La vaga de taxis ha adquirit en les últimes hores una perillosa espiral que no pot conduir a cap resultat positiu. Després de la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de mantenir la suspensió cautelar del reglament de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per als VTC (vehicles amb conductor) el col·lectiu de taxis va confirmar les amenaces prèvies de col·lapsar la ciutat. Així ha passat des de divendres en una artèria tan principal com la Gran Via, i amb menys impacte a la Diagonal i al carrer d’Aragó. Una cosa és mantenir una vaga indefinida, un dret dels treballadors, i una altra, ben diferent, bloquejar una ciutat com Barcelona, amb el perjudici que suposa, per damunt de tot, per als residents habituals. I després per la imatge que projecta en l’època de més afluència de turistes. La cadena de conseqüències afecta directament el comerç, expliquen a elperiódico.
Després dels incidents aïllats de la primera jornada de vaga d’una violència inadmissible, el conflicte entre el sector del taxi i les noves plataformes digitals no acabarà en cap cas amb l’eliminació del competidor. A l’espera que es pronunciï la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), resulta una notícia positiva que el Ministeri de Foment hagi citat en sengles reunions de negociació les parts implicades, les associacions del taxi, d’una banda, i les dels VTC, de l’altra.
Ni el taxi pot acaparar tot el pastís, com abans, en aquests temps digitals ni la irrupció de nous models poden deixar ferit de mort el sector. És conegut el greu perjudici que provoca la vaga d’un servei públic, en mans privades en aquest cas, però l’acció reivindicativa no pot arribar mai als termes de bloquejar una ciutat. Una cosa que elimina qualsevol empatia que pugui tenir una lluita sindical per derivar en un rebuig lògic. I per evitar aquest extrem correspon a les diferents administracions esgotar totes les vies de diàleg i negociació per trobar un acord de consens necessari que acabi amb aquesta situació de bloqueig que afecta la mobilitat a la capital catalana.
El problema rau en que el taxi, el seu servei, és igual ara que fa 80 anys, que el món del taxi és una autèntica mafia, vegis les barbaritats de diners que s'arriben a pagar per a una llicencia, o com s'explota als xofers subcontractats, i consti que Uber o altres VTC no és la solució, com no ho és la lleugera modernització del servei del taxi aplicant les noves tecnologies. Però el problema és el que deia al començament, el taxi és un servei públic de transport de persones, no un privilegi d'un gremi determinat, y, cal tenir en compte que aviat començaran a circular ja als EUA taxis, o serveis de transport de viatgers sense conductor, aquest és el futur proper, més proper del que sembla, i no el món obsolet i arcaic del taxi.
Lamentable per cert, que almenys en la primera vaga de taxis, no hi hagues cap mena de servei mínim, ni d'atenció a persones necesitades, de fet, jo, si fos l'autoritat Municipal, els hauria retirat la llicencia a tots els taxistes, a tots, i després ja veuriem si els hi retornava, perquè una cosa és fer vaga i l'altra la salvatjada que ha perpetrat aquesta colla de bretols, tan obsolets com la seva feina.
... a ABC informaven al gener sobre els taxis sense conductor:
Tal como lo conocemos , el taxi está muerto.
ResponEliminaHa pasado con todo, y pasará con el taxi.
ha pasado con las tiendas de periódico, con los vuelos de los aviones, con las jugueterías, ha pasado con el alquiler de cualquier elemento -ahora todo es por internet y sin intermediarios- y pasa con el taxi.
está pasando con los bares, están limitados en los mercados, pero se abren igual bajo la denominación de degustación, o sea, compro 100 gramos de jamón, lo pruebo allí y pido allí mismo una copa de cava...
Los taxistas no HAN QUERIDO adaptarse. En una ciudad como Barcelona, donde sólo cogen el taxi los turistas y la gente mayor, sólo hay menos de 100 taxis (menos de 100) con adaptador de sillas de rueda detrás, o sea, los taxistas usan el taxi pensando en si mismos, y no como servicio de empresa.
Te explico, la cuñada de mi señora está imposibilitada. Necesita un taxi de esos modelo furgoneta, con portón trasero y elevador para la silla de ruedas. Para ir al médico, al cine, a una visita, a lo que sea, ha de pedirlo con dos días (2) de antelación y le viene a casa a buscar, y queda a una hora en el mismo lugar y le viene a recoger y le lleva a casa (ha de ser el mismo taxi).
Esta semana pasada quedaron con mi señora y otra cuñada, y llamó diciendo que NO HABÍAN taxis de esos disponibles y que no podía quedar...¿y si hubiera tenido que ir al médico?.
Encuentro un gremio egoísta y obsoleto, porque lo que veo es que los taxis nuevos de los 10.500 que hay, son de esos Toyotas sin adaptar, que además son otro engaño, porque son híbridos y gastan poco y eso, pero nadie les dice que la pila a un número limitado de kilómetros la van a tener que cambiar, y eso contamina y vale pasta, porque la empresa no te regala la pila. pero el asunto es que no veo taxis adaptados a las verdaderas necesidades de los barceloneses.
salut
Ni els veuràs mai els taxios addients al serv ei public que han de ser, els taxistes com a tal estan obsolets i no ho saben ni ho volen veure, són un concepte de transport urbà del segle XX amb mentalitat del XIX. Els queda poc, afortunadament.
ResponEliminaÉs un gremi molt corporativista des de fa anys però té poder de convocatòria i la gent del sector que és moderada té por de dur la contrària, com passa a molts sectors quan hi ha vagues. A banda d'un tema, d'on han sortit aquests taxistes forasters que no saben els carrers ni català ni castellà? Quina mena de contracte tenen? No en sabem de la missa la meitat. Sempre ha estat un sector amb moltes ombres, recordo que ja a Destino havia llegit reportatges molt inquietants sobre els permisos i llicències i coses així. Podria explicar moltes coses sobre mala educació i la resta, tot i que de tant en tant n'he trobat algun d'educat i seriós i he tingut família en aquest sector i també han sofert agressions de vegades, i robatoris. De fet, si no em resulta imprescindible, no agafo taxis i no pel preu, sinó perquè trobes de tot, la darrera vegada no ens vam estavellar de miracle.
ResponEliminaa Nova York expliquen que hi ha molts taxistes subcontractas paquistanis que ni parlen en prou feines l'anglès.
EliminaQuan al poder de convocatoria i la por que generen, es fàcil, retirar totes les llicencies, i tornar a començar de nou, mort el gos acabada la ràbia.
Mi opinión está cercana a Miquel.Pero a lo que vi.El viernes,como siempre en bici recurri todo el trayecto desde Plaza España hasta la de Tetuán,lleno de taxis,respetando los cruces.En el paseo de Gracia,asamblea de los taxistas,más o menos correcto.Ayer hice el mismo recorrido,la cosa se había degradado bastante,taxistas por los suelos bebiendo cervezas,otros tirados por los suelos.Para ver más me fui a las terminales portuarias,por supuesto no se veían taxis recogiendo a turistas y si estos deambulando,porque no se arriesgaba a visitar el centro,sin taxi.Luego a las Golondrinas a contemplar a los manteros,ocupando todo el espacio,sin ningún policía.Lo sorprendente como nuevo,es que colocan grandes pañuelos,fijandolos con Celo,en las esquinas.Es una forma de afianzar derecho de ocupación.
ResponEliminaLas Ramblas llenas de comensales.El espectáculo que daba Barcelona era de un esperpento atrayente,anárquico.Barcelona
suele dar estos espectáculos.
Perdón,que me olvidaba,en la entrada de la Rambla,cercana a Cataluña,no había las furgonetas de policías,que hacen de bolardos,ni por supuesto nada parecido de protección.Esperpento,pero también miedo.Todo eso es Barcelona,capital de Tabarnia.
ResponEliminaTabarnia no existe Car res, como no existe Bongonia, Tabarnia es un invento de cuatro semovientes víctimas de la Síndrome de Xenius.
EliminaGremios estólidos y doble moral. Y no necesariamente por ese orden, a mi entender.
ResponEliminaun poco de todo, tienen mucho poder, o eso creen.
EliminaCom pots retirar una llicència per la qual el taxista ha pagat entre 90.000 i 120.000 euros per tenir-la? Son autònoms a mes, per tant no crec que pugui durar gaire temps aquesta situació.
ResponEliminafent-ho, ja que volen jugar, juguem. Que en pots esperar d'un passarell que paga aquests diners i més per una llicencia en un tipus de negoci que d'ací a 10 anys o abans no existirà.
EliminaDoncs per això juguen perquè no s,acaben de creure que el que van pagar no val res.
EliminaQuant fas una hipoteca sobre una llicència de taxi (constitució de prenda sobre un bé immoble les quals s,inscriuen al registre mercantil) han de fer-se amb l,autorització de l,ajuntament. Això els dóna una certa credibilitat moral al negoci dels passarells.
EliminaLes constitucions de prenda sobre béns immobles (la llicència del taxi és un bé immoble) les te que autoritzar l,ajuntament i llavors es fa la constitució de prenda i s,inscriu al registre mercantil. Això dóna una certa credibilitat moral i juridica al negoci del passarell. Desde l,ajuntament no han dit que no a aquest negoci de compravenda de llicències i desde les entitats bancàries tampoc doncs la llicència és la prenda sobre el bé immoble. El registre és qui diu que això a mes a mes esta inscrit al mercantil. No sembla en principi un negoci de passavolants.
EliminaPerdo, és un bé moble no immoble.
EliminaEm sembla molt bé, però s'han pagat xifres desorbitades. fora de lloc.
EliminaY más. esta mañana he ido por la Gran Vía, desde la calle Rocafort hasta plaza Universidad.
ResponEliminaDe los cientos de taxis aparcados en medio la calle sólo seis eran adaptados.
Tengo entendido que a los taxistas la compra del vehículo les sale más barato que a los particulares, luego por lo que parece el taxi (como coche) está subvencionado, no lo se con seguridad, si esto fuera así sigo sin comprender el porqué hay tan poco coche adaptado a los minusválidos.
Pensar que el derecho de traspaso,sobre un bien,va a desaparecer,es un absurdo. Sólo ocurriría si la demanda baja,como ha ocurrido en sectores libres,como bares.El sector del taxi,como el de farmacias,estancos,están controlados,en España y por derecho e interés social seguirán.La intromisión de las plataformas de alquiler,es algo nuevo que se ha de legislar,con tranquilidad,al igual que ocurre con los pisos turísticos y otras plataformas.
ResponEliminaLo que va a desaparecer és el taxi en si como tal, piensa que en Sabadell pronto, y digo pronto, tendremos autobuses urbanos sin conductor.
EliminaY cuando digo,que todo esto me resulta esperpéntico,es porque da la impresión de que ni existe Estado,ni Autonomía,ni Ayuntamiento,sólo Tabarnia,que como dice Francesc,es un país de cuentos.
ResponEliminaHay Estado y hay autonomía, ya veras como actúan y pronto, Tabarnia no, las entelequias no actúan, se diluyen.
EliminaLo que está claro es que es un sector que no se hace apreciar por el usuario. Esto que dicen de que no hacen transporte de personas con movilidad reducida porque cargan la responsabilidad a las ambulancias como pasaba hace años cuando la cobertura sanitaria era ejemplar, ahora no, ahora no te llevan para una prueba médica y ellos se lo pasan por el forro. Eso lo veo de caducidad por mucha licencia que tengan se están caducando ellos mismos el servicio.
ResponEliminaGEMMA, la cuñada de Mayte, mi señora está completamente paralizada. Va en silla de ruedas. Quedaron para verse, junto con mi señora hace cosa de una semana. No se si martes o el lunes. Como la llamada la hicieron el mismo día (no había huelga todavía), les dijieron que imposible, que no había taxis hasta pasado dos días (después de la llamada) tal como suena.
ResponEliminaNo se pudieron ver en un parque , tal como desean sus hijas (suele ser el de la Ciutadella), al menos para que vea la calle. Se quedó encerrada en casa. Ahora están de huelga. No se si van o no. Lo que si se es que no ha salido en un mes. Menos mal que no tiene médico ni se ha puesto mala, que esta es otra.
Un beso