Els directors del documental de Netflix sobre el procés català Dues Catalunyes, Álvaro Longoria i Gerardo Olivares, han decidit aquest dimarts renunciar al premi Cinema For Peace que van rebre ahir a Berlín i que els va entregar l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont. El motiu és precisament aquesta entrega que, segons asseguren, no se'ls havia comunicat per endavant i que compromet, afegeixen, la neutralitat de la seva obra. En roda de premsa avui des d'Alemanya, Puigdemont s'ha defensat i ha negat que polititzés l'acte.
En una carta adreçada a aquesta fundació -dedicada a "crear consciència sobre la rellevància social de les pel·lícules" -, Longoria i Olivares justifiquen la seva renúncia en què l'acte d'ahir no va ser "imparcial" i va fallar al seu "ètica professional" ja " un dels principis claus del nostre documental, la neutralitat ". També expliquen que desconeixien els detalls de la gala i el lliurament i lamenten que no se'ls comuniqués de "l'existència d'un discurs polític abans del premi".
Finalment, exposen que Dos Catalunyes ha volgut ser un "dibuix neutral" sobre la situació política a Catalunya per donar veu a "totes les opinions". "El nostre treball és respectar l'objectivitat, i no volem ser peces de manipulació informativa sinó denunciar-la", conclouen.
"És la major manipulació a la qual he viscut en la meva vida. M'ha agafat per sorpresa, ho admeto, i si ho arribo a saber, no hi vaig ", comenta Longoria en declaracions a La Vanguardia. El codirector del documental de Netflix, que va ser l'únic de tots dos que va assistir i va rebre el premi de mans de Puigdemont, explica que quan van arribar a la capital alemanya, convidats per Cinema For Peace, van saber que l'expresident de la Generalitat es trobava també a la ciutat. "I com ens va semblar rara la coincidència, vam contactar amb l'organització continua Longoria- i els vam dir que no volíem que es produís cap manipulació de l'acte".
Segons el codirector, l'organització els va garantir que no hi hauria politització de la gala i s'evitaria que coincidissin Puigdemont i els autors del documental en el cas que aquests es portessin el premi. Malgrat aquestes garanties, el seu company de film, Gerardo Olivares, va preferir no assistir a l'esdeveniment per no arriscar-se a coincidir amb l'expresident. Però es va produïr la coincidència, Puigdemont va ficar les grapes en l'entrega del premi en el seu desesperat intent de no perdre protagonisme mediàtic, no aprén, ni enten que ja no hi és, que està amortitzat, que políticament està acabat i finiquitat. Pesat!
Doncs devia ser molt innocent, si creia que en aquest tema es podia garantir la neutralitat i l'objectivitat. Sobre les dues Catalunyes, recordo algú en una xerrada sobre la guerra civil i allò de les 'dues espanyes' que va comentar 'si tan sols haguessin estat dues...'. Doncs això.
ResponEliminaLongoria es refereix a la neutralitat del documental de Netflix, que preten ensenyar les dues parts del litigi. No és un problema d'innocència sinó de decència i objectivitat personal.
EliminaI no sé si està tan caducat, ni tan sols Mas no està caducat. Veurem, el futur és imprevisible, per sort, així no patim tant.
ResponEliminaPuigdemont si que està caducat, Mas no ho sé, d'ací a un any es veurà.
EliminaPesat! i "cansino".
ResponEliminaSalut
Y por otra parte discrepo totalmente del comentario de nuestra JÚLIA.
ResponElimina"... devia ser molt innocent, ..." o podía ser magnánimamente moral, (dentro de la ética), al darle margen al Sr Pugdemont pensando que iría a entregarle el premio comportándose con dignidad.
En la dignidad entra el saber estar, y ese margen de confianza que le da el Sr Longoria es todo un alegato de sentido común. ¿Qué hubieramos dicho si el Sr Longoria dice : -No vo voy a recoger el premio porque vendrá Puigdemont a dármelo?, pues que hoy y aquí, hablaríamos de la doble vara de medir de esta película, y que ya se demuestra que toma rasero y pre-juicio por parte del Sr Longoria, director de la película al no querer asistir porque la entrega la protagonizaba Puigdemont aún sin saber que es lo que iba a salir por su boca.
Salut
estic d'acord, crec que va fer el que pertocava, cosa que no va fer Puigdemont.
ResponEliminaSi es que este Puigdemont,legalmente es un fugado de la justicia española y no se lo cree.Piensa que legalmente es un exiliado y no lo es.Ha puesto en apuros hasta Netflix.Podría haber ido el amigo Quim,que es legal y no hubiese pasado nada.
ResponEliminaPuigdemont,entérate estás en la zona oscura,donde los bancos ya no te hacen prestamos,no te conceden tarjetas de crédito,ni siquiera la del Corte Ingles.Sin crédito no somos nadie y menos en bañador.
Vamos a ver, de fugado nada, se fue antes de que le reclamara la justicia que luego declinó su extradición, es un exiliado tocapelotas eso si, con un pagano que le mantiene hasta que se canse.
ResponEliminaEl Estado español,no declinó,tiene la orden en suspenso,en cualquier momento la puede activar.Por esa situación particular,debería estar agradecido y en lugar de eso,no hace nada más que rajar de España y tratar de hacerle el máximo daño exterior.No se da cuenta que esa actitud,tiene consecuencias incluso en los que fueron sus compañeros.Está totalmente equivocado,debería pensarlo.
ResponEliminaEste va a su rollo y los otros (sus excompañeros) le importan un comino. Es posible que según vaya el juicio se reactive, pero debe ser otra euro orden sólo por malversación, lo cual no se ha demostrado ni creo que se pueda.
EliminaDonada la situació, tan sols se m'acut allò del poema:
ResponEliminaVan empresonar els indepes, però jo no sóc indepe...
Més enllà de si Puigdemont ens fa repelús o no trobo que el tema central hauria de ser aquest absurd judici magnificat i promocionat per gent com VOX, la veritat. Em sobta que, per damunt de les ideologies de cadascú o dels errors del procés no es condemni més el tema dels empresonats, sense poder acollir-se a cap fiança i les moltes irregularitats generalitzades que planen sobre aquest judici. Però sembla que dir segons què fa por de que t'etiquetin, en un sentit o un altre, és clar.
tot plegat és un desori, per cert seguint fil per randa el guió del judici a Companys abans de la guerra.
ResponEliminaYo espero que el juicio tenga más salsa,más condimento,porque hasta ahora lo que veo es que la discusión entre defensas y acusaciones se basan en lo de siempre,si es o no es un juicio político.Tampoco es lo mio el Derecho,son sólo apreciaciones. Me gustan más los juicios de las pelis americanas,no me acuerdo de aquella peli(gloriosa),donde el abogado que defiende a la chica,utiliza un monóculo para deslumbrar a los personajes.
ResponEliminaNo creo, esto no es gran hermano, es un juicio, sólo hay que ver la retransmisión que parece cuando daban 'la clave'
EliminaPuigdemont le podemos llamar lo que queramos es un fugado y Companys hizo lo que Puigdemont. Carles tiene el tiempo en su contra y con las más que previsibles elecciones en ciernes, por la no aprobación de la derecha de los presupuestos de Sanchez, derecha es PP, liberales Ciudadanos, DErecha ultranacionalista la antigua CIU rebautizada para la impunidad, los cómplices de la derecha que votan con PP y Ciudadanos al unisono ERC y demás, es muy posible que salga un gobierno de derechas que hará parecer a Rajoy un rojo. España es de derechas, PP, Ciudadanos, CIU, PNV, y demás son los que llevan la batuta, nos guste o no, es así... Y los partidos de izquierdas con el Norte perdido, y asi nos va.,..
ResponEliminaUn saludo
Daniel,tenemos un problema, aunque ya tenemos práctica en que nos gobiernen las derechas, una larga práctica.
EliminaUn apunte, Paco Umbral decía yo aquí he venido a hablar de mi libro y tenia razón, este no...
ResponEliminaPaco Umbral era un gran articulista y un mediocre novelista.
ResponEliminaYa me acuerdo de la película,"testigo de cargo",con Charles Laughton como abogado,eso si que era un juicio con interés.Con Marlene Dietrich,uffff palabras mayores,jejeje.
ResponEliminaY el Perry Mason que?
ResponElimina