La nostra tasca quan escrivim no consisteix en altra cosa que intentar fer una mica de llum, encara que sigui amb una llàntia, al bosc de paraules que ens cobreix. Lestratègia de la tensió. Un govern entestat a ficar-nos por. No n'hi havia prou amb el terror encara no explicat de la pandèmia -quan ens assabentarem de l'extermini de gent gran a les residències?- i ara els nostres governants pugen a l'escalada del sinistre futur que ens amenaça. Des dels blindats despatxos anuncien el churchillià “sang, suor i llàgrimes”, sense ser ucraïnesos. Hi deu haver un motiu.
No surto encara de la meva perplexitat després d'escoltar la ministra de Defensa pronosticar que “hi haurà molt de patiment”. Això, enunciat per la responsable de l'Exèrcit, m'acosta a la guerra, encara no sé pas contra qui. Putin? Declararem la guerra a Rússia, ara que s'han complert sis mesos de la invasió d'Ucraïna? Ja ho vàrem escriure al seu moment: s'ha iniciat una altra conflagració mundial i no s'assembla gairebé en res a les precedents, fora de les matances de civils. Però intueixo que les coses no van per aquí i que les guerres entre potències poderoses tendeixen a cronificar-se.
Enmanuel Macron acaba d'anunciar “la fi de l'abundància”. Un sarcasme per a una població cada cop més empobrida. Potser pensa que l'abundància és un bé compartit, en què uns gaudeixen i els altres pateixen. Vivíem a l'abundància sense saber-ho? Faig repàs del deteriorat estat de benestar i no trobo raons que advoquin per la sensació de viure per sobre de les nostres possibilitats. Una altra cosa és que visquem per sobre de les nostres responsabilitats: el turisme de vacances s'ha multiplicat, les hipoteques encara no han saltat pels aires i viure al dia és una fórmula més semblant al romà carpe diem que a la sensació de prendre's un respir davant el futur inquietant.
Però la consigna governamental que apel·la al patiment que ens amenaça a la cantonada, com qui diu a l'hivern, em temo que respongui a altres paràmetres. Si es tracta d'una profunda i irreversible crisi econòmica, no casa gaire bé amb reduir l'aire condicionat i apagar els llums. Això no és patiment, això es limita a incomoditat, llevat que la veterana jutge i ara ministra no hagi patit a la seva vida, fora de les incomoditats del rang i la sempre enutjosa redacció de 'autos' i sentències.
Sigui el que sigui el que ens espera per a la temporada tardor-hivern el que és incontestable és que la rutina política, que sol trencar-se després de l'estiu, s'ha vist esquitxada per una ofensiva a tots els fronts contra Núñez Feijoo, a qui dit sigui de pas no votaré mai; tan desaforat i fora de lloc com el patiment de la ministra del ram militar. Els mitjans de comunicació addictes, que són molts i gens patints, van trencar les angoixants calors, els incendis, la “pertinaç sequera” que deia Franco, i han anat a buscar l'home. Les enquestes en tenen la culpa, però el motiu és estratègic. Si no ataquem, pensen, no aguantaríem fins a les locals i autonòmiques del maig sense patir, aquesta vegada de debò, el que és una agonia. No els inquieten les calefaccions ni els llums urbans ni les restriccions. El que els té sobre brases és la consigna: “Sense acollonir el personal no arribem”.
Els idiotes amb pocs recursos solen dir que tenim els governants que mereixem. No és cert del tot i la nostra malhaguda història en té moltes proves. El que sí que és veritat ratificada és que un país té els mitjans de comunicació que tria i a més se'n sent orgullós; per bona criança evito donar noms. Això ve a tomb del document de marres sobre la renovació del Tribunal Constitucional que va aparèixer com per ensalm al mig d'agost. Aturem-nos en els detalls que ningú, que jo sàpiga, ha volgut enfilar.
El 21 d'octubre de l'any passat els dos munyidors de les escombraries partidàries, Bolaños i García Egea, signen un document en què acorden una sortida al contenciós que mantenen sobre el Consell General del Poder Judicial. Ni l'un ni l'altre no diuen res a la ciutadania, seguint l'estil a l'ús dels partits grans amb ambicions petites. Però abunden en les picabaralles com si no haguessin pactat fins i tot els cops baixos. Van caure Casado i García Egea i seguim en el secret. El PP va triar per exclusió Núñez Feijóo el 1r d'abril i va seguir el silenci. Però va arribar l'agost i la consigna –“Sense tensió no aguantem”–. Ja estàvem a l'agost. És igual, ningú preguntaria pel silenci des d'octubre a agost, ni per què van esperar uns quants mesos per filtrar la notícia. Les enquestes, les maleïdes enquestes. Va ser llavors quan el document “al qual ha tingut accés El País” es va fer públic.
Tractar “d'accés” al lliurament fraternal i que ningú adverteixi del tripijoc és un dels nostres hàbits periodístics que ve d'abans, de molt enrere. Potser ningú pregunta el perquè un document d'octubre del 2021 apareix a l'agost del 2022? Qui ho va lliurar a qui, entre rialles còmplices i agraïments soterrats? Ni una nota a peu de pàgina, com si la manipulació informativa ens fos tan familiar com les portes giratòries. Entre bombers, diuen, no es trepitgen la mànega.
Quan tots els ministres amb el president al capdavant asseguren que ens hem d'acollonir, no s'ha de prendre a xufla. El que importen són els efectes de la pressió sobre els afectats. Vaig escoltar en una ocasió un acudit cubà que lamentablement no sóc capaç de transmetre en la seva brillantor caribenya. Eren temps del “Període Especial”, quan acabava de fer fallida la Unió Soviètica i l'enganyifa de l'economia cubana es va ensorrar per a més fallida d'una població necessitada de tot, des de la llibertat als productes bàsics. Es va celebrar aleshores una assemblea dels animals del zoològic de l'Havana. Van parlar els elefants i van proposar el sacrifici de les espècies més grans i menjadores. Però una formiga de la manigua es va posar a plorar davant de la perplexitat dels reunits. Per què plores formigueta, si només eliminarem els més grossos? I entre sanglot i sanglot la formiga va exclamar: “És que es cometen tants errors!”
Els estrategs polítics no fan acudits i quan els surten no és per la seva voluntat sinó perquè converteixen el que és patètic en una comèdia. L'amenaça del patiment ha vingut per quedar-se, almenys el temps just per acollir-nos i que res no sigui susceptible de canviar. - Gregorio Moran a Voz Populi.
Ya sabes que lo sigo . Desde siempre. Y desde siempre me ha demostrado que con argumentos no hay quien le pueda rebatir.
ResponEliminaSe lo prgunten a Pujol, se lo pregunten a Aznar, se lo pregunten a Monedero, se lo pregunten a Zapatero, se lo pregunten a Rajoy, se lo pregunten al Aragonés y se lo pregunten al Mas y al Godó.
No hay quien pueda con quien tiene pruebas.
I això que ha anat a parar a un digitalm Voz Populi que és fatxa de cagatilorio, només te diré que un dels col·laborados es l'Alejo Vidal Quadras,.
ResponEliminaEstá claro que lo que más vende en las redes sociales, son las posturas y noticias negativas, pesimistas en todos los frentes políticos y económicos. El colmo, es unir hechos para sumar y meter miedo.La suma Covid+calentamiento de la tierra+inflación+crisis economica=pánico ,es lo que más de lo más.
ResponEliminaLa meva opinió sobre aquest senyor és molt negativa, així que ni comento. La diria massa grossa.
ResponEliminaSovint ha fet afirmacions que no eren veritat, argumentar bé no vol dir que tinguis raó, però és la meva opinió, és clar.
ResponEliminaHa anat a parar aquí per culpa seva, com el Sostres, que ja va desaparèixer.
ResponEliminaEn Salvadoret Sostres vomita agonitzant a l'ABC
EliminaPero Moran no hace eso que tu dices, analiza los hechos, la situación, y lo hace con datos concretos. Vaya, periodismo serio.
ResponEliminaI aquest ja veus on ha anat a parar, jo el vaig seguir molt de temps, però va prendre una deriva de ressentit, dient moltes coses que no eren veritat, no li nego la grapa dialèctica però amb això no n'hi ha prou. De periodisme seriós... hi hauria molt a comentar i seria molt llarg.
ResponEliminaJo també el seguía, fins i tot tenia un bloc prou concorregut, però se i va anar l'olla. Dona, periodisme seriós, el que es diu seriós no n'hi ha fa temps.
ResponEliminaJo crec que sí, que n'hi ha, però no és el cas d'aquest senyor, jo parlo d'aquest senyor en concret i de la seva deriva, no sé si ideològica o personal. Per altra banda, no sé com és capaç de col·laborar en una cosa així i tan content...
ResponEliminaEl mitjà on col·labora és tòxic, supose que no ha trobat res més. Mira, un periodista seriós per a mi, és Frances Marc Álvaro, i li estan caient hosties dels Lauralibers una rere l'altra.
ResponEliminaSi no trobes res més muntes un blog personal d'opinió, no és excusa, tot ho critica i va a parar aquí i a aquests ja no els critica? Ho trobo molt gros. Amb periodistes diversos pots estar d'acord en unes coses o unes altres, com és lògic, en el cas d'aquest senyor és que en un moment determinat ja va fer afirmacions personals, sense proves, ficant-se amb molta gent, el que passa és que té un bon discurs i la majoria de persones no van a comprovar dades. Tothom se l'ha tret del damunt, per això el comparava amb el Sostres, tot i que aquest -en castellà- escriu millor, això no ho negaré. Amb el tema del catalanisme deia molts disbarats, en alguns casos podia tenir una part de raó però en d'altres era ja visceralitat pura. De fet es ficava amb tothom, ara ja no el segueixo, evidentment. Fins i tot es va criticar La Vanguardia perquè 'el discriminava' però d'altres discriminats com el Sánchez Piñol, ningú deia res. La Vanguardia crec que el va aviar perquè ja no 'feia lectors', més aviat el contrari, és un diari que va al negoci, i si funciona, mira...
ResponEliminaSi,sembla quie se'l varen treure del damunt, perquè els donava més problemes que resultats.
EliminaPrecisament el Francesc Marc Álvaro també va desmentir Morán en més d'una ocasió.
ResponEliminahttps://www.elnacional.cat/ca/cultura/gregorio-moran-joan-sales-juan-goytisolo-vanguardia_167103_102.html
ResponEliminaGracies per l'enllaç, aquesta faceta de Morán la desconeixia.
ResponEliminaAixo es una petita mostra, se'n poden trobar moltes més sobre temes diversos, sovint'catalans', és clar. Fent amics, vaja... això abans que el fessin fora, segons diuen per anar contra el procés, serà que LV és gaire independentista... Torra és igual que Abascal, coses així, que es poden dir raonant-les seriosament, si vols, i no de forma visceral i tal com raja
ResponEliminaI això que el seguia i recomanava fins i tot el Tardà, ep...
ResponEliminaHubo un torero, Curro Romero, conocido como "El Faraón de Camas" que tenía la capacidad de hacer una faena excelsa, o bien una "espanta", dejando un toro abandonado y saliendo de la plaza por piernas entre los tomatazos de la afición.
ResponEliminaPues bien, Moran también tiene esta dualidad, es capaz de escribir artículos impecables cargados de razon y conocimiento, y también de meteduras de pata cósmicas descendiendo al barro más apestoso de una manera inexplicable.
No por ello hay que dejar de leerle, después, se le critica si se ha metido en otro "berenjenal".
En aixó estariem d'acord, se l'ha de llegir, encara que el mitjà actual on col·labora sigui el que és.
EliminaCert, Rodericus, però té molts incondicionals que son molt poc crítics quan desbarra, la veritat, jo ja he perdut l'afició a llegir-lo. I només faltava que publiqués on ho fa ara, la veritat... Em passa amb més gent, per exemple amb la Rahola, de vegades diu coses amb les quals estic d'acord però és que el personatge ja em fa fugir d'estudi, no hi puc fer més. El que no es pot ser és incondicional de ningú ni, parafrasejant allò dels catalans, dir 'car ho escriu Morán, Déu li do glòria'. Moran o Perico de los Palotes, vaja.
ResponEliminaNo soy incondicional de Morán, pero como bien reseñas Julia, hay personajes que crean a su alrededor un aura que nos produce rechazo a los que no somos extremistas, y Morán es uno de ellos. De la Vanguardia lo echaron para seguir manteniendo el equilibrio editorial que mantenía entre los dos bloques Marius Carol, pero Carol mantuvo a Rahola a pesar de que también desbarraba bastante.
EliminaNo es nada bueno cuando a un periodista le pueden las opiniones y no los hechos que retrata.
Para desgracia nuestra, quedan pocas plumas en este país sin sesgo ideológico, y críticas con quién se los merece.
Pero la qüestió de la Rahola, no et preocupis: "ego te absolvo a peccatis tuis"
EliminaTambé el van aviar de 'Crònica global' i ja veus on ha anat a parar. A la Rahola també se l'han tret del damunt com han pogut en alguns indrets mediàtics. Malauradament hi ha periodistes d'opinió més ponderats i reben per totes bandes, podria posar molts exemples, però el radicalisme arrauxat té el seu públic i el seu ganxo, encara que faci moltes trampes.
ResponEliminaLa Vanguardia és un diari que el que vol és audiència i fer calaix, això fa que tingui gent molt diferent, tothom critica el diari, molta gent diu que no el mirarà més i acaben per tornar-hi, sobretot considerant el panorama actual.
ResponEliminaAmb el que hi ha, la Vanguardia es bastant plural i dens com a diari. Ja em dirás que hi ha més a llegir, El Periódico, l'Ara, Nació digital? són tan o més sectaris i menys col·laboradors. I a Madrid tenim eldiario.es de Ignacio Escolar que es rigorós però molt volcat només en la política.
EliminaDe digitals encara hi ha coses potables però és cert que hi ha massa política, d'informació de tot el mon el millor és LV, el mon també existeix més enllà de les fronteres. I la tele, ahir tot el dia amb el tema del retorn de les vacances i si han omplert els hotels i ara tornarem a treballar, i sobre coses serioses, com les inundacions al Pakistà, quatre coses i encara gràcies. Ara tocarà el retorn a l'escola, els nens petits que ploren el primer dia, el preu del material escolar i d'altres ximpleries, i una mica de politiqueig nostrat, sempre sense aprofundir en el que caldria.
ResponEliminaI aprofundir no vol dir criticar i dir que tot va malament, ep...
ResponEliminaJo només apuntaré una cosa: Soc dels idiotes amb pocs recursos que opina (això de creure que diu Moran, ho deixo a les monges) que es cert que tenim els governants que mereixem.
ResponEliminaDit això i encara que òbviament no soc ningú per a dir-te com has de fer en el teu blog, si m'atreveixo a suggerir-te que quan repliques (reprodueixes) un escrit aliè, esmentis l'autoria al principi i no al final. Per a mi, seria un encert.
No hi havia caigut, en aixó, normalment ho poso al final. Però potser si seria millor al començament. Prenc nota,
ResponElimina