La figura de l’alcalde sempre havia estat la més propera, la més paternal, la que semblava menys contaminada per les infeccions del poder. Però la vida urbana s’ha anat complicant i l’alcalde o alcaldessa apareix com a responsable d’aquesta complicació. Comença la campanya electoral sota el signe de la decepció. Emmarcada per la confusió i el difús malestar dels temps actuals. - Antoni Puigverd.
Dos exemples, entre mil, serviran per observar la complexitat contemporània: la gentrificació i el trànsit. Si un barri millora molt, és colonitzat pels que poden pagar més. Pasqual Maragall explicava que la brillant Barcelona del 92 va expulsar molts votants d’esquerres cap a les ciutats metropolitanes. En els darrers 30 anys, el turisme ha disseminat per tota la ciutat una versió deformada de la gentrificació. L’èxit turístic està pertorbant la vida dels centres més admirats però també de molts barris. El cas dels búnquers del Carmel és exemplar: la massa turística parasitant l’únic privilegi d’aquell extraradi: la panoràmica.
El turisme deixa diners, però molta brutícia, densifica els carrers, expulsa habitants, alça dels preus de botigues, bars i pisos. Com ordenar i equilibrar interessos tan antagònics?
Una cosa semblant passa amb la circulació, sigui per l’asfalt o les voreres: motos, cotxes, bicicletes, autobusos, taxis, patinets, mares amb cotxets de criatures, joves fent running , ancians de pas incert, gent apressada, turistes lents, turistes en grup, persones sense llar amb els seus cartons, repartidors amb motoretes i remolcs, manifestants, venedors de carrer, badocs d’aparador, pares aparcant prop de l’escola... ¿Com ordenar tota aquesta varietat en l’època del narcisisme, que fa de cada un dels transeünts un rei absolut?
Quan es parla de crisi de la democràcia no és té prou en compte que els ciutadans, cavalcant el cavall desbocat de l’ego, ja no veiem la complexitat de l’entorn. Les ideologies imperants no hi ajuden: estimulen la reivindicació individual o grupal. Tots som víctimes i sempre hi ha culpables dels nostres mals; tots tenim drets, però som indiferents als dret dels altres.
Pel que fa a la política, tendeix al fàcil joc d’acusar a qui mana de les contradiccions que imposa la complexitat. Quan mani qui ara critica, es trobarà amb els mateixos problemes i acabarà caient en errors semblants. No estic dient que no hi hagi models diferents de gestió i de projecte de ciutat: hi són; i ben diversos. Però promouen interessos o identitats parcials i, per tant, contribueixen a emmascarar la complexitat urbana.
Per aquest camí ha perdut la seva aura la figura de l’alcalde. La seva auctoritas és qüestionada pels mateixos que aspiren a ser-ne. En les societats actuals, la sospita debilita tots els poders. Desconfiem de tot en les societats del soroll i les xarxes socials. Però ja en temps més pausats, la sospita germinava. En el segle XIX, quan a França es consolida la societat burgesa, Balzac, a Les il·lusions perdudes, diu: “La fama que tothom proclama sovint no és sinó una prostituta coronada”.
La consciència que tots els poders, inclosa l’alcaldia, són prostitutes coronades és intensíssima avui dia. Les nostres ciutats són plenes de llum blava, llum de pantalla de plasma. Però són, alhora, un fosc laberint “ple de soroll i fúria”. Si ja en temps de Shakespeare era difícil trobar sentit al laberint social, ara ens disgusta fins i tot la idea d’un sentit compartit. Ens exalta el soroll, la fúria ens enamora.
Iremos por partes, Francesc:
ResponEliminaLlevar una ciudad de casi dos millones de habitantes es una barbaridad. Las ciudades no deberían sobrepasar los cien mil, y aún son muchos.
Por ello culpar a la Colau de todo, todo, es maledicente, no es de recibo. Barcelona muere de éxito, como lo ha hecho Venecia, donde hoy sólo habitan 40.000 personas de las 200.000 de hace cuarenta años. La globalización, los influencers ( Ahora Tossa de Mar con los coreanos del sur en número de 200.000 este verano), los vuelos bajo coste, todo hace un conglomerado complejo.
Ahora bien. Barcelona tiene 10 distritos, y es ahí donde está la madre del cordero. Las regidurías han de estar bien puestas, y no a dedo por favoritismos, sino por gente que sepa optimizar los recursos, y no puedes poner en Ciutat Vella a una persona a la que le debes favores (votos) para tu continuidad. y ese es el problema. Saber poner a quien se ha de poner en cada distrito, que los hay muy complejos.
El turismo de calidad es indispensable, mueve mucho dinero, y hace rico a un país. ¿Cómo evitar el que no lo es?
Vist des de fora, el que sorprèn, és que els problemes que BCN té d'excés de turisme, gentrificació brutícia, sorolls, etc, són iguals o potser encara ho són més a Madrid, i allí en comptes de queixar-se aquests problemes els fan valdre, en treuen profit, i s'en vanten.
EliminaBarcelona mai havia estat tan bé com ara. A tall d'inventari: Recordes el Raval dels 50/60's?. Estic d'acord en el fet que gestionar 2.000.000 d'habitats és molt complex, però és el que hi ha.
ResponEliminaFixa't que Pasqual Maragall al 92 ja parlava de com la gentrificació havia expulsat a votants d'esquerra cap a zones metropolitanes. Tu creus que si Collboni és alcalde millorarà la ciutat?, crec que tot seguirà igual: Colau/Collboni. I el més important: C'S, CUP i VALENTS, fora des sembrat...
No lo se. Creo que no hay nadie que se ponga en la alcaldía para destrozar la ciudad. Visto así, lo que hay es que todos tenemos ideas diferentes. Yo, por ejemplo, y como vecino que fui, y de una AAVV de muchos años, encuentro catastrófico eliminar los chaflanes. ¿porque lo quieren peatonalizar?, bien, vale, o estoy de acuerdo, pero si se hace no es menester con obras que valen cientos de miles de euros, levantan polvo y paralizan la ciudad.
EliminaY es un elemento del que el ciudadano se sentía orgulloso de su barrio, pues te daba la tranquilidad de tener un hueco.
Y por otro lado, los chaflanes fueron una idea genial para no molestar la vía de paso, y hoy en el que la sra Colau ha dejado sólo un carril de los cuatro que tiene una vía, son indispensables para carga y descarga, bomberos, taxis, repartidores de paquetería y todos sector servicios de reparación.
Es un despropósito del que se arrepentirá porque el ciudadano está hasta el moño.
Ahora viene el del Pp y dice que lo deshará. Y volvemos a empezar.
Yo ya no vivo allí. Poco a decir, pero se que lo de los chaflanes y las islas ha dejado descontento a muchísima gente, entre ellos a las tiendas, que ya decían que vendían menos.
Salut
Els xaflans estaven molt bé en el seu temps, però ara, amb la nova manera de repartir mercaderies més atomitzada no tenen tant de sentit. I les illes són un gran avenç no ens equivoquem amb aquests dos conceptes que estan copiant i elogiant altres capitals europees.
EliminaEl del PP pot dir missa, amb sort traurà un o dos regidors si no els hi pispen els de Vox.
Creo que estás en un error.
EliminaA) los chaflanes, para carril único, como está hoy Barcelona, son indispensables, más que cuando los ideo, en el siglo pasado , el sr Cerdá.
Aquí, y como aquí ya puedes mirar, tienes para lo que valen los chaflanes hoy en día
https://www.google.es/maps/@41.3779326,2.1599451,3a,75y,255.27h,69.47t/data=!3m6!1e1!3m4!1sxdDcp66KxehytDWxWoV7oQ!2e0!7i16384!8i8192
para terrazas de bar, y no para servicio, como era antaño.
Pero no es mi problema, ya te digo, afortunadamente ya no me atañe, para mi como si la quieren amurallar.
salut ¡
Ni el meu problema, clar, jo ho veig com a turista que visita la ciutat, però també et diré que xaflans només n'hi ha a una part de Barcelona. En fi, no ho arreglarem pas....val més viure al Prat de les cotorres...
ResponEliminaSalut.
Estoy harto de repetir que para problemas complejos, no se pueden aplicar soluciones simplistas como las de ColaCau. No se arregla nada a martillazos, cuando hay que usar bisturí y microcirugía.
ResponEliminaY el "staff" de la ColaCau está trufado de gente sin preparación ni visión de la realidad de Barcelona.
Y digas lo que digas, Barcelona está en decadencia como ciudad para sus vecinos. O si no, pregúntale a Miquel.
Saludos.
Benvolguda decadència Felliniana, al caliu de la Colau.
ResponEliminaSalut.