Els directors del documental de Netflix sobre el procés català Dues Catalunyes, Álvaro Longoria i Gerardo Olivares, han decidit aquest dimarts renunciar al premi Cinema For Peace que van rebre ahir a Berlín i que els va entregar l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont. El motiu és precisament aquesta entrega que, segons asseguren, no se'ls havia comunicat per endavant i que compromet, afegeixen, la neutralitat de la seva obra. En roda de premsa avui des d'Alemanya, Puigdemont s'ha defensat i ha negat que polititzés l'acte.
En una carta adreçada a aquesta fundació -dedicada a "crear consciència sobre la rellevància social de les pel·lícules" -, Longoria i Olivares justifiquen la seva renúncia en què l'acte d'ahir no va ser "imparcial" i va fallar al seu "ètica professional" ja " un dels principis claus del nostre documental, la neutralitat ". També expliquen que desconeixien els detalls de la gala i el lliurament i lamenten que no se'ls comuniqués de "l'existència d'un discurs polític abans del premi".
Finalment, exposen que Dos Catalunyes ha volgut ser un "dibuix neutral" sobre la situació política a Catalunya per donar veu a "totes les opinions". "El nostre treball és respectar l'objectivitat, i no volem ser peces de manipulació informativa sinó denunciar-la", conclouen.
"És la major manipulació a la qual he viscut en la meva vida. M'ha agafat per sorpresa, ho admeto, i si ho arribo a saber, no hi vaig ", comenta Longoria en declaracions a La Vanguardia. El codirector del documental de Netflix, que va ser l'únic de tots dos que va assistir i va rebre el premi de mans de Puigdemont, explica que quan van arribar a la capital alemanya, convidats per Cinema For Peace, van saber que l'expresident de la Generalitat es trobava també a la ciutat. "I com ens va semblar rara la coincidència, vam contactar amb l'organització continua Longoria- i els vam dir que no volíem que es produís cap manipulació de l'acte".
Segons el codirector, l'organització els va garantir que no hi hauria politització de la gala i s'evitaria que coincidissin Puigdemont i els autors del documental en el cas que aquests es portessin el premi. Malgrat aquestes garanties, el seu company de film, Gerardo Olivares, va preferir no assistir a l'esdeveniment per no arriscar-se a coincidir amb l'expresident.  Però es va produïr la coincidència, Puigdemont va ficar les grapes en l'entrega del premi en el seu desesperat intent de no perdre protagonisme mediàtic, no aprén, ni enten que ja no hi és, que està amortitzat, que políticament està acabat i finiquitat. Pesat!