de determinats barris dels veïns de tota la vida, principalment els de menys poder econòmic, es produeixen a totes les ciutats del món des de fa temps. És un problema social per al qual no s'ha trobat cap solució efectiva i equitativa.
Un estudi demogràfic realitzat a 40 ciutats europees i nord-americanes ha conclòs que allà on es col·loca un parc apugen els preus dels habitatges (fins a 500 metres al voltant) i es produeix una substitució d'uns veïns per altres amb més renda i nivell educatiu. A Barcelona el cas més recent de gentrificació és l'entorn del mercat de Sant Antoni, ja que la remodelació va fer pujar el preu de l'habitatge al barri i hi ha veïns, sobretot d'algunes minories ètniques, que ho han deixat. Els casos de l'Eixample, la Barceloneta o el Poblenou en són exemples paradigmàtics.
La regeneració urbana de les ciutats, amb més serveis públics, però, és absolutament necessària per evitar la degradació dels barris, dels seus edificis i dels seus carrers i places. Això suposa, sens dubte, una millora de les condicions de vida i un progrés ciutadà més gran. Però, malgrat això, cada vegada hi ha més persones, sobretot les que viuen de lloguer, que voldrien cridar “no toquin el meu barri!”. El procés és imparable.
Les autoritats municipals, que sempre intenten millorar la ciutat, haurien de tenir molt en compte els riscos de gentrificació i cercar solucions per trobar un equilibri. Polítiques com l'augment de l'habitatge social a les zones que pateixen aquests processos o fins i tot ajuts públics per pagar el lloguer als veïns amb rendes més baixes podrien corregir l'expulsió de veïns. La ciutat ha de millorar constantment sense que això comporti problemes per als ciutadans. Cal intentar garantir un benefici urbanístic i social compartit. Una tasca molt difícil, gairebé impossible. O potser és que a les grans ciutats turístiques (no només a Barcelona) al centre no hi pot viure gent normal i corrent, com de fet ja passa en alguna capital europea.
Plaza España sector parada de autobús : más de tres años todo levantado. He pasado la semana pasada de camino al Clínic...sigue igual que cuando marché hace un año, además, nunca vi a más de tres personas trabajar en la obra.
ResponEliminaPregunta a Francesc Cornadó lo que dice el, que es arquitecto de las obras de la Gran Vía...llevan casi cuatro años, cuatro...y es imposible ni respirar.
Ho sé, a Sabadell estem igual, està la ciutat potes enlaire. Però això no és GENTRIANSIETAT, sino eleccions municipals a la vista.
ResponEliminaOstias...con cuatro años....llevan cuatro años, no cuatro meses...eso es levantar obras y poner poco personal...pienso, no se
ResponEliminaPer les properes eleccions municipals del 2027 ja hauran acabat les obres, i sinó millor, el veïns no patiran Gentriansietat.
Elimina- Ley del "si es si", efecto colateral : agresores sexuales con condenas rebajadas.
ResponElimina- "Superilles de Barcelona", efecto colaterál : se cargan aún más de tránsito las calles alternativas, el tráfico se hace mas y mas lento, y AUMENTA la contaminación. Por otro lado, los "caseros" aprovechan la peatonalización de las calles para aumentar los alquileres.
- Nueva "Ley de la Vivienda", efecto colateral : los pequeños tenedores de viviendas en alquiler, a la vista de las complicaciones que se avecinan, PONEN LAS VIVIENDAS EN VENTA, y consecuentemente disminuye el parque de viviendas en alquiler. No me lo he inventado yo, la noticia ha aparecido esta semana en varios portales inmobiliarios.
Hay un viejo aforismo de la ingenieria que dice " Si algo funciona, ¿ Pa´ que lo tocas ?.
Menos mal que se autodenominan "progresistas". . .
Saludos.
Les superilles és del millor que han fet el duet Colau.Collboni. Al temps. Insisteixo, sobren els cotxes no les superilles.
EliminaEn teoria ho han tocat perquè funcioni. La llei del si és si ja està solucionada, amb l'ajut del Pp, i la de lloguer s'ha de veure. Que jo ja estic d'agoreros de l'apocalipsi fins el gorro.
ResponEliminaHay victimas de violencia sexual que han tenido que MARCHARSE de sus lugares de residencia porque su agresor está en la calle antes de tiempo, y sin ningún propósito de enmienda.
EliminaCon una ley de vivienda con la cual en la mano alguien con una nómina de 2.000 euros puede dejar de pagar el alquiler arguyendo "vulnerabilidad", ¿no te quitarías de encima un piso de alquiler vendiéndolo?.
No soy ningún agorero de fin del mundo, porque sencillamente el mundo saldrá adelante sin nosotros correteando por su corteza.
Me limito a señalar que nos gobiernan una pandilla de idiotas sin ninguna capacidad de análisis de las consecuencias de las leyes que promulgan, y cuando las consecuencias han sido serias, siempre echan la culpa a los demás ( jueces que son "machistas frustrados" ). Cuando no haya apenas viviendas en alquiler, la culpa será de las "elites" ( Colau Dixit), y no de una ley mal redactada.
Francesc, no justifiques a esta mezcla de idiotas y "estomagos agradecidos", porque no tienen ni puta idea sobre lo que legislan, y mira que tienen servicios jurídicos y técnicos independientes a su disposición.
Pues nó. ¿ Sabías que los cónyuges de la Colau y de su mano derecha, Janet Sanz, son "asesores municipales" de libre designación:
Saludos.
Els que han hagut de marxar es una família de Badalona i no te res a veure amb l'ajuntament sinó amb la justícia que s'hauria de modificar pel tema dels menors.
EliminaEl col·locar familiars ho fariem tots si manéssim, No hi veig problema.
Quant al problema del`lloguer, que és quasi irresoluble, hi ha fet més que els seus antecessors, a BCN i a Madrid.
El tema jutges masclistes frustrats és cert, la prova és que no tots han aplicat la llei del si és si de la mateixa manera, una gran llei, per cert.
La llei de la habitatge ja es veurà, pero l'ha fet el Gobierno de Madrid. no la Colau. A banda que el principal problema de la habitatge son els bancs i els fons voltor, no ens confonguem. i aquests son incontrolables.
Francesc, si consiguen los resultados opuestos a lo que buscaban. . .
ResponEliminaNo se puede gobernar solo con "ocurrencias" y sin asesoramiento técnico.
El problema es que Colau i el seu equip, Collboni inclòs, el que han fet és Governar, prendre decisions, equivocades o no, ja es veurà. De totes maneres quasi segur que tornarà a ser Alcaldessa de nou.
ResponEliminaSalut.