Els aficionats a la literatura fantàstica i el cine de ciència ficció van viure abans d'ahir un dia gloriós a Twitter, una piscina de 'troles' de creatives teories de la conspiració. El hastag #EstoyAvisando   es va convertir a la tarda en tendència a Espanya a propòsit d'un joc llançat pel compte amb idèntic nickname coneguda com a Negacionistes Out of Context i consagrada a difondre, per al seu escarni i la nostra alegria, els tuits més esbojarrats del terraplanisme, de l'antivacunisme, de l'antiglobalisme i altres placebos superestructurals que algunes persones utilitzen per pal·liar la mort de Déu, és a dir, l'absència de providència.

Aquest compte va llançar a la una i quart de la tarda la proposta següent: “Avui és un bon dia per treure una nova col·lecció de teories absurdes pels lols . Escriu la teva conspiració surrealista amb l'etiqueta #EstoyAvisando i deixa que la màgia faci la resta. Que comencin els jocs de l'Illuminati”. Ni dues hores després del missatge, l'etiqueta ja era tendència a Espanya.

És cert que hi havia teories divertides, però el negacionisme és impossible de caricaturitzar. Cap dels esforçats tuiters va poder fer ombra als molts tuits que aquesta mateixa setmana @EstoyAvisando havia recollit a propòsit de la tempesta perfecta que es va donar al col·lectiu del gorret de paper d'alumini: la combinació d'embassaments, sequera i chemtrails que s'usen per sotmetre'ns i dominar el món. Darrere dels riures que ens fem a costa seu hi ha la seva induvitada influència política i la seva relació amb l'ascens de l'extrema dreta il·liberal i antisistema. Les conspiracions no existeixen, és clar. Almenys, les que durin més de cinc mesos. Cap grup humà, per molt poderós i disciplinat que sigui, no pot mantenir un secret més temps. I per cada membre conspirador que afegim, cal treure tres dies a aquest termini.

El matrimoni d'historiadors Will i Ariel Durant, en la seva brillant síntesi Lliçons de la història, escrita el 1968, sosté que les etapes de religiositat (màgia) i ateisme (racionalisme) s'han anat alternant de forma pendular al llarg de la història de la civilitzacions. I encara que no qüestionen que la ciència i la Il·lustració han obligat la religió a modular les seves ambicions de governar els homes, constaten que “puritanisme i paganisme –la repressió i l'expressió dels sentits i els desitjos– s'alternen en la història a una reacció mútua”, segons la qual, “la religió i el puritanisme prevalen en períodes en què les lleis són febles i la moral ha de portar el pes de mantenir l'ordre social” mentre que “l'escepticisme i el paganisme (en igualtat de condicions) progressen a mesura que el poder creixent de la llei i el govern permet el declivi de l'Església, la família i la moral sense posar en perill l'estabilitat de l'Estat”. Si això és cert, aquests brots de negacionisme ufanós són per a la civilització com l'agitació del bestiar i el vol angoixant dels ocells minuts abans d'un terratrèmol. Chesterton deia que, quan l'home deixa de creure en Déu, de seguida creu en qualsevol cosa - Apocalipsis negacionista - Pedro Vallín