L'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica (ARMH) va registrar, el passat 20 de juliol, una petició dirigida al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per sol·licitar la retirada del lema 'Todo por la patria' de totes les casernes de la Guàrdia Civil, ja que "va ser una imposició dels colpistes del 18 de juliol de 1936 amb el qual es volien justificar les seves violacions dels drets humans".
I és que aquest lema es va col·locar a tots els edificis militars per ordre del general Germán Gil Yuste, tal com es recull al Boletín Oficial del Estado del 14 de gener de 1942. A més, s'havia de fer "amb lletres daurades, ben visible, perquè es pugui llegir a distància", amb l'objectiu que "tot bon espanyol que penetri en una caserna senti fortament exaltat el seu patriotisme".
Amb aquest lema, doncs, segons la ARMH, es pretenia justificar "totes i cadascuna de les atrocitats, comeses per assaltar el que era aleshores un poder democràtic, mitjançant l'ús de la violència", i assegura que, amb la idea de la pàtria com a coartada, van assassinar civils, van empresonar milers de persones, van violar milers de dones i van obligar a morir centenars de milers de persones a l'exili, lluny de casa seva.
En aquesta petició del col·lectiu, també sol·liciten el canvi del lema 'Todo por la patria' per un altre que digui 'Todo por la democracia', i recorden que a l'Alemanya nazi també es va fer servir un lema per justificar l'ús de la violència i els assassinats en massa, 'Tot per la teva seguretat' (Für Ihre sicherheit).
Accés a l'antiga caserna de la Guàrdia Civil |
Com es posarien els de la Razón si sabessin que en la caserna abandonada de la plaça del Tauli els varen pintar 'Todo por la patria, menos trabajar'. De fet, no era exactament una caserna sinó una acadèmia per formar Guardies Civils. Aquesta Caserna va ser casa quarter i acadèmia del servei fiscal de el cos fins fa dues dècades; ja en desús bona part dels pavellons, va donar aixopluc a una unitat de Seprona fins fa uns nou anys, d'escassa dotació per a una instal·lació de 9.200 metres quadrats en plena ciutat. Desde 1999, el vetust aquarterament consta com a propietat de l'Ajuntament de Sabadell; però, aquest no ha disposat fins ara de l'edifici. Per reobrir-lo, hauria de complir abans amb un conveni de 2006, pel qual el govern local de l'aleshores alcalde Manuel Bustos es va comprometre a abonar tres milions d'euros al Ministeri de l'Interior i cedir-li 5.000 metres quadrats on aixecar unes noves dependències de l'Institut Armat. Les compensacions no s'han començat a pagar, i l'edifici está cada vegada més en runes. O sigui que un edifici i uns terrenys que són de l'ajuntament no es poden gestionar, gràcies en part a l'inefable alcalde Bustos i el seu tracte amb el Ministeri de l'Interior. Com diria Forges: País!
La paraula pàtria, la faci servir qui sigui, em provoca urticària.
ResponEliminaPàtries i banderes, lluny les volgueres.
ResponEliminaMe has recordado a una inscripción enorme hecha con spray que vi en la puerta de una iglesia y que decía así:
ResponElimina¡FUERA SO CERDOTES!
(Lecciones que se reciben)
pensaba que era lema desde su creación.
ResponEliminaOtra cosa que no sabía
Gracias
salut
esta ya es de nota.
ResponElimina(Notorious, A. Hitchcock, 1946): "Conozco a los patriotas: son los que sostienen la bandera con una mano y con la otra te vacían los bolsillos"
ResponEliminaMolt bona la de Notorious.
EliminaFRancesc:
ResponEliminaAyer pusiste algo muy interesante sobre el comportamiento de la juventud versus la pandemia. Estuve de acuerdo, es evidente que si se explica bien, se entiende.
El problema es: ¿quien lo entiende? .
Yo no voy a hacer, ni lo deseo, controversia de nada, pero me temo que si esas medidas de explicación no van acompañadas de las de algún correctivo social, no valdrán para hacer conocer el peligro que corren y hacen correr al conjunto de la sociedad, padres, y abuelos incluidos.
Ojala me equivoque.
Te dejo la muestra de este fin de semana en un diario que no es "canallesco"
https://www.lavanguardia.com/local/barcelona/20200727/482533532837/cierre-discotecas-catalunya-botellon-ocio-nocturno-barcelona-badalona-sitges.html
ja l'he llegit, lògic, quan es va beure més als EUA? quan la llei seca, prohibir no condueix a res, ans al contrari, basta que es prohibeixi alguna cosamque la gent per transgredir ho vol fer més.
EliminaPor lo visto ese lema lo puso Franco en 1813, cuando el "invicto luchaba contra Napoleón, que es la época de cuando, al parecer", data ese "eslogan". Y que yo sepa, la Guardia Civil se mantuvo fiel como cuerpo a la República, que eso también es Historia, aunque no esa "memoria histérica" que dando tortas sin ton ni son y que desprestigia una labor que siendo necesaria se esta realizando con unas formas y unos fondos bastante torticeros, pienso yo.
ResponEliminaUn saludo
Daniel lee el texto:I és que aquest lema es va col·locar a tots els edificis militars per ordre del general Germán Gil Yuste, tal com es recull al Boletín Oficial del Estado del 14 de gener de 1942. A més, s'havia de fer "amb lletres daurades, ben visible, perquè es pugui llegir a distància", amb l'objectiu que "tot bon espanyol que penetri en una caserna senti fortament exaltat el seu patriotisme".
ResponEliminaAdemás la Guardia Civil a dia de hoy no tiene ningún sentido, se deberia disolver y absover a sus miembros la policia nacional, para las funciones primigenias de la Guardia Civil ya está la Policia local.
Y ahora que tengo un rato me encantaría explicarte lo que supone en la práctica la presunción de veracidad de que gozan en un Juzgado agentes y efectivos de los Cuerpos y Fuerzas de Seguridad del Estado. Pero no lo hago.
ResponEliminaNo lo hago para que no te de un chungo (por lo del derecho y todo eso). Y para que duermas bien.
EliminaVisto lo visto y oido, la presunción de veracidad deberia de ser inexistente, mienten sistematicamente aunque sea bajo juramento, por lo menos la Guardia Civil.
EliminaHas hecho bien, mientras decidias si hablar o no del tema, me he echado una sistecita.
ResponEliminaEn Burgos tenemos el arque de Artilleria en Gamonal que sigue las mismas pautas desde hace años, lo que no deja de ser un autentico mamoneo entre administraciones. Por eso yo defiendo un estado central con menos administraciones.
ResponEliminaEn la practica hay un solo estado central, en el caso de Sabadell fué el alcalde anterior al anterior, no es un problema de administraciones.
ResponElimina